Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. august 2019
0
139

Anabela Žigová - Super pocit

„Super pocit je o nenásilí,“ hovorí Anabela Žigová a pozýva širokú verejnosť do galérie v Banskej Štiavnici.
Začiatok16.8.2019
18:00
Koniec30.8.2019
18:00
MiestoGaléria Jozefa Kollára
AdresaNám. Sv. Trojice 8,
Banská Štiavnica,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktRegión Banská Štiavnica
region@banskastiavnica.travel

Anabela Žigová priniesla do Banskej Štiavnice SUPER POCIT. Svojím autorským projektom hľadá autentický pocit nenásilia a porozumenia v bežnom živote, nielen v umení. Jedinečným spôsobom kombinuje vizuálne umenie a sociálny experiment. Zapojiť sa môže aj verejnosť – hromadným trhaním, krčením, či skartovaním a zberom papiera priebežne vytvára priestorovú inštaláciu, akési hniezdo. Papierový “odpad” sa potom rôznymi umeleckými postupmi a zlátením v ateliéri premieňa na hodnotu a tento tvorivý proces ponúka “super pocit”.

Banská Štiavnica je špecifická tým, že isté zlato, s ktorým Super pocit vizuálne experimentuje, je prirodzenou surovinou a hodnotou pre túto prastarú vulkanickú kalderu - kotlinu, v ktorej mesto leží. A nielen zlato, ale aj striebro, farebné kovy, nerasty a teda aj krása ako možný zdroj čohosi dobrého v bežnom živote, je od dávna súčasťou (identity) tohto významného baníckeho miesta.

Situovanie Super pocitu v centre mesta, v Galérii Jozefa Kollára je šťastné nielen v komunikácii so staršími zbierkami tejto inštitúcie, históriou mesta, ale súčasne aj s obyvateľmi Štiavnice, keďže najmä pre nich je Super pocit určený. Ľudí denne oslovujem, pozývam ich formou umenia k diskusii o nenásilí, kráse a slobode v nás samotných,“ povedala Anabela Žigová, aktuálna rezidentka programu EDU AIR, ktorý organizuje Banská St a nica Contemporary.

„To dobré, super pocit je v nás dostupný kedykoľvek a zadarmo. Môžme na tom zakladať odolnosť voči násiliu a radikálnym skratkám, ktoré v súčasnosti trápia mnohých z nás,” dodáva autorka.

Super pocit mal vernisáž pred pár dňami, 16. 8. 2019 v spomínanej galérii. „Banská Štiavnica je významnou štáciou pre Super pocit. Keďže je to nielen miesto a región v srdci Slovenska, ale aj mesto kultúry pre rok 2019, je táto kombinácia pre Super pocit vzácnou výzvou, ktorú chcem ďalej napĺňať aj v ďalších slovenských mestách a spolu s ľuďmi, aj mimo umeleckej sféry, kde je spoločný dialóg dnes veľmi potrebný,“ doplnila autorka.

Súčasťou projektu je aj workshop zlátenia určený tiež pre verejnosť a deti. Uskutoční sa v piatok 23. augusta od 16:00 do 18:00 hod. v Galérii Jozefa Kollára. Pracovať sa bude s netoxickým materiálom, s 23 3/4 karátovým plátkovým zlatom, záujemcovia si môžu priniesť svoje obľúbené obrázky, detské kresby, malé 3D objekty, kamienky, fotografie, papiere od žuvačiek, čokoľvek, čo by radi pozlátili. Vítaný je každý nad päť rokov, kto sa záväzne prihlási na mailovej adrese: stokovec@stokovec.sk, workshop je zdarma.

Projekt kulminuje 30. 8. diskusiou o slobode na podstienke pred galériou.

Anabela Žigová (1974) sa narodila v Bratislave, dnes žije a tvorí prevažne v New Yorku, Prahe a v Bratislave. Študovala scénografiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a umenie na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Paríži. Na Slovensku v roku 2015 distribuovala svoj prvý celovečerný dokumentárny film Salto Mortale. V súčasnosti pracuje na ďalších edíciách autorského projektu Super pocit.

Anabela Žigová
Anabela Žigová

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím