Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. november 2015
0
214

Gimp oslávil 20. narodeniny

V tých­to dňoch Gimp, je­den z naj­zná­mej­ších grafických open sour­ce prog­ra­mov os­lá­vil dvad­sia­te na­ro­de­ni­ny.
Gimp oslávil 20. narodeniny

21. no­vem­bra 1995 Pe­ter Mat­tis ozná­mil na Use­ne­te dos­tup­nosť sof­tvé­ru Ge­ne­ral Ima­ge Ma­ni­pu­la­tion Prog­ram (nes­kôr bo­la tá­to skrat­ka pre­de­fi­no­va­ná na GNU Ima­ge Ma­ni­pu­la­tion Prog­ram).

Od­vte­dy pro­jekt tes­tu­je no­vé ná­pa­dy, čo vý­dat­ne pod­po­ru­je aj pri­da­nie plug-in ar­chi­tek­tú­ry. Po­čas 20 ro­kov Gimp nab­ral ob­rov­ské množ­stvo fun­kcií, ur­če­ných pre všet­ky ty­py pou­ží­va­te­ľov - od všeo­bec­nej edi­tá­cie ob­ráz­kov cez re­tu­šo­va­nie a ko­rek­cie fa­rieb, gra­fic­ký di­zajn až po ve­dec­ké zob­ra­zo­va­nie.

V ro­koch 2006 a 2012 tím pra­co­val naj­mä na zlep­še­ní pou­ží­va­teľ­ské­ho kom­for­tu. Pou­ží­va­teľ­ské roz­hra­nie Gim­pu sa sta­lo vhod­nej­ším aj pre pro­fe­sio­nál­nych pou­ží­va­te­ľov, rôz­ne nás­tro­je sa sta­li moc­nej­ší­mi a ľah­ko pou­ži­teľ­ný­mi.

V pos­led­ných ro­koch sa pra­cu­je naj­mä na pre­cho­de na no­vý en­gi­ne GEGL, kto­rá má pri­niesť no­vé fun­kcie a vy­ššiu rých­losť. To si vy­ža­du­je pre­pí­sa­nie ale­bo as­poň zlep­še­nie kaž­dej čas­ti zdro­jo­vé­ho kó­du Gim­pu.

Pri príl­eži­tos­ti 20. vý­ro­čia bo­la vy­da­ná no­vá ak­tua­li­zá­cia sú­čas­nej sta­bil­nej ver­zie. Gimp 2.8.16 pri­chá­dza s pod­po­rou sku­pín vrs­tiev vo for­má­toch Open­Ras­ter a Ado­be PSD, s rôz­ny­mi zlep­še­nia­mi pou­ží­va­teľ­ské­ho roz­hra­nia, nie­koľ­ký­mi op­ra­va­mi a zme­na­mi aj v ob­las­ti lo­ka­li­zá­cie.

V sú­vis­los­ti s 20. na­ro­de­ni­na­mi sa ak­tua­li­zo­va­la a prep­ra­co­va­la aj webo­vá strán­ka Gim­pu. Je rých­lej­šia a pris­pô­so­bu­je sa rôz­nym veľ­kos­tiam dis­ple­ja.

Po­kiaľ ide o plá­ny do bu­dúc­nos­ti, už čos­ko­ro by sa ma­la ob­ja­viť no­vá sta­bil­ná ver­zia Gimp 2.10. Tá by ma­la prísť s úpl­nou pod­po­rou no­vé­ho en­gi­nu GEGL, ako aj s pod­po­rou 16- a 32-bi­to­vých fa­reb­ných ka­ná­lov a for­má­tu Ope­nEXR, lep­šou sprá­vou fa­rieb a s no­vý­mi nás­troj­mi. Nas­le­du­jú­ca ver­zia Gimp 3.0 prej­de na kniž­ni­cu GTK3 a pri­ne­sie niek­to­ré veľ­mi za­ují­ma­vé a oča­ká­va­né fun­kcie.

Zdroj: itnews, gimp.org

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím