Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. december 2015
0
372

Ukončenie projektu Digitálna galéria

Slovenská národná galéria (SNG) včera slávnostne ukončila národný projekt Digitálna galéria.
Ukončenie projektu Digitálna galéria

Za necelé štyri roky sa počas jeho realizácie podarilo zdigitalizovať z plánovaných 100 100 až 101 394 zbierkových predmetov z 18 slovenských galérií. SNG zároveň pri tejto príležitosti pripravilo výstavu, ktorá verejnosti predstaví možnosti využitia digitálnych technológií v múzeách umenia.

Hlavnými cieľmi národného projektu Digitálna galéria boli vybudovanie špecializovaného pracoviska pre digitalizáciu výtvarného umenia – vrátane unikátneho reštaurátorského ateliéru, rozšírenie informačného systému pre správu zbierok galérií, digitalizácia podstatnej časti zbierok slovenských zbierkotvorných galérií a vytvorenie 12 trvalo udržateľných miest. Po ukončení projektu je možné konštatovať, že všetky spomínané ciele sa podarilo naplniť. Rozpočet projektu sa z pôvodne zazmluvnených 15 457 026,36 EUR počas realizácie znížil na konečných 13 976 008,- EUR.  

"Dôležitým bolo aj vybudovanie digitalizačného pracoviska vo Zvolene. Pri tej príležitosti sme opravili jednu národnú kultúrnu pamiatku a vytvorili nové pracovné miesta. Som rada, že noví odborníci, ktorých sme si piplali tri roky, nám aj zostanú," priblížila generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá pri včerajšej prezentácii projektu.

Digitalizácia predstavuje oveľa viac, ako len technické zachytenie textu alebo obrazu z analógového zdroja. Je to komplexný sled krokov a činností, pričom každý z nich vplýva a vymedzuje vernosť a kvalitu výslednej digitálnej reprodukcie. Zároveň umožňuje zdokumentovať umelecké zbierky pre budúce generácie v tej najvernejšej možnej kópii, ktorú súčasná dostupná technológia poskytuje, a preto má SNG ambíciu v digitalizácii pokračovať a postupne zdigitalizovať všetky evidované zbierky slovenských galérií. Výsledky digitalizácie sú v náhľadovej podobe postupne sprístupňované širokej verejnosti či už na webstránkach samotných galérií alebo prostredníctvom portálu www.slovakiana.sk.

Za projektom Digitálna galéria dáva pomyselnú bodku výstava Uchovávanie sveta. Rituál múzea v digitálnom veku, pojednávajúca predovšetkým o tom, ako v súčasnosti funguje múzeum umenia a ako v ňom môžeme využiť digitálne vymoženosti. Výstava potrvá do 28. februára 2016.

Zdroj: referát styku s médiami MK SR

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím