Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. november 2015
0
459

Obnovujete dom? Budete potrestaní!

Parlamentná väčšina prijala ďalší skvelý zákon...
Obnovujete dom? Budete potrestaní!

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj neprijala NR SR v piatok 13-teho, ale o týždeň neskôr. To však nič nemení na tom, že ide o veľmi nešťastný počin. Úmysel bol dobrý - pomôcť obciam s budovaním infraštruktúry pre nové bývanie, ktoré obzvlášť v "sídelnej kaši" okolia veľkých miest pribúda nekontrolovane, bez väzieb na dopravnú infraštruktúru a bez zabezpečenia základnej vybavenosti či akýchkoľvek kvalít verejného priestoru a rekračného zázemia. Kam nám tento dobrý úmysel vydláždil cestu?

V prvom rade nerieši problém, ktorý riešiť má: rodinné domčeky chaoticky vyrastajúce v okolí Bratislavy a ďalších väčších miest sú z neho vyňaté! Rok serióznej prípravy dokáže zlikvidovať jeden populistický pozmeňovací návrh... Ďalší problém predstavujú "gumené" pravidlá - obec rozhoduje, kto poplatok platí a kto nie. Ideálny priestor pre korupciu! A do tretice: tento poplatok majú platiť aj vlastníci obnovovaných domov, hoci oni žiadne nové nároky na infraštruktúru do obce neprinášajú, iba chcú zlepšiť kvalitu jednej z budov v obci (a keď to chcú robiť poriadne, potrebujú stavebné povolenie, čiže tento zákon ich schmatne za gágor).

Skúste si to predstaviť: idete "zatepliť" svoj panelák (povedzme 24 bytov po 70 m2) a za každý m2 dáte 35 eur výpalného - ten špás vás vyjde o 60 000 eur drahšie. Namiesto toho, aby štát kvalitnú obnovu bytových domov podporil, tvrdo vás za ňu potrestá - každý skromný byt prispeje 2500 eurami na infraštruktúru pre novopostavené rodinné domy, ktoré sú od tohto poplatku oslobodené... Samozrejme za predpokladu, že obec vám naparí poplatok v maximálnej výške - môže vám ho však celkom odpustiť, pre jeho stanovovanie nie sú žiadne záväzné pravidlá. Nezájdete radšej za starostom s desiatimi tisíckami v obálke?

Zdá sa vám to choré? Aj mne. Niečo je zhnité v štáte dánskom...

PS
Ak chcete o tom vedieť viac, pozrite si tlačovú správu IUR...

PPS
Trochu mi to pripomína odyseu stavebného zákona. Najprv pomerne seriózna príprava - a potom predloženie paškvilu, ktorý bol v tomto prípade ešte dorazený nepremyslenými poslaneckými návrhmi. Chvalabohu, že stavebný zákon na poslednú chvíľu stiahli - nedopadol by o nič lepšie. Čo tak skúsiť ho spraviť stručný, logický a bez nápadne vytŕčajúcich "lobistických vsuviek"? Ale to je v dohľadnej dobe asi nereálny sen...

Ilustračné foto (toho, čo tento zákon podporuje): SimonP, Wikimedia Commons

Autor článku

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím