Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. august 2018
0
198

JÚLIUS SZABÓ 1907 – 1972

Maliarska tvorba Júliusa Szabóa v súkromných zbierkach.
Začiatok3.7.2018
10:00
Koniec9.9.2018
18:00
MiestoMúzeum Vojtecha Löfflera
AdresaAlžbetina ulica 20,
Košice,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
KontaktMúzeum Vojtecha Löfflera
+421 55 622 30 73
lofflermuzeum@gmail.com

Výstava 111 - Július Szabó predstaví prierez celoživotnej maliarskej tvorby autora z príležitosti 111. výročia jeho narodenia. Od 3. júla 2018 sa v Múzeu Vojtecha Löfflera predstaví výber obrazov zo súkromných zbierok. Kurátorkou výstavy je PhDr. Kinga Szabó-Haltenbergerová.

Obecenstvu Košíc aj širšej východoslovenskej a slovenskej výtvarnej verejnosti je meno maliara a grafika Júliusa (Gyulu) Szabóa dostatočne známe. V roku 2007 pripravilo Múzeum Vojtecha Löfflera výstavu v koncepcii PhDr. Kláry Kubičkovej, PhD. zostavenú pri príležitosti 100. výročia narodenia umelca. Súčasnú výstavu pripravili Club milovníkov umenia Košíc /CMUK/ a Múzeum Vojtecha Löfflera. Prezentovaný výber umelcovej maľby pozostáva z diel pochádzajúcich predovšetkým z košických súkromných zbierok.

Spoločným cieľom CMUK-u a Múzea Vojtecha Löfflera je prezentovanie tvorby najmä košických výtvarných umelcov minulého storočia. Výstava grafika a maliara Júliusa Szabóa však prezentuje snahu o prezentovanie autora, ktorý tvoril vzdialený slovenským umeleckým centrám, no svojou tvorbou si našiel prirodzeným spôsobom cestu i do významných košických zbierok umenia dvadsiateho storočia.

Pozoruhodný umelec, člen „Generácie 1909“, zakladateľ skupiny „Život“, laureát Ceny Cypriána Majerníka a viacnásobný laureát svetových grafických súťaží napr. v Krakove, v Ženeve a inde – reprezentoval svojimi grafikami Československo, respektíve Slovensko na nespočetných výstavách vo svete a získaval vysoké ocenenia na umeleckých súťažiach tak v zahraničí ako doma. Umelec Július Szabó je vo verejnosti vnímaný predovšetkým ako významný grafik angažovanej sociálne orientovanej tvorby. Jeho významná grafická tvorba patrí v dobovom kontexte k reprezentatívnym ukážkam slovenského výtvarného umenia. Grafikom sa však stal až potom, ako našiel svoj maliarsky výraz a vlastnú umeleckú formu.

Výstava v Múzeu Vojtecha Löfflera svojím sústredením len na maliarske diela Júliusa Szabóa prezentuje zásadný aspekt, dôležitý pre komplexnejšie poznanie jeho tvorby. Umelcova maľba možno prekvapí svojou výrazovou šírkou i spätosťou s dobovými prúdmi domáceho a európskeho maliarstva. V zozname vystavených diel sa nachádzajú olejomaľby zo štyridsiatych rokov a veľký počet „voskotempier“ z umelcovho posledného desaťročia, kedy – ako sám hovorieval – pracoval na svojej syntéze. Jeho heslo „Zachovať a prežiť“ znamenalo, že sa nevzdával dedičstva veľkých predchodcov maliarskeho umenia. Vypracoval si však novú, svojskú techniku voskovej tempery, s ktorou mohol rýchlejšie reagovať na svoj vnútorný svet. Tvorba z posledného desaťročia Júliusa Szabóa sa môže charakterizovať ako kombinácia kubizmu a surrealizmu. Zároveň vkladaním kovu a iných materiálov do plochy obrazu, predbehol svoju dobu o niekoľko desaťročí.

Vernisáž výstavy obrazov zo súkromných zbierok sa uskutoční v utorok 3. júla 2018 o 17:00 hod. v Múzeu Vojtecha Löfflera na Alžbetinej 20 v Košiciach. Výstava bude trvať počas celého leta, až do nedele, 9. septembra 2018.

Spoluorganizátor výstavy: CMUK - Club milovníkov umenia Košíc. 

Kurátorka výstavy: PhDr. Kinga Szabó- Haltenbergerová

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím