Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
25. november 2020
0
551

Preskúmajte Prahu roku 2040. Po 25 pražských stavebných prioritách vás prevedie Adam Gebrian.

Výstava Praha zítra? Pražské priority je prístupná online.
Preskúmajte Prahu roku 2040. Po 25 pražských stavebných prioritách vás prevedie Adam Gebrian.

K diskusii o rozvoji českej metropoly nemalou mierou prispieva pražské Centrum architektúry a mestského plánovania, ktoré slúži ako zdroj prehľadných a dostupných informácií o aktuálnych a pripravovaných projektoch. Platforma funguje pod Inštitútom plánovania a rozvoja hlavného mesta Prahy ako otvorená platforma pre každého, kto má záujem o spoločné plánovanie a rozvoji hlavného mesta. Príkladom je interaktívna mapa, ktorá zobrazuje takmer dve stovky projektov v rôznych fázach prípravy a realizácie. Iniciatívu podobnú CAMP-u by sme v dohľadnej dobe radi videli aj v našich mestách.

Na spomínané aktivity nadväzuje aktuálna expozícia Praha zítra? Pražské priority, ktorú v septembri pripravil Inštitút plánovania a rozvoja Prahy spoločne s hlavným mestom. Výstava, ktorá ukazuje 25 ambicióznych investičných projektov, je teraz prístupná virtuálne na webe campuj.online. Projekty sú rozdelené do piatich kategórií - nové štvrte, nové dopravné prepojenia, nové príležitosti, nové námestia a ulice a nové parky. Výstavou sprevádza v komentovanej prehliadke architekt Adam Gebrian. Viac o realizáciách, ktoré zmenia tvár hlavného mesta, sa môžete dočítať tiež v tematickom cykle článkov Praha zítra?, V ktorom redakcia IPR postupne odhaľuje novodobú architektonickú mapu Prahy.

Projekty so širokého spektra sú takmer vždy z veľkej časti investíciou mesta. "Pražské priority jsou modelovým výběrem pětadvaceti zajímavých projektů, které promění výraz Prahy, jak jej známe dnes. Ukazují nám vnitřní rezervy města a jeho potenciály. Nabízí základní vizi rozvoje hlavního města Prahy směrem k sebevědomé metropoli, která zvyšuje kvalitu života svých obyvatel, stejně jako ulic, náměstí, veřejných prostor a dopravních spojení,“ opisuje výstavu Ondřej Boháč, riaditeľ Inštitútu plánovania a rozvoja hlavného mesta Prahy.  

Návštevníci webových stránok si môžu jednoducho prehliadnuť jednotlivé investičné projekty. Na stiahnutie sú tiež brožúry, ktoré boli pripravené pre výstavu. Okrem veľkých stavebných projektov ako je metro D, pražský okruh, revitalizácia Karlovho námestia, Smíchov City alebo stavba Vltavskej filharmónie predstavuje výstava tiež menej známe premeny budúcej Prahy. Jedným z nich je nové dopravné spojenie – Dvorecký most, ktorý preklenie Vltavu v úseku medzi zlíchovským a podolským nábrežím a prepojí tak Smíchov a Pankrác. “Most je tvarován jako socha – architekti ze studia Tubes a zpracovatelé projektové dokumentace, Atelier 6, ve spolupráci s umělcem Krištofem Kinterou předpokládají realizaci výtvarného díla ve formě multifunkční kubistické krajiny a botanické zahrady pouličního osvětlení,” uvádza CAMP. 

 

O CAMP-e

Centrum architektúry a mestského plánovania (CAMP) si dalo za cieľ zlepšiť verejnú diskusiu o rozvoji Prahy. Je základným zdrojom prehľadných a dostupných informácií o prítomnosti a budúcnosti hlavného mesta. Funguje ako otvorená platforma, "základný tábor" pre každého, kto má záujem o spoločné plánovanie a rozvoj mesta. CAMP sídli na Karlovom námestí v budove Inštitútu plánovania a rozvoja hlavného mesta Prahy. Návštevníci v jeho priestoroch nájdu výstavný priestor s veľkoplošnou projekciou, študovňu s výberom cudzojazyčných publikácií o architektúre, urbanizme a dizajne, kaviareň, vonkajšiu terasu a prednáškovú sálu s bohatým programom.

CAMP tiež spravuje a edituje mapový portál prahazitra.camp, ktorý slúži ako základný prehľad stavebných projektov na území Prahy - od prvých nápadov cez projekty v procese prípravy až po tie, ktoré sa už dokončujú na staveniskách.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím