Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. máj 2015
0
404

Google prišiel o časť pozemkov pre svoje skleníkové mesto

Mestské zastupiteľstvo v Mountain View postúpilo viac ako polovicu lukratívnych parciel spoločnosti Linkedin. Googlu zostalo len približne necelých 5 hektárov výmery z 20 ha pozemkov o ktoré mal záujem a ktoré sú v priamom susedstve súčasného "Googleplexu".
Google prišiel o časť pozemkov pre svoje skleníkové mesto

Google bude musieť preto prehodnotiť svoj ambiciózny projekt "Skleníkového mesta" o ktorom sme písali pred časom. Plánoval vytvoriť rozsiahly komplex otvorených a prepojených objektov, prekrytých trasparentnými polymorfnými štruktúrami, ktoré by okrem základnej bioklimatickej funkcie slúžili zároveň ako fotovoltaické elektrárne, wifi antény a na iné doplnkové účely.

Projekt je zaujímavý aj tým, že sa pri jeho budovaní uvažuje s masovým nasadením robotov. Presnejšie - mali by to byť akési roboto-žeriavové hybriy. Bjark Ingels ich volá "crabots" (crane robots). Kombinovali by schopnosti moderných robotických technológií používaných v strojárstve s tradičnými zariadeniami používanými v stavebníctve na presun ťažkých prvkov - žeriavov. Budú dvíhať, nosiť, prepravovať a ukladať predpripravené prvky.  

Základ úspechu celej novej koncepcie je založený na zmene filozofie stavby. Veľké transparentné megaštruktúry zasklenia areálov nedovolia tradičný postup výstavby ani použitie tradičných žeriavov. Cez "strechu" nebude možné vkladať ani nové prvky, ani v priebehu celej životnosti stavby robiť ďalšie úpravy. Preto bolo cieľom vytvoriť riešenie, ktoré za pomoci takýchto "inteligentných" a autonómne sa pohybujúcich nástrojov je schopné nielen budovať nové štruktúry pod zasklením, ale aj umožní vykonávať zmeny, prestavby a zásahy aj v neskoršom období. Všetky prvky budú musieť spĺňať modulárne parametre. Základ tvorí integrovaný systém oceľových stĺpv a škrupinových podláh. Podlahové dosky budú mať podobu "prefabrikovaných oceľových zásobníkov" širokých 5 m a dlhých 14 m. Ich maximálna váha je 10 ton a z toho je odvodená aj maximálna únosnosť "crabotov". Tento systém bol už testovaný v reálnej mierke a preukázal dostatočnú flexibilnosť pre všetky požadované nároky, vrátane konzolových riešení bez podpôr.

Názornejšie víziu Googlu o novom sídle priblížia nasledujúce obrázky, alebo súvisiace video úplne naspodu pod článkom.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím