Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. december 2023
0
445

Novou riaditeľkou Metropolitného inštitútu Bratislavy je Petra Marko

Mestský poslanecký zbor dnes schválil výsledok výberového konania na pozíciu riaditeľky Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB).
Novou riaditeľkou Metropolitného inštitútu Bratislavy je Petra Marko

Mestský poslanecký zbor dnes schválil výsledok výberového konania na  pozíciu riaditeľky Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). Novou hlavou mestskej príspevkovej  organizácie, ktorá má na starosti architektúru, územné plánovanie, participáciu a strategické  plánovanie, sa stala architektka a urbanistka Petra Marko. MIB povedie od polovice januára 2024,  keď na pozícii vystrieda aktuálne pôsobiaceho riaditeľa Jána Mazúra. 

Petru Marko vnímam ako skúsenú architektku a urbanistku s dlhoročnou praxou zo zahraničia.  Považujem ju za osobu, ktorá v daných oblastiach má čo ponúknuť. Z jej vízie, ktorú predstavila na  verejnom vypočutí, je zjavné, že má jasné ciele, ako udržať pozíciu inštitútu ako think-tanku, viesť  ju kvalitne po manažérskej stránke a posunúť ju vpred ako udržateľnú organizáciu,“ uviedol Ján  Mazúr, riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy a predseda výberovej komisie. 

„Metropolitný inštitút je tu na to, aby plánoval zdravšie, krajšie a funkčnejšie mesto. A to v  spolupráci so všetkými ľuďmi na magistráte, a zároveň so všetkými, ktorí na rôznych úrovniach pre  mesto pracujú. Tiež si uvedomujem, že naplniť víziu, aké mesto chceme, je otázka, ktorá si  vyžaduje množstvo konštruktívnych riešení založených na spoločenskej dohode. Moju nastávajúcu  rolu preto vnímam ako veľkú zodpovednosť viesť koncepčnú prácu MIB-u transparentne a  otvorene. Teším sa na zapájanie mestských častí, občianskeho a súkromného sektora a najmä  obyvateľov a obyvateliek Bratislavy do rozvoja mesta tak, aby stúpala kvalita života a kvalita  verejného priestoru. Narodila som sa a vyrastala v Bratislave, a dlhodobo som pôsobila v oblasti  urbanizmu a mestotvorby v Londýne a v iných mestách. Bratislava má obrovský potenciál a je pre  mňa skvelé mať možnosť zhodnotiť moje skúsenosti a aktívne prispieť a pokračovať v jej pozitívnej  transformácii,” uviedla Petra Marko, nastupujúca riaditeľka Metropolitného inštitútu Bratislavy.

 

Ako prebiehalo výberové konanie? 

Do výberového konania sa prihlásilo päť záujemcov a záujemkýň. Komisia odporučila do ďalšieho  kola výberového konania štyroch kandidujúcich, z ktorých jeden odstúpil.  

Svoje vízie na verejnom vypočutí predstavili komisii jedna kandidátka a dvaja kandidáti. Spomedzi  nich vyberala päťčlenná komisia v zložení: riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy Ján Mazúr  (predseda komisie), hlavný architekt hlavného mesta SR Bratislavy Juraj Šujan, Zuzana Vrbová, ktorá  pôsobí v organizácii LEAF, riaditeľka Americkej obchodnej komory v SR (AmCham Slovakia) Martina  Slabejová a poslanec Mestského zastupiteľstva Bratislavy Branislav Záhradník.

Výber vzišiel z verejného vypočutia, ktoré sa uskutočnilo dňa 27. novembra 2023 v Primaciálnom  paláci. Komisia vyhodnotila všetky tri vízie ako vysoko kvalitné, no jednomyseľne sa zhodla na výbere  Petry Marko na obsadenie pozície riaditeľky Metropolitného inštitútu Bratislavy.

(Komisia odporučila  aj Martina Zaičeka na druhom mieste). 

Všetky podrobné informácie o výberovom konaní, vrátane životopisov uchádzačov a uchádzačky  pred komisiou a zápisnice z výberového konania, je možné nájsť na webe magistrátu v časti  Transparentné výberové konania. 

Výber komisie schválil poslanecký zbor Mestského zastupiteľstva 

O odporúčaní komisie rozhodovalo 14. decembra 2023 Mestské zastupiteľstvo, ktoré hlasovaním  schválilo výber komisie. Od polovice januára tak na miesto šéfky MIB-u nastúpi zmienená Petra  Marko. 

 

Kto je Petra Marko? 

Petra Marko je architektka a expertka na tvorbu miest s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti  verejných priestorov a mestského rozvoja. Dlhodobo pôsobila v Londýne, kde spoluzaložila ateliér  mestotvorby a miestotvorby, ktorý sa podieľa na projektoch mestskej regenerácie v Británii, na  Slovensku a v Čechách. Má skúsenosť aj s projektovým riadením a procesom developmentu  inovatívnych rezidenčných projektov v Londýne. Bola súčasťou panelu mladých profesionálov  britskej National Infrastructure Commission, ktorý radí vláde v otázkach dlhodobého rozvoja  infraštruktúry a ako členka Westminster Council Design Review Panel posudzuje projekty, ktoré  budú formovať centrálny Londýn. Na London School of Architecture viedla výskumné think-tanky k  témam inkluzívnych miest a udržateľnej mobility a tiež pôsobila na Fakulte architektúry VŠVU v  Bratislave. Je spoluautorkou ocenenej strategickej vízie VeloCity na udržateľný rast rurálnych oblastí  a Meanwhile City, príručky o role dočasných intervencií v tvorbe živých miest. Posledné dva roky  pôsobí v Bratislave ako konzultantka a facilitátorka v témach zelenej mobility, rozvoja udržateľných  štvrtí a aktivácii verejných priestorov. Pravidelne prednáša na medzinárodných fórach a píše pre  odborné publikácie. Narodila sa a vyrastala v Bratislave, absolvovala štúdium architektúry vo Viedni  a v Štokholme a postgraduálne štúdium kreatívneho podnikania v Londýne.

Petra Marko
Petra MarkoFoto: Marek Velček
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím