Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. december 2015
0
803

Veža pre dážďovníky

Jeden pár dážďovníkov za deň uloví a zje 20 000 komárov. Na veži, čo sme nakreslili (a postavíme!), bude 120 búdiek pre dážďovníky, čo znamená o 2 400 000 komárov menej v Bratislave, každý jeden deň. To vôbec nie je zlá ponuka.
Veža pre dážďovníky

O projekte:

Dážďovník obyčajný a netopiere sa počas storočí plne prispôsobili na život v urbánnom prostredí. Stalo sa tak v dôsledku úbytku starých stromov v hospodárskych lesoch, preto sa plne adaptovali na mestá a osídlili nedokonalosti a štrbiny v našich budovách- panelových, rôzne vetracie otvory a štrbiny medzi panelmi, ale aj v tehlových domoch v podkroviach.

Preto počas zatepľovania, ktoré je v súčastnosti veľmi rozšíreným trendom, dochádza k likvidácii hniezd a zimovísk týchto druhov a dokonca k priamemu úhynu týchto živočíchov v stavbách, keď sú tam mnohokrát zamurované. Za posledných 10 rokov klesla populácia dážďovníkov v mestách na Slovensku o 50 %. Existujú kompenzačné opatrenia - už 4 roky v OZ BROZ obhliadame budovy a inštalujeme náhradné búdky na hniezdenie týchto druhov priamo do zateplenia.

Tentokrát sme sa však rozhodli o netradičný projekt - postaviť "obytnú zónu" iba pre nich, formou hniezdnej veže. Ide o vežu - architektonický projekt, ktorá pozostáva z 3 betónových stĺpov na ktorých bude osadených viac ako 100 hniezdnych búdok, v ktorých sa môže vyliahnuť až 300 mláďat ročne- 1 pár bežne vyvedie 2-3 mláďatá.

2981
Vimeo

Umiestnená bude na vhodné miesto s blízkou existujúcou populáciou, aby ju dážďovníky prirodzene našli a obsadili. Veža je projektovaná v spolupráci architektov a ochranárov a je vhodne navrhnutá najmä z hľadiska nárokov druhu. Vizuálne ide o samostatný objekt - sochu, ktorá časom "ožije" a prinesie miznúcej populácii nové možnosti hniezdenia. Veríme, že bude atraktívna ako pre dážďovníky, tak aj pre ľudí a prispeje tak k propagácii ochrany prírody takýmto nekonvenčným spôsobom.

Odmeny

Veríme, že najväčšou odmenou pre vás bude dobrý pocit, že ste pomohli skvelej veci a tiež množstvo komárov, ktoré namiesto vo vašej spálni skončia v bruchách dážďovníkov a netopierov :)

No aj tak sme za vašu podporu pripravili drobné odmeny:

Certifikát majiteľa búdky

Ak sa rozhodnete prispieť na náš projekt sumou 30 eur a viac, priamo si tým zakúpite jednu zo 120 búdiek pre dážďovníky na veži. Táto búdka bude označená vašou menovkou či logom. Prispeje tak priamo na ochranu prírody a bude symbolickým vlastníkom rodinky dážďovníkov, ktorú môže chodiť počas hniezdenia pozorovať. Zároveň bude na Vašu adresu zaslaný Certifikát vlastníka búdky.

Tričko s motívom ochrany dážďovníkov a netopierov

Limitovaná edícia iba dvadsiatich tričiek s krásnou perokresbou dážďovníka za podporu 20 euro.

Nálepky s motívom dážďovníkov

sto z vás, ktorí náš projekt podporia sumou 5 eur a viac sa môžu tešiť na samolepku s motívom dážďovníka.

Buďte pilierom nášho projektu!

Ak nás podporíte sumou 300€ (alebo viac), označíme vašim menom alebo logom jeden z troch betónových stĺpov na ktorých bude osadených viac ako 100 hniezdnych búdok. Stanete sa tak nie len symbolickým ale ajreálnym pilierom celého projektu.

Zdroj: https://www.startlab.sk/projekty/44-veza-pre-dazdovniky-swift-tower/#o-projekte

O autoroch:

Andrea Froncová

Volám sa Andrea Froncová. Pracujem v oblasti praktickej ochrany prírody už 3 roky, na projekte ochrany dážďovníkov a netopierov v budovách na Slovensku. Nášmu tímu sa podarilo vrámci SR osadiť viac ako 2000 búdok pre dážďovníky a netopiere.
Osobne ma baví hľadať spojenie medzi umením, architektúrou a ochranou prírody a pristupovať k ľuďom nie priamo na stavbách, s praktickými riešeniami, ale skôr v kreatívnom procese premýšľania nad touto problematikou (ale aj inými.)

Organizácia: Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ)

Sídlo: Na Rievére 7/A, 841 04 Bratislava

Web: www.broz.sk

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím