Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. december 2018
0
110

MEDZIHMLA 2018

Medzihmla je mutližánrový festival, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2009 v Lučenci.
Začiatok7.12.2018
18:00
Koniec8.12.2018
23:00
Miesto Industriálny priestor bývalého sídla Dobrovoľného hasičského zboru
Adresa ,
Lučenec,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
KontaktMedzihmla


Ideou podujatia je prezentácia súčasného slovenského a stredoeurópskeho umenia: literatúry, hudby, pohybového divadla i vizuálneho umenia. ✦ Festival navštívili počas jeho histórie desiatky etablovaných spisovateľov, hudobníkov, divadelníkov, vydavateľov či prekladateľov, a stal sa pevnou súčasťou slovenskej kultúrnej mapy.

Témou 10. ročníka Medzihmly, ktorý sa uskutoční 7. - 8. decembra v Lučenci, je „tabu“. ☯ Pretože veríme, že inakosť je krásna.

10. ročník festivalu začne 7. decembra 2018, v piatok, o 18-tej hodine, otvorením multimediálnej výstavy v industriálnych priestoroch bývalého sídla Dobrovoľného hasičského zboru na ulici Dr.Herza, v centre mesta Lučenec. ⚛ Medzinárodná výstava pozostávajúca z vybraných diel výtvarníčok, videumelcov i performerov, sa v područí témy „tabu“ zaoberá emocionálnym poznaním na pozadí oklutnosti, rituality a kmeňových špekulácií. Hľadáme skryté poznanie, pátrame, lovíme v spoločnom podvedomí. Výstavu kurátorsky zastrešili Dávid Koronczi a Juraj Mydla.

Sobotňajší program – 8. decembra 2018 – začne o 14-tej hodine v kultovej lučeneckej kaviarni Lehár. Koloman Kertész Bagala predstaví za účasti autorov nové knižné tituly zo svojho vydavateľstva: Balla uvedie zbierku poviedok Je mŕtvy, Václav Kostelanski nás v knihe Virtuóz zavedie do bizarného, čierno-humorného sveta, a Tomáš Ulej prečíta aforizmy zo Žuvota.

Podvečer sa program presunie do Tančiarne a pivovaru Franz: o 18-tej hodine sa predstaví oceňovaná poľská spisovateľka a reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska, ktorá sa vo svojich textoch dlhodobo venuje kontroverzným témam týkajúcich sa sexuality, násilia či nacionalizmu. V Lučenci predstaví svoju knihu Ku-klux-klan: Tu býva láska (2017, vyd. Absynt), v ktorej skúma stále živý fenomén rasizmu a jeho novodobých metastáz. Diskusiu s autorkou moderuje spisovateľ a publicista Ján Púček.

V dvoj-bloku, začínajúcom o 20-tej hodine, sa predstavia stand-up komik ⚔ Michael Szatmary a po ňom autorsko-herecká dvojica Lýdia Ondrušová & Veronika Malgot, ktorá uvedie komediálne, improvizované divadelné prestavenie Samson.

O 21:30 bude nasledovať koncert britského speváka, hudobníka, básnika a performera Alxndra Londona, „afrofuturistického archanjela“, kombinujúceho prvky R´N´B s jazzom, neosoulom a elektronickým experimentátorstvom. V lučeneckej Tančiarni Franz sa slovenskému publiku predstaví po prvý raz. Ďalší slovenský koncert absolvuje o deň neskôr v Centre nezávislej kultúry Záhrada v Banskej Bystrici na festivale Embargo. Oba koncerty sú súčasťou jeho miniturné, ktoré festivaly spoločne organizujú.

Po koncerte Alxndra Londona pokračuje tanečná zábava v réžii Medzihmla DJ´s.

Na 10. ročníku Medzihmly nebudú už tradične chýbať malé trhy s krásnymi knihami, vinylovými platňami či dizajnovými výrobkami, ale ani stánok Amnesty International Slovensko.

MEDZIHMLA 2018
/ program 10. ročníka multižánrového festival /

Téma: tabu

7. december 2018, piatok / 18:00 / Industriálny priestor bývalej hasičskej stanice

  • multimediálna výstava pozostávajúca z vybraných diel domácich i medzinárodných umelcov, výtvarníkov, architektov či performerov, ktoré bude prepájať jednotiaca téma tabu.
  • kurátori: Dávid Koronczi a Juraj Mydla

8. december 2018, sobota / 14:00 / Kaviareň Lehár

  • Cirkus Kaliho Bagalu, ktorý povedie besedu s autormi zo svojho vydavateľstva, vydávajúcimi v tomto roku svoje nové knihy: Balla, Václav Kostelanski, Tomáš Ulej.

8. december 2018 2018, sobota / 17:00 / Tančiareň Franz

  • 17:00 – otvorenie brán Tančiarne (sedenie, stánky s knihami, platňami, Amnesty, dizajn...)
  • 18:00 – diskusia & čítačka s poľskou reportérkou Katarzynou Surmiak-Domańskou, moderuje Ján Púček, preklad Juraj Koudela (z vyd. Absynt). Súčasťou bloku bude premietanie autorkiných fotografií, ktoré vznikli počas písania jej knihy Ku-klux-klan: Tu býva láska.
  • 20:00 – tridsaťminútové stand-up vystúpenie komika Michaela Szatmaryho
  • nasledovať bude performatívno-improvizované divadelné predstavenie Samson dua Lýdia Ondrušová – Veronika Malgot („Sme združenie dvoch žien a združenie si hovoríme iba preto, lebo to znie dôstojne. Sme tie, ktoré dôstojnosti prepožičiavajú svoje bláznivé srdcia, aby mohli medzi ľuďmi tráviť chvíle. Ľudí milujeme, ale väčšinou sa nás boja. Alebo si nás obľúbia, lebo nevedia ako inak. My dve. Tešíme sa na vás. Dôstojne sa oblečieme.“)
  • 21: 30 – koncert anglického (v Londýne pôsobiaceho) speváka, hudobníka, básnika & performera Alexandra Londona, kombinujúceho vo svojej tvorbe prvky R´N´B, afro-futurizmu či neo-soulu. London sa predstaví na Slovensku po prvýkrát, exkluzívne na Medzihmle.
  • 23: 00 – afterparty v podaní Medzihmla DJ´s.

PREDPREDAJ LÍSTKOV: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/medzihmla-2018/

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím