Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. február 2020
0
107

Zkouška sirén

Novinky o rozvoji Prahy si môžete vypočuť cestou do práce, CAMP spustil vlastný podcast.
Zkouška sirén

Centrum architektúry a mestského plánovania (CAMP) vydáva svoj podcast s názvom Zkouška sirén, ktorý bude vychádzať vždy prvú stredu v mesiaci. Februárový a v poradí už druhý diel dá priestor zaujímavým hosťom, či súčasným témam mestského rozvoja. Bude reč o štvrtej linke metra, interaktívnej výstave Urbania, knihe Ke stolu! a akciách v CAMPe. Podcast je možné počúvať na Spotify, Apple Podcasts alebo SoundCloud.

CAMP
CAMPIPR Praha
Veľké zmeny Prahy - metro D
Veľké zmeny Prahy - metro DIPR Praha

Myšlienka vytvoriť nový podcast o mestskom rozvoji vznikla priamo medzi zamestnancami CAMPu. Tí sa na ňom podieľajú nielen obsahovo, ale aj technicky - vyhľadávajú témy, robia rozhovory a tiež ho natáčajú. Cieľom bolo sprístupniť témy o pražskom rozvoji, zaujímavých výstavách alebo hosťoch novou a zábavnou formou pre viac ľudí.

Neustále se snažíme vynalézat nové cesty, jak informovat o tom, co se v Praze děje. Díky podcastu budou mít Pražané každou první středu v měsíci přísun čerstvých informací o architektuře, Praze a akcích v CAMPu,“ vysvetľuje Ondřej Boháč, riaditeľ Inštitútu plánovania a rozvoja hl. m. Prahy.

Samotný podcast s názvom Zkouška sirén je dôvtipne zverejňovaný prvú stredu v mesiaci o 12:00 - teda v rovnaký čas, kedy v Prahe prebieha skúška varovných sirén. Podcast je koncipovaný ako zhrnutie toho, čo sa za posledný mesiac v Prahe z pohľadu plánovania a rozvoja odohralo. Nechýbajú rozhovory s osobnosťami, ktoré sa mestu venujú ani pozvánky na zaujímavé akcie, ktoré sa v CAMPe pripravujú.

Úvod druhého podcastu prináša ohliadnutie sa za uplynulou prednáškou na tému stavby prvej etapy metra D z Depa Písnice na Pankráci. Spomenutá je dlhodobá vízia a stratégia Vyšehradu, ktorú v CAMPe predstavil nový riaditeľ národnej kultúrnej pamiatky Vyšehrad architekt Petr Kučera. V podcaste tiež zaznie informácia o novej testovacej prevádzke nových informačných tabúľ a navigačného systému Dopravného podniku od architektky Anny Švarc vo vybraných staniciach metra.

IPR Praha

Zo záznamu CAMPu bola tentoraz vybraná diskusia Adama Gebriana s duom Alenou Mičekovou a Petrom Stolínom, dvojnásobnými laureátmi súťaže Česká cena za architektúru. Poslucháčov ďalej čakajú ďalšie dva rozhovory. S hviezdnym britským dizajnérom Jayom Osgerbym, jedným z hlavných klientov diskusie New city, same needs v CAMPe, organizovanej v spolupráci s UMPRUM, ktorý sa vyjadroval k pálčivým témam verejného priestoru a jeho budúcnosti. Druhý rozhovor je s architektkou a zakladateľkou Kancelárie verejného priestoru na IPR Praha Pavlou Melkovou, ktorá v CAMPe pokrstila svoju knihu s názvom Ke stolu!. V rámci nej pozvala k pomyselnému stolu osemnásť osobností rôznych profesií a viedla s nimi debatu o meste. Nad témami diskutovali napríklad ekonóm Tomáš Sedláček, psychiater Radkin Honzák, výtvarník Krištof Kintera či spisovateľka Pavla Jazairiová.

Adam Gebrian
Adam GebrianIPR Praha
Ke stolu!
Ke stolu!IPR Praha

Podcast pozýva poslucháčov na interaktívnu výstavu Urbania, ktorá vtiahne návštevníkov do reality úradníkov a mestského plánovania. Inštalácia ukazuje, v čom je dôležité povolanie zamestnancov radníc a štátnej správy a prostredníctvom ôsmich situácií poodhaľuje proces plánovania mesta. Výstava je predĺžená do 29. marca.

Urbania
UrbaniaIPR Praha
Urbania
UrbaniaIPR Praha

V závere spomína Zkouška sirén ešte dve zaujímavé udalosti, ktoré sa uskutočnia v CAMPe. Tou prvou je večer venovaný histórii a vývoju architektúry dvoch hlavných miest - Varšavy a Prahy a tomu, čím by sa vzájomne mohli metropoly inšpirovať. Diskusia prebehne 20. februára. Druhá pozvánka patrí nórskemu dokumentárnemu filmu Landscape Healing. Ten rozpráva príbeh o liečení zranenej krajiny. Ukazuje miesta, ktorá boli mnoho rokov využívané pre vojenské výcviky a zostala po nich znečistená pôda, voda a porušená krajinná štruktúra. Projekcia prebehne 25. februára a po nej bude nasledovať diskusia s tvorcami filmu cez Skype.

Podcast Zkouška sirén je možné počúvať na platformách Spotify, Apple Podcasts alebo SoundCloud. Prípadne využiť RSS kanál.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím