Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. máj 2019
0
133

Krajina za mapou

Prvé dve výstavy z cyklu experimentálne expozície pod názvom Krajina za mapou: Knižnicu Kornela a Nade Földváriovcov a Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom
Začiatok16.5.2019
12:00
Koniec31.12.2019
17:00
MiestoEsterházyho palác – 1. poschodie
AdresaNámestie Ľudovíta Štúra 4,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
KontaktSNG
+421 2 204 761 00
info@sng.sk

Uchovávať. Vzdelávať. Inšpirovať. Aj to sú úlohy súčasných múzeí umenia. Otázkou potom je, ako sprostredkovať takýto druh myslenia a obsahov návštevníkovi – práve tomu sa venujú experimentálne expozície zamerané na nie celkom klasický galerijný obsah. Prvé dve – Knižnicu Kornela a Nade Földváriovcov a Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom – uvádza SNG pod súhrnným názvom Krajina za mapou. Napriek ich rozdielnosti ich pevne spája poslanie, ktoré si SNG definovala už dávnejšie – prezentovať návštevníkom popri fondoch aj ďalšie obsahy, uviesť ich do širších kultúrnych kontextov, sprostredkovať poznanie, inšpirovať, byť miestom kultúrnych experimentov. Zámerom bolo zároveň vytvoriť prostredie, kde by sa návštevníci cítili dobre a nadviazali nekomplikovaný vzťah k dejinám umenia, ktorý môžu (aj pod naším vedením) ďalej kultivovať. A ukázať, že je tu rovnaké umenie pre deti, dospelých aj odborníkov.

Kurátorka expozícií: Alexandra Kusá

Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov

Koncepcia: Peter Krištúfek
Dizajn knižnice: Miro Veselko
Grafické a priestorové riešenie: Barbora Šajgalíková

Iniciátorom Knižnice Kornela a Nade Földváriovcov bol spisovateľ a režisér Peter Krištúfek, ktorého dlhoročnou snahou bolo nájsť spôsob, ako zachovať veľkú zbierku Kornelových kníh. Nešlo však iba o knihy a knižnicu, ale aj o zbieranie, či presnejšie o zberateľskú posadnutosť. Práve téma knižnice ako metafory poznania, ale aj fyzického miesta v byte a témy zberateľstva a uchovávania boli tými styčnými miestami, kde sme cítili prienik s otázkami, ktorými sa dnes zaoberá múzeum umenia.

Földváriovskú knižnicu sme nepoňali iba funkčne, ale pridali sme ďalšiu vrstvu – jej vizuálnu podobu. Chceli sme ukázať knižnicu ako súčasť životného priestoru, ako fyzické miesto a urobiť zmysluplnú inštaláciu z toho, ako Kornel pod láskavým dohľadom pani Nade premenil vlastný byt na obraz svojej knihomoľskej vášne. To, čo mali Földváriovci rozhodené v priestore bytu, sme nainštalovali na stenu, chaos sme usporiadali do obrazu. Výsledkom je zavesená knižnica – obraz Kornelovho zberateľstva.

Jeho záľuba v tzv. béčkovom žánri, teda v dobrodružnej literatúre, kovbojkách a detektívkach, nebola iba o odvážnom čitateľskom vkuse, išlo mu o viac, pre neho to bol ten iniciačný moment, ktorý nás prenesie do sveta literatúry a potom otvorí dvere veľkým témam a príbehom.

Rozhodnutie prevádzkovať földváriovskú knižnicu sledovalo aj iný než primárne vzdelávací a iniciačný cieľ. Je to pocta ľuďom, ktorí celý život nenápadne pozitívne formovali náš intelektuálny priestor. Knižnica bude slúžiť ako ďalší spoločenský priestor galérie pre organizovanie besied, prednášok a iných komorných akcií s ambíciou stať sa súčasťou kultúrnej prevádzky v našom meste, ale aj príjemným miestom intelektuálneho odpočinku.

Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom

Koncepcia: Ondřej Horák
Autori: Fuczik & Kakalík (Ondřej Horák a David Kalika)
Technické riešenie: INITI.org
Priestorové riešenie: Barbora Šajgalíková

Ďalšia z nových experimentálnych expozícií Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom autorskej dvojice Fuczik – Kakalík nadväzuje na ich predchádzajúce projekty (Artpark v Galérii Rudolfinum, vzdelávacie platformy pre festival 4 dny v pohybu) a knihy pre deti i dospelých. Dvojicu tvorí Ondřej Horák, držiteľ ocenenia Magnesia Litera za knihu Proč obrazy nepotřebují názvy (spolu s Jiřím Frantom, 2014) a autor populárneho Průvodce neklidným územím 1, 2 (2016, 2018), a David Kalika, výtvarník a animátor, autor výtvarnej identity a spolutvorca jednotlivých filmov. Obaja sú súčasťou medzinárodnej platformy Máš umělecké střevo?, s ktorou SNG dlhodobo spolupracuje.

Inštalácia vychádza zo vzrastajúcej snahy galérií, múzeí a vzdelávacích inštitúcií „odkomplikovať“ vzťah k umeniu prostredníctvom popularizačných projektov, publikácií a sprievodných programov. Stále platí, že keď nemáme možnosť dielo pochopiť, narastá náš ostych a zmenšuje sa chuť veci objavovať a spoznávať. Interaktívna projekcia ponúka možnosť zoznámiť sa zábavnou formou s vývojom výtvarného umenia od praveku až po súčasnosť. Samotnej umeleckej tvorbe sa podrobnejšie venuje séria krátkych animovaných videí, v ktorých profesor Škrečok spoznáva slovenské a svetové umelecké osobnosti 20. a 21. storočia. Videá približujú život a výtvarné myslenie Júliusa Kollera, Anny Daučíkovej, Andyho Warhola, Marcela Duchampa, Fridy Kahloovej a ďalších. Animovaná séria bude vychádzať postupne a jednotlivé diely nájdu návštevníci aj na webstránke www.skrecok.sng.sk.

Realizácia je súčasťou dlhodobej stratégie SNG prepájať zbierkové fondy a naše vedomosti o nich so svetom digitálnych technológií. Nadväzujeme tak na „proroctvo“ Waltera Benjamina, ktorý v 30. rokoch 20. storočia hovoril, že technológie prinesú prístupnejšie umenie. Našou úlohou sú však aj iné misie, napríklad tá spojená s jeho aurou. Tejto téme sa opakovane venujeme pri vytváraní aplikácií a nových funkcionalít spojených s Webom umenia. Aj táto interaktívna inštalácia je ďalším krokom pri našom hľadaní odpovedí a ciest, ako integrovať digitálne technológie do prostredia múzeí tak, aby vzbudili partnerský a emotívny vzťah k originálu.

Sprievodný program výstavy

Sobota 18. 5. | 10.00 – 24.00
Noc múzeí a galérií v SNG 2019

Otvorené: 10.00 – 24.00 (posledný vstup o 23.00), program od 16.00
SNG ‒ Esterházyho palác, kaviareň Berlinka, kníhkupectvo Ex Libris v SNG
Vstupné: 3 € / deti do 10 rokov bezplatne (vstupenku si stačí zakúpiť v prvej inštitúcii navštívenej v rámci Noci múzeí a galérií 2019 a s ňou máte potom vstup zdarma do ďalších inštitúcií)

BLOK KRAJINA ZA MAPOU
18.00 – 18.30 | 1. posch.

Kurátorský výklad: Krajina za mapou
Kurátorka Alexandra Kusá sprevádza novootvorenými experimentálnymi expozíciami Krajina za mapou: Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov a Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom.

18.30 – 20.00 | 1. posch.

Uvedenie súborného diela Kornela Földváriho & Čítanie z kníh
Vydavateľ Koloman Kertész Bagala (Vydavateľstvo KK Bagala) a hostia predstavia tri nové knihy Kornela Földváriho: Výstrel v zrkadle, O detektívke, O stručnosti. Z kníh čítajú herci Ján Mistrík, Kristína Tormová a Boris Farkaš.

21.00 – 22.30 | 1. posch.

Čítanie z kníh
Herci Štefan Bučko, Alfréd Swan, Lucia Hurajová a Juraj Hrčka čítajú z nových kníh Kornela Földváriho (Vydavateľstvo KK Bagala, 2018, 2019) a z knihy Nade Földváriovej Dialóg s časom (FOTOFO, 2003).

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím