Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. júl 2017
0
131

Schemnitz ARCH+A days 2017

V prostredí Banskej Štiavnice - lokality Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a Vzdelávacieho a vedecko-výskumného centra pre obnovu architektonického dedičstva (Architectural Research Center on Heritage and Art education - ARCHA) sa v termíne 5. augusta - 30. septembra 2017 uskutoční druhý ročník podujatia Schemnitz ARCH+A days, zameraného na popularizáciu a vzájomné priemety architektúry a súvisiacich umení.
Začiatok5.8.2017
08:00
Koniec5.8.2017
20:00
MiestoBanská Štiavnica
Adresa ,
Banská Štiavnica,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
Kontaktprof. Pavel Gregor, PhD.
0905 717586
prof.pavelgregor@gmail.com

2.ročník podujatia predstaví v priebehu takmer 2 mesiacov tri zaujímavé aktivity:

-  Schemnitz ARCH+A day,
-  Jesenná univerzita architektúry,
-  Dni európskeho kultúrneho dedičstva - slávnostné ukončenie,

ktoré spája hlavný spoluorganizátor akcie: Vzdelávacie a vedecko-výskumné centrum pre obnovu architektonického dedičstva - ARCHA, Fakulty architektúry STU v Bratislave.

 

Súčasťou otváracieho podujatia 5. 8. 2017 je výstava a blok prezentácií 7 významných predstaviteľov architektonickej tvorby a súvisiacich umení, reflektujúcich ich umeleckú tvorbu - Schemnitz ARCH+A day 2017

Dramaturgia podujatia vychádza z hlavného cieľa projektu: popularizácie vzájomných priemetov architektúry a súvisiacich umení (vizuálne umenie, scénografia, divadlo, film, hudba a literatúra) . Autor koncepcie projektu (prof. Ing. arch. Pavel Gregor, PhD.) a kurátorka výstavy (doc. PhDr. Magdaléna Kvasnicová, PhD.) vychádzali zo zámeru predstaviť presahy a súvislosti architektúry (architekti Henrieta Moravčíková a Peter Nižňanský) a dizajnu (dizajnér David Karásek) s inými druhmi umenia. V roku 2017 sa budú prezentovať zástupcovia výtvarného umenia a scénického výtvarníctva (Slavomír Bachorík  a Lucia Škandíková) ale aj predstavitelia filmovej tvorby o architektúre (Bedřich Ludvik), či predstavitelia umení, ktoré zdanlivo s architektúrou nesúvisia (hudobná tvorba), ktorý však prezentujú napr. spoločné princípy teórie a kompozície v hudobnej a architektonickej tvorbe (Norbert Bodnár). 

Zámerom projektu je predstaviť umelcov žijúcich či tvoriacich v regióne Banskej Štiavnice (Peter Nižňanský a Slavomír Bachorík), umelcov s celoslovenskou pôsobnosťou (Norbert Bodnár) ako aj s medzinárodným presahom (Lucia Škandíková, Henrieta Moravčíková), či významných zahraničných umelcov a autorov (Bedřich Ludvik , David Karásek). 

V dramaturgii podujatia majú zastúpenie autori, ktorý sú už dostatočne v povedomí verejnosti, ako aj mladšia umelecká generácia, ktorých tvorba (s významnými úspechmi a oceneniami) nie je zatiaľ verejnosti všeobecne známa:

prof. Dr. Ing. arch. Henrieta Moravčíková, uznávaná osobnosť v oblasti teórie a kritiky súčasnej architektúry. Je dvojnásobnou nositeľkou Ceny Literárneho fondu a dvojnásobnou laureátkou Ceny Martina Kusého za teoretické dielo v oblasti architektúry. 

Mgr. A. David Karásek, významný český dizajnér, autor mobiliáru a dizajnérskych výrobkov pre verejné priestory, ktoré našli uplatnenie nielen v Českej a Slovenskej republike, ale aj na olympiáde v Rio de Janeiro. Nositeľ významných ocenení (Eco City Grand 1995, Národná cena za dizajn 1996, Excelentný Dizajn 2002, 2004). 

Bedřich Ludvik, český dramaturg, spisovatel, textár, hudobný skladateľ, scenárista a režisér. Autor a režisér filmu o architektúre pražských veží (Praha město věží). 

Ing. arch. Peter Nižňanský, architekt, od roku 1994 pôsobiaci v Banskej Štiavnici. Autorsky sa podieľal na viacerých obnovách výnimočných historických architektúr v Banskej Štiavnici (Starý zámok, Kalvária). 

Mgr. A.  Slavomír Bachorík, výtvarník a pedagóg, známy tvorbou sklených plastík, svetelných objektov ale aj drevených "architektonických" skulptúr, ktorý je aj scénickým výtvarníkom, kde získal viacero ocenení. Pravidelne vystavuje vo významných európskych galériách (Viedeň, Rím, Florencia). 

Norbert Bodnár, slovenský hudobný skladateľ, s výrazným zmyslom pre hudobnú obrazotvornosť. Autor viacerých opier, baletov a symfónií. Pôsobí aj ako pedagóg hudobnej teórie a kompozície. 

Mgr. A.  Lucia Škandíková, scénická výtvarníčka. Venuje sa divadelnej a filmovej scénografii,  v autorskej tvorbe sa zameriava na dokumentárne divadlo, inštalácie a dizajn. Ako scénografka realizovala predstavenia tak v Českej republike (ND Praha, Stavovské divadlo) ako aj v Európe (Slovinsko, Estónsko). Svoju tvorbu prezentovala aj na Pražskom quadrienále. 

Projekt pokračuje v tradícii pravidelných popularizačných prednášok významných slovenských a medzinárodných umelcov a je organizovaný Vzdelávacím a vedeckovýskumným centrom pre obnovu architektonického dedičstva FA STU v Bratislave - ARCHA  s  Hudobnou a umeleckou akadémiou J. Albrechta, ICOMOS Slovensko a Mestom Banská Štiavnica, v rámci Banskoštiavnického kultúrneho leta.

Kladie si za cieľ vytvorenie komunikačnej, popularizačnej a vzdelávacej platformy medzi umeleckým a  akademickým prostredím, protagonistami súčasného umenia, architektúry a dizajnu s verejnosťou. Jeho cieľom je tiež obohatiť a prehĺbiť aktuálnu umeleckú diskusiu na Slovensku, vzdelávanie odbornej aj laickej verejnosti a popularizovať vzájomné priemety architektúry, dizajnu a súvisiacich umení v prostredí Banskej Štiavnice - lokality Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím