Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. október 2016
0
132

LIKE - festival súčasnej literatúry 2016

Začiatkom novembra bude košická Tabačka/Kulturfabrik patriť úvodnému ročníku multižánrového festivalu súčasnej literatúry s názvom LiKE. Od 3. do 5. novembra sa priaznivci kvalitnej literatúry môžu tešiť na autorské čítania, besedy, výstavy ilustrácií a komiksov, premietanie vizuálnej poézie, prednášky o typografii a grafickom dizajne, rôzne diskusie na aktuálne kultúrne témy a sprievodné podujatia.
Začiatok3.11.2016
17:00
Koniec5.11.2016
23:59
MiestoTabačka/Kulturfabrik
AdresaGorkého 1068/2 ,
Košice,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktLIKE

LiKE je nový košický festival súčasnej literatúry, na ktorom sa predstavia spisovatelia, ilustrátori, grafici, ako aj vydavatelia a zástupcovia knižnej kultúry. „Na podujatí prezentujeme viaceré osobnosti – svetovo uznávaného dizajnéra a typografa Petra Biľaka, libanonského tvorcu komiksov a performera Mazena Kerbaja, intermediálneho umelca Milana Adamčiaka, etablovaných domácich spisovateľov – Dušana Mitana, Ballu, Máriu Ferenčuhovú či Michala Habaja,“ hovorí Miroslava Vallová z Literárneho informačného centra, ktoré prostredníctvom Dní slovenskej litaratúry podporuje aktivity ľudí a združení výrazne ovplyvňujúcich literárny život na Slovensku.

Festivalový warm-up

Vo štvrtok 3. novembra od 17. hodiny sa môžu záujemcovia a zvedavci „ohriať“ v košickej Kotolni sa Strojárenskej ulici na vernisáži výstavy komiksu, ktorá ponúkne diela vyše 30 autorov z krajín V4.

Po vernisáži bude na tom istom mieste nasledovať prezentačný formát Pecha-Kucha, ktorej v poradí 43. časť bude mať podtitul Literárny špeciál. Od 18. hodiny budú mať možnosť návštevníci vidieť prednášky a prezentácie desiatky aktérov, ktorí sa venujú literatúre. Pätica kultúrnych operátorov venujúcich sa literatúre z Košíc a Bratislavy pripravila bohatý program, ktorý je prístupný na webovej stránke www.likefestival.sk.

Otvorenie a rapový dvojkoncert

Oficiálne otvorenie festivalu LiKE bude v piatok 4. novembra o 18. hodine v Bistre Tabačka. Jeho súčasťou bude aj vernisáž výstavy ilustrácií Daniely Olejníkovej z najnovšej knihy Mareka Vadasa – Útek.

Ťahákom prvého večera bude okrem iných aj Libanonský komiks, v ktorom sa o svojom živote medzi Bejrútom a Berlínom, o situácii v regióne a komikse na Blízkom východe bude rozprávať libanonský hosť Mazen Kerbaj so spisovateľom a prekladateľom Michalom Hvoreckým.

Aký koncert zvoliť na otvorenie festivalu súčasnej literatúry? Fero Malík dramaturg Literárneho klubu a programu festivalu LiKE, má v tom jasno: „WWW je legenda českej hiphopovej scény. Ich hudba v kombinácii s výbornými textami Lubomíra Typlta bude na jednom pódiu doplnená neortodoxným bubeníkom Pavlom Fajtom.“ Hudobný program doplní rapové duo Modré hory, ktoré zaujme svojou civilnosťou a autentickosťou.

Literatúra od rána do večera

Hlavným festivalovým dňom bude sobota. Raňajkovať môžete priamo na Brakfaste so špeciálnymi hosťami a pokračovať ďalej podľa chuti na diskusno-prezentačných blokoch s poetmi, prozaikmi či komiksovými expertmi. Návštevníci festivalu LiKE oslávia 20 rokov literárnej súťaže Poviedka spolu s jej laureátmi, dajú si Čau o piatej s vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom a jeho autormi. V rámci festivalovej relaxačnej zóny je pre vás pripravený knižný a dizajnérsky mini-market. Pripravte sa aj na diskusiu o súčasných podobách extrémizmu s Michalom Havranom, kde budú diskutovať fotograf a novinár Andrej Bán, programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec a Tomáš Rafa,  ktorý sa vo videoarte venuje vymedzovaniu hraníc patriotizmu, extrémizmu a nacionalizmu. Po diskusii budú nasledovať prezentačno-diskusné bloky. LiKE uvedie dizajnéra svetového formátu, žijúceho v Holandsku, Petra Biľaka a dve legendy slovenskej literatúry – Dušana Mitanu a Stanislava Rakúsa. V tabačkovom Black Boxe zažijete tajomné vystúpenie Michala Habaja, v kinosále zas „pohyblivé básne” a večer uzatvára koncert košickej formácie Poetic Electric vo Fabric café.

Súčasťou festivalu LiKE bude aj prezentácia aktivít Európskeho domu poézie Košice v podobe edukačnej platformy LitZoom (alternatívna hodina literatúry), v rámci ktorej sa môžte zapojiť do kreatívneho písania so zaujímavými lektormi a samostatného formátu Košice Book fest, kde sa predstavia najmä literáti a umelci z metropoly východu.

Organizačný tím verí, že festival LiKE nebude iba jednorazovým „košickým endemitom“, ale stane sa neoodeliteľnou a každoročnou kultúrnou udalosťou. „Cieľom festivalu LiKE je ukázať, že súčasná literatúra je kvalitná a komunikatívna. Napriek tomu, že žijeme v dobe sociálnych médií,“ dodáva Simona Fochlerová z Európskeho domu poézie Košice.

LiKE / festival súčasnej literatúry
3. – 5. november 2016 – Tabačka/Kulturfabrik a Kotolňa, Košice

Vstup voľný.
Vstup na dvojkoncert Modré hory (SK) & WWW Neurobeat + FAJT (CZ): v predpredaji 7 EUR, na mieste 9 EUR.

Viac informácií: www.likefestival.sk
facebook: LiKE festival

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím