Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. apríl 2018
0
143

Imro Weiner-Kráľ: ROZPRÁVKY PRE ELISE

Oravská galéria srdečne pozýva na výtavu Imra Weiner-Kráľa.
Začiatok12.4.2018
16:30
Koniec17.6.2018
16:00
MiestoOravská galéria - Malá výstavná sieň
AdresaHviezdoslavovo námestie 11,
Dolný Kubín,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
KontaktOravská galéria
+421/43/58 632 12
orgaldk@vuczilina.sk

Termín výstavy:
12.4. – 17.6.2018

Miesto:
Župný dom, Malá výstavná sieň

Spolupráca:
Spolok priateľov Imra Weinera- Kráľa, Vydavateľstvo Petrus, Elise Weiner-Kráľ

 

Kurátorka výstavy:
PhDr. Dagmar Kudoláni Srnenská, PhD.

Termín vernisáže:
12. apríla 2018 o 16.30 hod.

Tvorba Imra Weinera-Kráľa bola počas celého jeho umeleckého vývinu poznamenaná úsilím spojiť lásku k Francúzsku s láskou k rodnému Slovensku. Zomknúť dva nezlučiteľné a nespojiteľné svety - francúzsku kultúru a slovenskú tradíciu.

Výber z ilustrácií a maľovaných príbehov Imra Weinera-Kráľa vystavujeme v Oravskej galérii pod názvom Rozprávky pre Elise. Vďaka Petrovi Chalupovi a jeho vydavateľstvu Petrus vyšli v roku 2016 a 2017 aj knižne. Ide o cyklus piatich publikácií, rozprávok a ilustrácií, a to Príbehy kocúra Mineta, O nezbednom káčerovi, O odvážnom medveďovi, Žabiakovo dobrodružstvo a ďalšie príbehy a posledná Ako sa stal Minet lekárom a záchranárom.

Po nútenom odchode z Francúzska v roku 1950 zanechal Imro Weiner-Kráľ za „železnou oponou“ milovanú dcéru Elise a jej mamu. Už o rok neskôr sa pokúšal za nimi ilegálne odísť, no chytili ho na hraniciach a niekoľko mesiacov musel dokonca stráviť vo väzení. Túžba po kontakte s dcérou bola neobyčajne silná, a preto jej každý deň posielal listy, v ktorých pre ňu písal a maľoval príbehy. To bol v tých časoch poznamenaných politickými represáliami jediný možný kontakt. Začal ich posielať, keď bola Elise štvorročná. Vo farebných ilustráciách v priebehu rokov 1953 až 1956 tak pre milovanú dcéru vznikali vtipné dobrodružstvá kocúra Mineta, žabiaka Brekeke, ale aj prefíkaného lišiaka, zradného vlka alebo namysleného kohúta kraľujúceho na dvore v spoločnosti obľúbených sliepok. Postupne sa k nim pridal bocian a malé dievčatko Liduška s húskami. Nechýbali ani králi, princovia a princezné alebo Maruška týraná zlou macochou. Liduška aj Maruška mali vždy podobu malej Elise a keď náhodou v príbehu vystupoval kocúr Minet, niekedy Elise pozdravil „Dobrý deň Elise“, samozrejme vo francúzštine – Bon jour Elise. Ku všetkým ilustráciám si Imro Weiner-Kráľ vymýšľal krátke sprievodné texty vo francúzskom jazyku, neskôr keď už malá Elise vedela čítať, sem-tam vložil slovíčko po nemecky, aby sa dcéra naučila aj tento jazyk. Niekoľko ilustrácií si Elise odložila, ako jedinú spomienku na vzdialeného otca, ktorého po prvý raz mohla vidieť až ako deväťročná. Ilustrácie sú jedinečným príkladom úžasného maliarstva a kresliarstva Imra Weinera-Kráľa, ale aj príkladom neobyčajnej fantázie, pomocou ktorej sa aspoň sčasti chcel priblížiť k dcére a na nútenú diaľku viesť s ňou skromný dialóg.

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím