Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. jún 2021
0
131

Svetový deň secesie 2021

V spolupráci s organizáciou Bratislava Tourist Board je organizovaná bezplatná prehliadka mesta pre širokú verejnosť s témou „Secesia v Bratislave“, ktorá prebehne v sobotu, 12. júna 2021.
Svetový deň secesie 2021

Do osláv Svetového dňa secesie, ktoré prebiehajú každoročne 10. júna, sa v roku 2021 zapája po prvýkrát aj Bratislava prostredníctvom aktivít Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave, v spolupráci s organizáciou Bratislava Tourist Board a Múzeom mesta Bratislavy.

Oslavy Svetového dňa secesie (World Art Nouveau day – WAND) prichádzajú do Bratislavy vďaka medzinárodnému projektu Art Nouveau 2, podporovaného v rámci Dunajského nadnárodného programu. Slovenský partner projektu je Fakulta architektúry a dizajnu STU v Bratislave, ktorá pri tejto príležitosti spúšťa digitálnu platformu www.coolnouveau.sk, ktorá bude pravidelne prinášať výsledky výskumu realizovaného v rámci projektu ale aj upozorňovať na podujatia, ktoré sa v súvislosti s  projektom uskutočnia.

V spolupráci s organizáciou Bratislava Tourist Board je organizovaná bezplatná prehliadka mesta pre širokú verejnosť s témou „Secesia v Bratislave“, ktorá prebehne v sobotu, 12. júna 2021. Viac informácií na: https://www.facebook.com/events/2876362722693344 a na https://www.visitbratislava.com/sk/podujatia/vychadzka-secesia-v-bratislave/

Program osláv Svetového dňa secesie obohacuje nad rámec projektu aj špeciálna zbierka secesných predmetov Múzea mesta Bratislavy pod názvom „Krása každodennosti“, ktorou múzeum dopĺňa svoju stálu expozíciu. Viac informácií o výstave, ktorej vernisáž sa koná už k Svetovému dňu secesie, 10. 6. 2021 o 18.00 h a bude trvať až do 31. 10. 2021 sa môžete dozvedieť na stránke múzea: https://muzeumbratislava.sk/udalost/krasa-kazdodennosti-vyber-secesie-zo-zbierok-muzea-mesta-bratislavy.

Vznik Svetového dňa secesie iniciovalo po prvýkrát v roku 2013 Múzeum úžitkového umenia v Budapešti (IMM) spoločne s maďarským časopisom o secesii Szecessziós Magazin. Dátum 10. jún je zároveň výročím smrti dvoch významných predstaviteľov secesie – španielskeho architekta Antoniho Gaudího a maďarského architekta Ödöna Lechnera. Do osláv, ktoré pozostávajú z rôznych aktivít s cieľom spopularizovať širokej verejnosti diela secesie a ich tvorcov, sa zapája niekoľko európskych miest, pričom niektoré z nich združujú organizácie  Európska cesta secesie (Art Nouveau European Route) a Sieť Réseau Art Nouveau (The Réseau Art Nouveau Network – RANN). Od začiatku konania osláv Svetového dňa secesie sa odohralo množstvo kultúrnych podujatí, ako výstavy, komentované prehliadky, videoprezentácie, prednášky, fotografická súťaž, rozhovory v médiách (rozhlas, televízia) a i.

Začiatok: 10. 6. 2021
Koniec: 31. 10. 2021
Miesto: Fakulta architektúry a dizajnu STU v Bratislave
Adresa: Námestie slobody 19, Bratislava, Slovensko
Kontakt: Nina Bartošová, nina.bartosova@stuba.sk
webstránka: www.coolnouveau.sk

 

Projekt DTP3-748-2.2 Art Nouveau 2 je spolufinancovaný fondmi Európskej únie (ERDF, IPA II)

 

#artnouveau2 #secesia #artnouveau

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím