Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. november 2020
0
1030

Fotografka Mária Švarbová nafotila sériu fotografií z kúpeľov Grössling

Fotografie z kúpeľov Grössling budú vystavené v Galérii mesta Bratislava a budú súčasťou ich zbierok.
Fotografka Mária Švarbová nafotila sériu fotografií z kúpeľov Grössling

Počas oživovania ikonických kúpeľov Grössling Metropolitný inštitút Bratislavy oslovil fotografku Máriu Švarbovú, aby svojim jedinečným spôsobom zdokumentovala súčasný stav kúpeľov Grössling. Fotografie, ktoré vznikli budú vystavené v Galérii mesta Bratislava a budú súčasťou ich zbierky.

Minulý týždeň Metropolitný inštitút Bratislavy spolu s hlavným mestom ukázali návrh, ako budú vyzerať obnovené kúpele Grössling, podľa návrhu, ktorý vzišiel z medzinárodnej architektonickej súťaže.

Súčasťou oživovania Grösslingu je okrem obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky aj spolupráca s verejnosťou, odborníkmi a s umelcami. Po typografovi Ondrejovi Jóbovi, ktorý vytvoril originálne písmo na základe starých fotografií a základ pre novú identitu Grösslingu, fotografmi Nora a Jakub dokumentujúcich obnovovanie areálu a spolupráci s Čiernymi dierami pri tvorbe grafiky, fotografka Mária Švarbová nafotila sériu fotografií súčasného stavu kúpeľov Grösslingu. 

„Osobne vyhľadávam pre svoje projekty viac modernú architektúru, hlavne funkcionalizmus a brutalismus. Fotenie v kúpeľoch Grössling bola určite pre mňa výzva, ale po obhliadke som videla v kúpeľoch veľký potenciál. Vždy ma vie fascinovať geometria, ktorú vytvárajú jednoduché dlaždice bazéna a naviac Grössling má nádherné svetlo z presklenej strechy,“ povedala Mária Švarbová. „Myslím, že aj kvôli môjmu konceptu Swimming pool“ je naša spolupráca s MIB veľmi prirodzená,“ dodala. 

Mária Švarbová je medzinárodne uznávaná slovenská fotografka pôsobiaca prevažne v zahraničí. Hlavnou inšpiráciou pre jej tvorbu je architektúra. Od roku 2014 pracovala na koncepte ,,Swimming pool“, kde konceptuálnou fotografiou zdokumentovala vyše 13 plavární z územia Slovenska. Dokument Swimming pool bol prvou Švarbovej výstavou na Slovensku. Posledných desať rokov pritom vystavuje v galériách po celom svete. Je poprednou súčasnou fotografkou, ktorej fotografie uverejnili noviny a magazíny ako CNN, The Guardian, Vogue či Forbes.

Fotografie z kúpeľov Grössling budú vystavené v Galérii mesta Bratislava a budú súčasťou ich zbierok.

Pozrieť si ich môžete aj na stránke Metropolitného inštitútu Bratislavy https://mib.sk/fotografka-maria-svarbova-nafotila-seriu-fotografii-z-kupelov-grossling/  a sociálnych sieťach Márie Švarbovej https://www.instagram.com/maria.svarbova/ .

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím