Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. august 2020
4
1001

Slovenské technické normy - VÝZVA

Aktuálnu situáciu, bez zvýhodneného kolektívneho prístupu k normám, by pomohla vyriešiť opätovná angažovanosť architektov.
Slovenské technické normy - VÝZVA

Vážené kolegyne a kolegovia, k napísaniu tohto príspevku na portál ARCHINFO ma nakopla situácia s našimi technickými normami, ktorá sa radikálne zmenila na prelome rokov 2017/2018.

Na úvod zrekapitulujem, že do roku 2017 sme mali ako autorizovaní architekti nárok na využívanie služby STN-online za ročné predplatné 34,50 eur (čítanie noriem) resp. 69 eur (čítanie aj tlač noriem). K zabezpečeniu tejto služby potrebovala komora nájsť každý rok minimálne 100 členov, čo sa každým rokom darilo menej a menej, až sa napokon pri zvýšení cien zo strany Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky (ÚNMS SR) na sumy 143 eur, respektíve 220 eur / rok už nepodarilo nájsť dostatočný počet autorizovaných architektov

A odvtedy sme bez STN-online a je ticho....

Je možné, že niektorí z nás si normy objednávajú parciálne, čo nie je veľmi ekonomické riešenie.

Niektorí možno platia plnú komerčnú cenu služby STN-online, ktorá ja niekoľkonásobne vyššia voči ponúknutým cenám ÚNMS SR pre SKA v roku 2018. Poznámka redakcie.: (Služba STN-online – prístup, s možnosťou tlače a prenosom textu noriem – úhrada za ročné predplatné 5 044 eur. Normy z oblasti stavebnictva /triedy 72 az 74/ pre malé a stredné podniky 849,00 EUR).

Niektorí sa možno spoliehajú na svoj papierový archív noriem a sem-tam si nejakú normu dokúpia. Ako si však ustrážiť týmto spôsobom aktuálnosť celého archívu?

Existuje aj možnosť stať sa dobrovoľným členom Slovenskej komory stavebných inžinierov a v rámci ročného členského si predplácať službu STN-online.

Nemôžem však stále uveriť tomu, že z vyše 1800 členov SKA nedokážeme nájsť aspoň 100 záujemcov o normy... Niekde sa stala chyba. Neviem či v komunikácii, alebo vo vzdelávaní, alebo niekde úplne inde, ale nepoužívať STN v dnešnej dobe respektíve STN zbytočne preplácať nie je múdre riešenie.

Múdre riešenie je dať dokopy aspoň 100 architektiek a architektov

(ako optimista verím, že sa nás nájde viacnásobne viac).

V prípade, že máte záujem o využívanie STN-online za zvýhodnené ceny cez SKA, kliknite prosím na tento odkaz.

Laco Nagy / partner architekt ateliéru DKLN, člen autorizačného výboru SKA

P.S.1.: Úvahy okolo STN-gratis zatiaľ na Slovensku nikam neviedli. Ročné výnosy ÚNMS rádovo v niekoľkých miliónoch eur (neviem však koľko z toho sú výnosy z STN) veľmi nezreálňujú tento scenár a momentálne ho asi ani nikto netlačí do ďalšieho „kilečka“ vládnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia… Aj keď veľmi rád by som sa mýlil.

P.S.2.: Podľa mojich zistení od kolegov z Českej komory architektov bola u nich tiež už dávnejšie snaha zverejňovať normy grátis, obdobne ako iné legislatívne predpisy. Kameňom úrazu však bol autorský zákon, ktorý sa vzťahuje aj na autorov noriem, takže naši susedia – architekti si obstarávajú online normy spoločne s komorou stavebných inžinierov. Obdobne ako my do roku 2017, respektíve naši kolegovia z SKSI dodnes.

Autor článku

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím