Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. jún 2018
0
1097

Premrhaná šanca za 76 miliónov - rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach

Architekti upozorňujú, že investícia vo výške viac ako sedemdesiat miliónov eur absolútne nespĺňa transparentné kritériá výberu realizačného tímu ani súčasné prístupy k rekonštrukcii architektúry.
Premrhaná šanca za 76 miliónov - rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach

Pozn. red.: Rekonštrukcia Rusoveckého kaštieľa. Téma spoločenská, kultúrna, politická... i odborná. Téma stará, ale aj vyslovene aktuálna. Dnes uverejňujeme nielen stanovisko Slovenskej komory architektov, ale aj úvod z výstižného článku Jany Németh v Denníku N. (Pôvodné neskrátené znenie nájdete tu). Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky, naviac určená pre reprezentatívne účely, je vždy vizitkou kultúrnej úrovne národa. Žiaľ zverejnené vizualizácie nás radia svojimi lacnými provinčnými efektmi skôr na juhovýchod Európy (ospravedlňujeme sa vzdialeným južným susedom). Viac priamo od Jany Németh:

Sú to už tri roky, čo Slovenská komora architektov Úradu vlády navrhla, že im pomôže pri organizácii verejnej súťaže architektonických návrhov rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach. Ten aj s parkom pustne už od roku 2000, keď štát pre nedostatok peňazí zastavil rekonštrukciu.

Ako skončil podnet komory architektov, je známe od pondelka: Návrh s rozpočtom 76 miliónov eur vznikol bez súťaže architektonických návrhov a za dva dni od jeho zverejnenia a videa vizualizácie sa stretol s opovrhnutím odbornej verejnosti. Stihol sa už stať aj terčom výsmechu na sociálnych sieťach.

Ale vráťme sa ešte k ponuke komory adresovanej na Úrad vlády v roku 2015. Sotva by niekto tipoval, že odpoveďou Úradu vlády bol vtedy podnet na disciplinárne konanie predsedu komory.

Čo je teda dnes o projekte známe? Do rekonštrukcie kaštieľa, čeľadníka a priľahlého anglického parku chce štát investovať takmer 76 miliónov eur. V obnovenom komplexe má byť komunitné centrum, múzeum, reštaurácia, sobášna sieň aj viacúčelový a oddychový priestor. Areál s parkom a historickými záhradami má slúžiť verejnosti.

Prvé vizualizácie nákladnej rekonštrukcie sú od firiem Dopravoprojekt a Metroprojekt, ktoré uspeli vo verejnom obstarávaní pod hlavičkou Združenie NKP Rusovce. Ich autorom je architekt Jaroslav Meheš, zodpovednou projektantkou krajinnej architektúry je Tamara Reháčková.

„Jedna rovina je podpriemerná technická úroveň týchto vizualizácií ponášajúca sa na počítačové hry z deväťdesiatych rokov, a druhá vec je samotný návrh s charakterom podobného datovania,“ hovorí Peter Lényi, architekt z ateliéru 2021.

Kaštieľ v Rusovciach sa začal rekonštruovať ešte v 90. rokoch, v roku 2000 boli práce zastavené pre nedostatok peňazí. Foto – TASR
Kaštieľ v Rusovciach sa začal rekonštruovať ešte v 90. rokoch, v roku 2000 boli práce zastavené pre nedostatok peňazí. Foto – TASR
Sobášna sieň na vizualizácii Združenia NKP Rusovce, ktoré ide pamiatku rekonštruovať.
Sobášna sieň na vizualizácii Združenia NKP Rusovce, ktoré ide pamiatku rekonštruovať.
Budúca vináreň v obnovenej budove Čeľadníka.
Budúca vináreň v obnovenej budove Čeľadníka.
Reštaurácia.
Reštaurácia.
Vestibul kaštieľa.
Vestibul kaštieľa.

Keď je kritériom architektúry cena

Výber architekta aj kvalita návrhu mali podľa Lényiho napĺňať najvyššie očakávania už na prvý pohľad, ak zvážime, že ide o investíciu z verejných zdrojov do rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky a celý proces vedie jeden z funkčne najvyšších úradov v krajine.

Pod najvyššími očakávaniami si predstavuje, že projekt navrhne špičkový architekt na základe víťazstva v súťaži návrhov a následne dopracovaný návrh bude dostatočne presvedčivý voči laickej aj odbornej verejnosti. „Je veľká škoda, že sa to nepodarilo,“ hovorí Lényi.

Jedným z dôvodov, prečo to tak nie je, bude s veľkou pravdepodobnosťou fakt, že sa neuskutočnila verejná súťaž architektonických návrhov. Súťaž na zhotoviteľa projektu oznámil Úrad vlády v máji 2015 vo svojom vestníku. Jediným kritériom výberu bola najnižšia cena.

Práve vtedy Slovenská komora architektov Úrad vlády v júni 2015 upozornila, že to nie je najvhodnejší postup pri takejto dôležitej zákazke a že jej predpokladanou hodnotou vo výške milión eur porušuje zákon o verejnom obstarávaní...

Celý článok v Denníku N nájdete TU.

Rokovacia miestnosť v kaštieli.
Rokovacia miestnosť v kaštieli.
Kaplnka v kaštieli.
Kaplnka v kaštieli.
2495
Youtube
6210
Youtube

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím