Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. november 2021
0
65

SINGULARCH 2021

Point Supreme (GR) | PLURAL (SK)
Začiatok10.11.2021
19:00
Koniec10.11.2021
21:00
MiestoNová cvernovka
AdresaRačianska 78,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktSingularch
info@cerstveovocie.sk

Čerstvé Ovocie a Archtung Vás srdečne pozývajú na v poradí tretiu offline prednášku a diskusiu v roku 2021. Podujatie je súčasťou projektu SINGULARCH – série neformálnych stretnutí pri mladej a kvalitnej architektúre. Prednášky a diskusie, ktoré predstavujú jedinečné postupy a projekty od lokálnych a zahraničných ateliérov.

V stredu 10.11.2021 sa stretneme v príjemnej atmosfére v Novej Cvernovke s gréckym architektom Konstantinosom Pantazisom z ateliéru Point Supreme a svoju tvoru predstaví aj lokálne štúdio PLURAL v zložení Martin Jančok a Michal Janák.

SINGULARCH: Point Supreme (GR) | PLURAL (SK)
10.11.2021 / Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava
19:00 | PLURAL (SK) | Martin Jančok a Michal Janák | Prezentácia
20:00 | Point Supreme | Konstantinos Pantazis (Atény, GR) | Prednáška v anglickom jazyku
Vstup voľný.

Point Supreme

Surealistická konceptualita, silná koláž materiálov a foriem, zmysel pre detail a výrazná grafická reprezentácia ideí. Rukopis ateliéru založeného v roku 2008 v Rotterdame a pokračujúcou v Aténach dvojicou Marianne Rentzou a Konstantinos Pantazis je výsledkom veľmi osobného a ​​intuitívneho spôsobu práce.

"Všetko nás vedie k tomu, aby sme verili, že v mysli existuje určitý bod, kde život a smrť, skutočné a imaginárne, minulosť a budúcnosť, komunikovateľné a nekomunikovateľné, vysoké a nízke, budovanie a ničenie, prestanú byť vnímané ako protiklady. Surrealistická činnosť by tak bola márne hľadaná pre iný motív, než pre nádej v determinovanie tohto bodu."

Point Supreme: Marianna Rentzou & Konstantinos Pantazis | Photo by Alexandros Ioannidis
Point Supreme: Marianna Rentzou & Konstantinos Pantazis | Photo by Alexandros Ioannidis

Konstantinos Pantazis študoval architektúru na Národnej technickej univerzite v Aténach (2002) a získal titul Master of Excellence v architektúre na Berlage Institute v Rotterdame (2002-2005). Pracoval pre rôzne renomované ateliéry v Aténach a v zahraničí vrátane: MVRDV v Rotterdame (2007-08), Altoon and Porter v Amsterdame (2006), 51N4E v Bruseli (2005), Farjadi Farjadi v Londýne (2004), OΜΑ-Rem Koolhaas v Rotterdame (2003-04), Yushi Uehara v Amsterdame (2003) a Jun Aoki v Tokiu (2002), v súčasnosti vyučuje na Patras University.

Marianna Rentzou študovala architektúru na Národnej technickej univerzite v Aténach (2002) a magisterský titul z architektúry na Bartlett School of Architecture v Londýne (2003-2004), po ktorej nasledovalo ďalšie štúdium na Design Academy Eindhoven u Droog Designers. Po práci v Aténach pracovala pre MVRDV v Rotterdame (2005-2006) a OMA - Rem Koolhaas v Rotterdame (2005 a 2007-2008). V OMA pracovala na rôznych rozsiahlych projektoch na Blízkom východe a viedla divadlo Dubai Creek a „Dubai Next“ v Bazileji.

Poin Supreme: Ilioupoli apartment
Poin Supreme: Ilioupoli apartment
Poin Supreme: Nadja apartment
Poin Supreme: Nadja apartment

PLURAL (SK)
Martin Jančok a Michal Janák

Architektonické štúdio PLURAL vzniklo v roku 2009, keď jeho zakladateľ Martin Jančok odišiel zo štúdia zerozero, kde ako partner pôsobil viac ako 5 rokov. Na začiatku bol sám, len s pomocou študentov a stážistov prizvaných na obmedzené časové obdobie. Často sa spájal a spolupracoval s inými ateliérmi ako Totalstudio, N/A, či Gutgut a to hlavne na súťažiach. Prvé projekty boli väčšinou zákazky malého rozsahu a dočasné štruktúry. V roku 2013 sa ku Martinovi do súťaže pridal Michal. Súťaž nakoniec aj vyhrali, ale bohužiaľ nikdy nezrealizovali. Michal nakoniec zostal a názov PLURAL dostal konečne opodstatnenie.

Architektonický ateliér PLURAL navrhuje architektúru so zvláštnym dôrazom na jej spoločenskú a kultúrnu relevantnosť. Založený bol roku 2009 Martinom Jančokom (*1978), Michal Janák (*1987) sa pričlenil roku 2013. Architektúru vnímajú ako súčasť zdieľaného kolektívneho vedomia, ako spoločný jazyk. Jej formálny slovník prispôsobujú adresovaniu súčasných výziev a situácii. Vo svojej tvorbe sa usilujú o určitú veľkorysosť. Takú, ktorá nie je spektakulárna, či opulentná, ale štedrá a otvorená. Vždy majú vôľu hľadať možnosti v jestvujúcom a túžbu ponechať priestor nepredvídateľnému. To vyžaduje architektúru, ktorá nemá potrebu všetko definovať a kontrolovať. Teda takú, ktorej forma presahuje jej nevyspytateľný obsah.

PLURAL (SK) | Martin Jančok a Michal Janák
PLURAL (SK) | Martin Jančok a Michal Janák

Architektonické štúdio PLURAL vzniklo v roku 2009, keď jeho zakladateľ Martin Jančok odišiel zo štúdia zerozero, kde ako partner pôsobil viac ako 5 rokov. Na začiatku bol sám, len s pomocou študentov a stážistov prizvaných na obmedzené časové obdobie. Často sa spájal a spolupracoval s inými ateliérmi ako Totalstudio, N/A, či Gutgut a to hlavne na súťažiach. Prvé projekty boli väčšinou zákazky malého rozsahu a dočasné štruktúry. V roku 2013 sa ku Martinovi do súťaže pridal Michal. Súťaž nakoniec aj vyhrali, ale bohužiaľ nikdy nezrealizovali. Michal nakoniec zostal a názov PLURAL dostal konečne opodstatnenie. Architektonický ateliér PLURAL navrhuje architektúru so zvláštnym dôrazom na jej spoločenskú a kultúrnu relevantnosť. Založený bol roku 2009 Martinom Jančokom (*1978), Michal Janák (*1987) sa pričlenil roku 2013. Architektúru vnímajú ako súčasť zdieľaného kolektívneho vedomia, ako spoločný jazyk. Jej formálny slovník prispôsobujú adresovaniu súčasných výziev a situácii. Vo svojej tvorbe sa usilujú o určitú veľkorysosť. Takú, ktorá nie je spektakulárna, či opulentná, ale štedrá a otvorená. Vždy majú vôľu hľadať možnosti v jestvujúcom a túžbu ponechať priestor nepredvídateľnému. To vyžaduje architektúru, ktorá nemá potrebu všetko definovať a kontrolovať. Teda takú, ktorej forma presahuje jej nevyspytateľný obsah.

Azda najzaujímavejším príbehom, ktorý sa ateliéru stal a do značnej miery ho definoval, bola účasť na premene neologickej synagógy v Žiline na kultúrne centrum. Celá iniciatíva bola príkladom občianskeho aktivizmu neobyčajného rozsahu na slovenské pomery. Táto iniciatíva bola z časti založená na dobrovoľníckej práci a čiastočne financovaná z darov a grantov. Preto bol proces projektovania a výstavby dosť nepredvídateľný a trval takmer 8 rokov. Najprv museli navrhnúť proces, aby zachovali uspokojivý a koherentný výsledok. Pre PLURAL to bola vzácna lekcia kontroly, improvizácie a dôvery.

PLURAL sa snaží zachovať si čo najširší záber projektov. V súčasnosti pracuje na výstavbách, rodinných domoch, verejných budovách, ale aj pomerne rozsiahlych projektoch krajiny a verejných priestorov. Veľa pracujú pre kultúrne inštitúcie. Realizácia Novej synagógy ich definovala ako architektov zaoberajúcich sa architektonickým dedičstvom a jeho premenou, čo ich na jednej strane baví, no zároveň sa snažia vyhýbať sa špecializácii. PLURAL má za roky svojej existencie na konte množstvo projektov a ocenení. Okrem mnohých stojí za spomenutie známy rodinný dom s názvom Dom v dome v Bernolákove, za ktorý získali CE.ZA.AR. Spomínaná rekonštrukcia Neologickej synagógy v Žiline bola taktiež ocenená cenou CE.ZA.AR za rekonštrukciu a nominovaná na Európsku cenu Mies van der Rohe. Taktiež sa Martin a Michal dlhodobo venujú teórii a výskumu na Fakulte architektúry a dizajnu STU v Bratislave a realizujú vlastný výskumno-dizajnový projekt Projekt Bratislava. Ten nadväzuje na dlhodobú výskumno-špekulatívnu aktivitu architektonického ateliéru PLURAL, ktorej cieľom je systematické formulovanie vlastného projektu mesta. V jeho rámci vnímajú Bratislavu ako ideálne laboratórium pre sledovanie mestskej dynamiky a testovanie urbánnych stratégií pre súčasné stredoeurópske mesto.

PLURAL: Dom v dome | Foto © Daniela Dostálková
PLURAL: Dom v dome | Foto © Daniela Dostálková

SINGULARCH je sériou prednášok z oblasti architektúry a urbanizmu, presahujúc do medziodborových sfér. Cieľom projektu je priblíženie problematiky formovania nášho okolia, nielen po stránke architektonickej, urbanistickej ale aj psychologickej a sociologickej. Hlavným zámerom SINGULARCHU je prínos osvedčených a účinných postupov zo sveta a predstavenie jedinečných projektov priamo od tvorcov. Forma prednášok a diskusií má byť prínosom pre odbornú verejnosť a študentov architektúry, vzdelávaním pre každého, ako aj prvým krokom k určitej zmene a vyvolaniu záujmu o dianie u nás. Od roku 2012 sa predstavili architekti: Ronald Rietveld (Rietveld Landscape, Amsterdam), Kersten Geers (OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Brusel), RAUM (Nanntes), FALA (Porto), Bureau B+B (Amsterdam), FAKT (Berlín), RAAMWERK (Brusel), CIRCOLO-A (Janov), TAB (Viedeň), Toni Gironés Saderra (Barcelona), ORA (Znojmo), KOSMOS (Moskva), Langarita–Navarro (Madrid), ov–a (Praha), Paradigma Ariadné (Budapšť), Atelier Fanelsa (Berlín), Malý Chmel (České Budějovice) a Opposite Office (Mníchov). Veľmi nás teší, že v roku 2021 naše ďalšie pozvanie prijal architekt Konstantinos Pantazis z ateliéru Point Supreme

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím