Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. január 2020
0
118

Lech Majewski - Hlava v obraze

Výstava významného poľského grafického dizajnéra Lecha Majewskeho na tému plagát.
Začiatok22.1.2020
18:00
Koniec4.3.2020
17:00
MiestoPoľský inštitút v Bratislave
AdresaNámestie SNP 27,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktSlovenské centrum dizajnu
programy@scd.sk

Profesor Lech Majewski sa špecializuje na redakčný a reklamný grafický dizajn, no jeho meno sa spája predovšetkým s plagátovou tvorbou. Jeden z jeho plagátov navrhnutý pre 16. Medzinárodné stretnutie džezových spevákov bol vybratý medzi 100 najdôležitejších plagátov z Európy a Spojených štátov za roky 1945 – 1990. Jeho plagáty nájdu ľudia vystavené po celom svete. Je držiteľom mnohých medzinárodných ocenení a autorom grafických návrhov kníh v Poľsku a Nemecku. Mnohé z kníh, pre ktoré pripravil grafický návrh, vyhrali súťaž o najlepší dizajn roka.

L. Majewski absolvoval varšavskú Akadémiu umení, magisterský titul obhájil v ateliéri profesora Henryka Tomaszewského. Vedie vlastné grafické štúdio, vyučuje na Katedre grafiky Akadémie umení vo Varšave a prednáša na mnohých ďalších medzinárodných umeleckých školách. Je tiež riaditeľom Medzinárodného bienále plagátu vo Varšave. Lech Majewski je doktorom honoris causa Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a laureátom ceny Ladislava Sutnara Západočeskej univerzity. V roku 2018 získal na Trienále plagátu v Trnave cenu Master's Eye Award ako medzinárodne uznávaná osobnosť grafického dizajnu. Cena bola spojená s jeho výstavou plagátov. Má všestranné umelecké nadanie – skladá hudbu a hrá tiež na gitare.

Ako sám hovorí: „Pri vykonávaní môjho povolania grafika a pri práci so študentmi je pre mňa najdôležitejšia jedna vec – vytvoriť si vlastný vizuálny jazyk, pretože pomocou neho si my ako umelci vytvárame náš vlastný spôsob komunikácie. A tým sa odlišujeme od ostatných. Som presvedčený, že aj v súčasnosti majú pre umelca veľký význam tri veci – hlava (vnímanie, myšlienky, vedomosti a kultúra), srdce (emócie, cítenie, kým sme a odkiaľ pochádzame) a ruka (profesionálne schopnosti, zručnosti, technika). Absencia jedného z týchto prvkov má za následok to, že umelec je doslova zmrzačený neprítomnosťou tvorivej identity a stáva sa obyčajným klišé.

Akadémiu výtvarných umení vo Varšave som absolvoval u profesora Henryka Tomaszewského, vynikajúceho grafika a autora plagátov. A teraz práve ja pokračujem v jeho práci na Akadémii, teda škole s obrovskou tradíciou – veď jej počiatky siahajú do osemnásteho storočia, pričom svoj názov nezmenila od roku 1904. Založenie Múzea plagátu vo Varšave a Medzinárodného bienále plagátu – z iniciatívy akadémie – ktorého som už dvadsať rokov riaditeľom, má veľký význam nielen pre akadémiu, ale aj pre celý svet grafiky.“

Lech Majewski je grafický dizajnér, ktorý v tejto profesii pracuje už dlhé roky. Aj keď sa koncepcia a myšlienka jeho práce nezmenili, pracovné prostriedky už áno. Začal totiž tvoriť v čase, keď ešte neboli počítače – každé dielo muselo byť ručne maľované, nakreslené a pripravené do tlače. A dnes aj keď sú počítače skvelým nástrojom a môžu umelcovi pomôcť, nemôžu nahradiť hlavu ani ruku. Svoj grafický štýl sa rozhodol ešte hlbšie definovať – a to aj napriek technológii. Počítače sú v jeho práci nápomocné, no podľa jeho mienky musia zostať neviditeľné.

Workshop k výstave tohto významného poľského grafického dizajnéra sa uskutoční 21. januára 2020 v Hurbanových kasárňach v Bratislave.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím