Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. január 2019
0
72

Statua 2019

Projekt Statua predstavuje prezentačnú sondu do slovenskej sochárskej tvorby prostredníctvom cyklu výstav absolventov sochárskych, sklárskych a keramických ateliérov za uplynulých 60 rokov.
Začiatok9.1.2019
18:00
Koniec9.2.2019
18:00
MiestoDom umenia (2. poschodie)
AdresaNámestie SNP 12,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
KontaktDom umenia

Vystavujúci autori: Jana Korkošová Černá, Michal Gavula, Pavol Hlôška, Vlado Oravec, Anna Horváthová, Peter Strassner, Miroslav Brooš, Ľubomír Ferko, Milan Jančovič, Peter Sceranka, Kata Kisssoczy, Rasťo Trizma, Jaro Košš, Miloš Balgavý, Viktor Oravec, Ivan Žákovic. 

Kurátor výstavy: Xénia Lettrichová

Zámerom projektu je postupne a v generačnom slede podať obraz o podobe komornej tvorby a jej autorskom zázemí. Prostredníctvom vystavených diel o formálnych tendenciách, o sochárskych postupoch a obsahových líniách.

Po úvodnej výstave Statua 2018 z tvorby absolventov VŠVU v Bratislave a UMPRUM v Prahe z obdobia rokov 1968 až 1978 , sa druhá časť projektu Statua 2019 zameriava na prezentáciu tvorby slovenských absolventov vysokých výtvarných škôl z rokov 1979 až 1989.

Podmienky a protichodné tendencie ( ponormalizačné obdobie, revolúcia, porevolučné obdobie..) s ktorými sa táto generácia vyrovnávala, sa podpísali na jej hodnotovo nevyrovnanom profile. Pri zostavovaní autorského zastúpenia, sme rovnako ako pri prvej výstave , uprednostnili nečlenov KSČ, ktorí miesto režimom očakávanej, politicky angažovanej osobnej a pracovnej spolupráce, autonómne hľadali pôvodný umelecký výraz a vlastný priestor na vyjadrenie - i za cenu zriedkavých príležitostí vystavovať. A tiež tých, ktorí tvorivé ambície nevymenili za a priori komerčné stratégie.

Výstavu Statua 2019 tvoria diela šestnástich výtvarníkov, pri ktorých výbere bola snaha ( nie vždy realizovateľná) naznačiť istý vývojový oblúk, pripomenúť rannú tvorbu z obdobia po skončení štúdia i jej súčasnú podobu.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím