Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. apríl 2016
0
199

Obchod bez zamestnancov

Mesto bez ľudí je znepokojúca predstava. Návšteva obchodu bez ľudí však môže byť zanedlho bežnou rutinou.
Obchod bez zamestnancov

V šédskom meste Viken bol v januári otvorený malý obchod s potravinami a zmiešaným tovarom. Obchod je otvorený 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Prevádzkovými nákladmi dokáže konkurovať supermarketom v susednom veľkom meste.

Umožnené je to vďaka prevádzke bez obsluhy. Za pomoci jednoduchej aplikácie v telefóne. Aplikácia využíva platobný systém švédskych bánk BankID na vstup aj na platbu za tovar. Zákazníci si dvere otvoria s pomocou NFC, naskenujú čiarové kódy tovaru a jednoducho odídu bez toho, aby potrebovali peniaze v hotovosti. Účet za nákup príde zákazníkom na konci mesiaca. Okrem naskladnenia tovaru a periodického doplnenia minutých zásob obchod nestráži žiadny personál. zabezpečený je iba šiestimi kamerami a alarmom, ktorý majiteľa upozorní, ak by sa niekto pokúsil dvere otvoriť násilím, alebo by dvere boli otvorené dlhšie ako osem sekúnd.

Obchod otvoril a prevádzkuje Robert Ilijason. Tento 39-ročný IT-odborník, pracujúci pre Ikea otvoril tento experimentálny obchod pod názvom Näraffär. „Mojím cieľom je rozširovať tento nápad do iných dedín a malých mestečiek. Je až neuveriteľné, že to nikomu predtým nenapadlo,“ povedal pre agentúru AP. Obchod využívajú najmä mladí ľudia. Sarších ľudí 4-tisícového mestečka zatiaľ zatiaľ technologická bariéra.  Robert Ilijason verí, že sa to zlepší a že jeho nápad pomôže vrátiť menšie obchodíky naspäť aj do takých miest, odkiaľ ich vytlačila konkurencia veľkých supermarketov.

15704
Youtube
9857
Youtube

Agentúrne zdroje: AP a Reuters

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím