Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. február 2019
0
159

Kniha 20000

Krst knihy 20000 od Michaely Hečkovej prebehne 8. marca 2019 v 19:00 v CAMPu. Úvodné slovo bude mať Jan Vondrák zo štúdia Mjölk architekti, Pavel Buryška z XTOPIX a Mirek Vodák spoločne s Tomášom Zdvihalom z CBArchitektura.
Začiatok8.3.2019
19:00
Koniec8.3.2019
23:59
MiestoCAMP, Vyšehradská 51, Praha 2
AdresaVyšehradská 51,
Praha 2,
Česká republika
Druh podujatiaPodujatie
KontaktHelena Novotná
+420 604 261 809
helena.novotna@piaristi.cz

Nový literárne-vizuálny dokument s názvom 20000 predstavuje portréty 20 miest v 20 mestách Českej republiky, ktoré svojim počtom obyvateľov nepresahujú 20 000 a za nimi stojí 20 popredných architektonických štúdií. Je to tiež druhá kniha Michaely Hečkovej, autorky publikácie O městech a lidech. Na novej knihe pracovala spoločne s Matějom Chaberom, grafickým dizajnérom a nositeľom ocenení Czech Grand Design v kategórii grafický dizajnér roku 2017. Výsledkom je alternatívny sprievodca súčasnou českou architektúrou. Publikácia vychádza v máji 2019 a bude dostupná online, v distribúcii siete Kosmas a v kníhkupectvách Book Therapy, PageFive, ArtMap a ďalších. Krst prebehne v piatok 8. marca v CAMPu.

Kniha 20000 je architektonický sprievodca, reportáž aj dokument o stave českých miest a obcí, ale taktiež kniha, ktorá má inšpirovať k cestovaniu a objavovaniu súčasnej architektúry mimo veľké mestá. Zachytáva premeny 20 českých dedín a malých miest po výstavbe nových verejných budov alebo po urbanistických zásahoch, ktoré dokážu významne ovplyvniť charakter a biorytmus daného miesta. „Velká architektura nepotřebuje velká města. Lidé nejsou zvyklí se jezdit inspirovat na vesnici a do maloměsta, jenže právě v malém měřítku těchto míst se současná architektura prosadí mnohem lépe. Kniha je určena nejen architektům, ale všem, kteří cestují a rádi se nechají překvapit,“ vysvetľuje autorka Michaela Hečková. Medzi uvedené stavby patrí rozhľadňa Růženka v obci Růžová od libereckého štúdia Mjölk architekti, nová galéria v Humpolci 8smička od OK PLAN ARCHITECTS, pozorovateľňa Durch vo Valašských Příkazoch od architekta Zdeňka Fránka, hotel Štajnhaus v moravskom Mikulově od štúdia ORA alebo revitalizácia nábrežia rieky Loučné v Litomyšli od Rusina Frei architekti.

Texty vznikali na základe rozhovorov nie len s jednotlivými architektonickými štúdiami, ale taktiež s takzvanými hýbateľmi architektúry, teda zadávateľmi, investormi, prevádzkovateľmi, vedením obce či mesta a miestnymi kultúrnymi organizátormi. Autorské fotografie vznikali špeciálne pre túto knihu dosť atypicky v dobe reálnej prevádzky objektov.

Za konceptom a textom knihy 20000 stojí Michaela Hečková, ktorá sa dlhodobo venuje téme oživenia verejného priestoru. V minulosti sa podieľala na projektoch redefinujúcich prostredie pražských sídlisk Jižní Město (festival o umení vo verejnom priestore Street for Art, Galeria Chodovská tvrz) a Černý Most (komunitné centrum Plechárna). V súčasnosti pôsobí ako projektová manažérka SIGNAL festivalu, najväčšieho festivalu vizuálneho umenia v Českej republike. Na začiatku roku 2017 vydala svoju prvú autorskú knihu O městech a lidech, ktorá mapovala tridsaťtri príbehov o oživení verejného priestoru v tridsaťtri českých mestách.

Autorom fotografií a grafického spracovania knihy je Matěj Chabera, grafický dizajnér a absolvent prestížnej Royal College of Art v Londýne. Posledných pätnásť rokov strávil prácou pre spektrum klientov v Londýne, Miláne a Amsterdame. V minulom roku získal ocenenie Grafický dizajnér roka v rámci Czech Grand Design 2017. Najnovšie spolupracuje s českou značkou Braasi Industry a venuje sa produktovému dizajnu.
Kniha 20000 vychádza 8. marca 2019. Bude ju možné zakúpiť v e-shope na stránkach www.kniha20000.cz, v distribúcií siete Kosmas a v kníhkupectvách Book Therapy, PageFive, ArtMap a ďalších.

Krst prebehne 8. marca 2019 v 19:00 v CAMPu. Úvodné slovo bude mať Jan Vondrák zo štúdia Mjölk architekti, Pavel Buryška z XTOPIX a Mirek Vodák spoločne s Tomášom Zdvihalom z CBArchitektura. V priebehu krstu sa dvadsaťštyrimetrová projekčná stena v CAMPu premení na jednorazovú výstavu a ukážku projektov, ktoré sú zdokumentované v knihe.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím