Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. september 2021
0
102

Príklad regenerácie stavebného odpadu v Novej Cvernovke má nasledovníkov

Nadácia Cvernovka v spolupráci s 3E - Inštitút environmentálneho vzdelávania rozbiehajú revitalizáciu ďalšieho mestského priestoru v Bratislave.
Príklad regenerácie stavebného odpadu v Novej Cvernovke má nasledovníkov

Je to pokračovanie úspešnej realizácie cirkulárneho projektu s názvom Suť na Park”, pri ktorom sa v roku 2020 podarilo v kreatívnom a kultúrnom centra Nová Cvernovka zrecyklovať takmer 1.100 ton stavebného odpadu a premeniť ho na stavebný materiál. Ten bol následne použitý pri budovaní pobytových plôch v priľahlom verejnom parku. Vďaka obrovskej podpore zo strany dobrovoľníkov a partnerov Novej Cvernovky bol oživený priestor pre kultúrne podujatia, vysadených 20 stromov a vytvorený krajinný prvok tzv. “živý val” spolu so saunou, ako miesta pre stretávanie sa miestnych komunít. 

Tentokrát ide o modernizáciu prvkov vo verejnom dvore medzi ulicami Ovručská a Thurzova v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. Informácie o projekte spolu s možnosťou prispieť tvorcom na realizáciu ľudia nájdu na aktualizovanej webstránke www.sutnapark.sk spolu s krátkym videom. Projekt sa realizuje pod aktuálnym názvom “Suť na Dvor”. V prípade finančného príspevku znásobí každé darované euro spoločnosť Corwin, ktorá sa dlhodobo snaží o podporu projektov cirkulárnej ekonomiky v mestskom prostredí. Ľudia tak môžu napríklad darovanými eurami prispieť na zakúpenie rastlín do dažďovej záhrady, rekonštrukciu plôch s novým mlatovým povrchom či vybudovanie dreveného sedenia. 

Cieľom projektu je osvojenie si a zdokonalenie postupov pri recyklácii stavebného odpadu a inovatívne použitie frakcií recyklátu pri budovaní vodozádržných a vodopriepustných pobytových plôch. Nová Cvernovka dokázala z nápadu vytvoriť úspešný príklad regenerácie stavebného odpadu na prírode najbližší mlatový povrch a oživiť tak verejný park v Novej Cvernovke. Od začiatku však bola ambícia väčšia a miestni inovátori dúfali, že si nápad časom osvojí aj niekto ďalší a v spolupráci s nimi vylepší postupy tak, aby boli čo najuniverzálnejšie. Stalo sa tak necelý rok po ukončení projektu v kreatívnom centre, kedy boli ľudia z projektu oslovení Veronikou Gežík z 3E - Inštitútu environmentálneho vzdelávania. 

 “Nová Cvernovka bola akési laboratórium, kde sa otestoval materiál vzorky a postup. Vyladili sme procesy, vyvinuli sme “produkt” na ďalšie použitie. Pre nás bolo dôležité, aby nápad takpovediac neostal iba na papieri resp. aby nešlo o jednorázovú realizáciu, ale aby ho dokázal prevziať aj niekto ďalší. Až vtedy sa dá hovoriť o zlepšení životného prostredia v ekosystéme mesta” hovorí jeden z autorov projektu Juraj Hariš, architekt pracujúci pre Novú Cvernovku. Práve on spolu s ďalšími ľuďmi z Novej Cvernovky získal v minulom roku za tento projekt prestížnu cenu Nadácie Tatra banky pre mladých tvorcov v kategórii Dizajn.

“Vylepšené riešenie robí ekonomiku podobných projektov odolnejšou, lebo zavádza konkrétne štandardy do budúcnosti a nespolieha sa napr. na veľký rozsah dobrovoľníckych prác. V našom prípade ide o použitie recyklátu, ktorý sa ale spracuje v recyklačnom dvore, nie priamo na mieste ako to bolo v Novej Cvernovke, kde to vzhľadom na veľký rozsah emisií pri doprave materiálov bolo environmentálne opodstatnené riešenie”, dopĺňa Veronika Gežík z 3E. 

„Recyklácia a zodpovedné využívanie zdrojov sú kľúčové pre udržateľnú budúcnosť mesta ako i fungovanie našej spoločnosti. Neďaleko od tohto dvoru, v rámci brownfieldu Palma, ktorý plánujeme zrevitalizovať chceme zrecyklovať až 95% stavebného odpadu a zároveň čo najväčší podiel z neho použiť aj v rámci novej výstavby v budúcnosti. Prirodzenou súčasťou bude aj zachovanie a adaptácia niektorých schátraných industriálnych objektov na novú funkciu a využitie – vrátane Sila či bývalej Zámočníckej dielne. Aj keď sú to technicky, časovo i finančne omnoho náročnejšie riešenia, uvedomujeme si, že ide o dôležité kroky v rámci udržateľného rozvoja mesta. Iniciatívu Suť na Dvor preto vnímame mimoriadne pozitívne a sme radi, že sme ju mohli touto formou podporiť“, hovorí Filip Gulan z Corwinu.


Web projektu Suť na Dvor: www.sutnapark.sk

Video k projektu Suť na Dvor: https://youtu.be/8MZwgP4LVo8

Viac o kampani môžu ľudia sledovať na kanáli: Nová Cvernovka Facebook

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím