Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. december 2017
0
114

Pecha Kucha Night Žilina - Štefanský špeciál (Vol. 38)

Opäť nám uchádza vlak a v ňom sedí ďalší rok (2017), ktorý bude čoskoro za nami.
Začiatok26.12.2017
20:20
Koniec26.12.2017
22:20
MiestoStanica Žilina-Záriečie
AdresaZávodská cesta 3/2844,
Žilina,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktStanica Žilina-Záriečie
0948 344 606
info@stanica.sk

Zostávame doma na malej Stanici. A pozývame všetkých, ktorí tiež plánujú sviatkovať v Žiline na náš tradičný záver roka. Program sviatočného vydania Pecha Kucha vzniká bez kurátora - kto sa ozval, že tu bude a chce niečo povedať o tom, čo robil celý rok, je v programe. Niekoho sme stretli náhodne na ulici alebo na nejakej akcii, niekoho nám niekto iný odporučil. Takto sa to poskladalo a môžete sa tešiť na krátke a stručné (20 obrázkov x 20 sekúnd) prezentácie týchto ľudí (Žilinčanov):

Barbora Šutaríková žije od júna v Čile, kam sa dostala vďaka Start-Up Chile, aby pracovala na svojom projekte Data Shift, čo je webová aplikácia na monitorovanie machine learningových modelov - "proste niečo hrozne zložité, ale má to dočinenia s analýzou dát".

Michal Marcinov a Peter Lényi sú architekti dobre známi z našej Pecha Kucha. Napriek tomu, že v Žiline nežijú, majú na svedomí viacero vecí (napríklad lávku a prístrešok na Straníku) a tento rok robili návrh nového žilinského trhoviska, vyhrali súťaž na rekonštrukciu Hlinkovho námestia a organizovali súťaž na vyhliadkovú vežu na Dubni.

Richard Wetter je náš spolužiak z Gymnázia Hlinská (ale to nie je podstatné), ktorý sa venuje prírode - súkromne ako turista a profesionálne ako autor náučných chodníkov, článkov i publikácií a sprievodca krajinou. A popritom ju začal kresliť a práve kresby, ktoré publikuje aj v Krásach Slovenska, predstaví a porozpráva o miestach, ktoré sú výnimočné a celkom blízko.

Karol Čepec je mladý muž zo Žirafy, ktorý okrem iného s partiou dobrovoľníkov stojí za svojpomocnou a provizórnou obnovou Športovej haly na Bôriku (Korytnačky) a zrodom funkčného hokejbalového ihriska v ruinálnej ikone športovej architektúry.

Peter Fiabane je plavec aj bežec na dlhé trate, ktorý založil Plaveckú školu Nereus a vedie Klub plaveckých športov s rovnakým názvom. Okrem plávania behá a bicykluje a organizuje žilinský triatlonový pretek. A viackrát bol aj je aj poslancom mestského zastupiteľstva, kde sa tiež snaží o fair play.

Lenka Hrúzová a Dano Pokorný predstavia Lesný klub Tramtária - škôlku v Lesoparku, z ktorej sa deti každý deň vracajú domov zablatené a premočené, pretože pokiaľ nie je víchrica, učia sa vonku. Ale chodia pravidelne aj do galérie súčasného umenia a od budúceho roku plánujú zamiešať karty aj na prvom stupni ZŠ.

Katarína a Hynek Bachratí sú okrem verných divákov Stanice najmä matematici z FRI-čke na Žilinskej univerzite. Veľkú časť svojej práce však venujú aj menším deťom a ich učiteľom - vďaka Hejného metóde učenia matematiky, ktorú postupne dostávajú do základných škôl, je matika radosť a zábava a výsledky sú tiež lepšie.

Barbora Jombiková s Aničkou Mamojkovou vedú Centrum pohybu a tanca Labyrint, ale na na Pecha Kuchi štefánskej prídu prezentovať tohtoročný "multižánrový" projekt Zatúlané papučky - ilustrovanú a zhudobnenú knižku básničiek pre najmenšie deti.

Andrea Pojezdalová je prvoligová módna návrhárka (dizajnérka), ktorá pred rokom a pol som opustila hlavné mesto a vymenila ho za Žilinu. Čo je za tým, nevieme (láska?), ale našla si tu v centre priestor, kde si vytvorila kúsok svojho sveta, úspešne sa jej tu darí žiť a tvoriť a na Pecha Kucha plánuje "vyliezť z ulity a podeliť sa o kúsok z toho, čo tu žije, a samozrejme o kúsok o móde".

Matej Jasenka je záhradný a krajinný architekt, tak bude rozprávať o tom, čo robí a vie. O meste, o krajine, o rastlinách, stromoch (možno aj bonsajoch) a najmä o ľuďoch, ktorí v krajine, v meste a medzi stromami žijú.

Orši Varga je naša mladá dobrovoľníčka cez program EVS na Stanici a v Novej synagóge. Možno ju nepoznáte, ale určite poznáte jej fotografie, pretože dokumentuje všetko, čo sa u nás deje nájdete to na Flickr.com/Stanica a Flickr.com/NovaSynagoga.

Tomáš Čelko je atlét v netradičnej disciplíne - beh do schodov a je v tom jeden z najlepších na svete. O tom, ale aj o Žilinskom polmaratóne, ktorý založil a organizuje, porozpráva u nás na Štefana. Ak bude môcť, lebo jeho účasť ohrozuje pozvanie na Štefánikovu chatu pod Ďumbierom. Ak sa mu nevylieči operovaná noha, je u nás, ak vylieči, bohužiaľ hory zvíťazia.

Marek Čelko je jeho brat a príde naopak - z hôr. Pracuje v dobrovoľnej horskej záchrannej službe, ktorá okrem pomoci v horách organizuje aj výborné tábory pre deti, kurzy prvej pomoci a prevádzkuje Dom horskej služby v Štefanovej, kde sa môžete ubytovať pri ceste za vašim horským dobrodružstvom.

Marek Jančúch je fotograf a na Pecha Kucha sme ho už mali. Ale tento rok úspešne bodoval v Czech Press Photo a urobil mnoho ďalších dobrých fotografií, tak sme ho pozvali znovu a tešíme sa na to.

Michal Matejčík je z Malej Prahy, ale žije vo Viedni a kade-tade - všade tam, kde potrebujú špičkového hráča na harfu. Okrem vážnych pódií hral aj na Stanici (a hral aj s Georgom Michaelom či Depeche Mode) a na harfe učí hrať ďalších ľudí, aby si zabezpečil konkurenciu.

Michaela Pašteková je z VŠVU v Bratislave, venuje sa pedagogickej a kurátorskej činnosti v oblasti teórie fotografie, estetiky, filozofie a príde predstaviť aj nový kultúrno-spoločenský angažovaný mesačník Kapitál.

Pozvali sme aj priateľov z Rosenfeldovho paláca, novej mestskej kultúrnej inštitúcie v zreštaurovanej secesnej kráse v centre, kde sa už rok konajú výstavy, diskusie, prednášky a koncerty, aby nám prišli povedať, aký ten rok bol a ako to celé odštartovali. Dúfame, že pozvanie prijmú.

No a následne, tiež už tradične, lokálpatriotský sviatočný večierok potiahne Dj Peťa Hapcha.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím