Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. máj 2019
0
838

Výsledky ŠVOČ na Stavebnej fakulte STU

Fakultné kolo XX. ročníka súťaže Študentskej vedeckej a odbornej činnosti stavebných fakúlt Českej a Slovenskej republiky pozná svojich víťazov.
Výsledky ŠVOČ na Stavebnej fakulte STU

Ocenené práce pokrývajú široké spektrum zaujímavých tém. Od praktického využitia fotogrametrie a 3D tlače, cez problematiku prestavby Baťovej obytnej kolónie v Partizánskom, analýzu a optimalizáciu faktoru tvaru panelovej výstavby, až po rozbor  urbánnych štruktúr v obci Slivenec a pre účel novej výstavby... Víťazné projekty postupujú do medzinárodného kola, ktorá sa bude konať 16. mája na pôde Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity. 

Výsledky fakultného kola Študentskej vedeckej odbornej činnosti Svf STU:

1. miesto: Bc. Denis Pakši, Bc. Robert Provazník - Nové nástroje v procese architektonickej tvorby, fotogrametria a 3D
Vedúci práce: Ing. arch. Alexander Topilin, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta

Abstrakt:
Cieľom našej práce bolo vytvorenie digitálneho textúrovaného trojrozmerného modelu za pomoci fotogrametrie a následné vytlačenie fyzického modelu v zmenšenej mierke na 3D tlačiarni. Práca zároveň objasňuje technológiu, charakteristiku a vysvetľuje postup vyhotovenia modelu pomocou fotogrametrie a 3D tlače. Objektom nášho záujmu v praktickej časti práce bola socha architekta Dušana Jurkoviča, umiestnená na nábreží Dunaja v Bratislave. Využitie fotogrametrie a 3D tlače je rozmanité a uplatnenie je možné v mnohých vedných či umeleckých disciplínach. V našej práci sa venujeme prevažne uplatnením týchto technológií v procese architektonickej tvorby. Našou konečnou snahou je teda oboznámenie poslucháča s pomerne novými, modernými nástrojmi, ktoré dokážu skvalitniť tento proces.
Poznámka: víťazná práca má už hlavičku Žilinskej univerzity, vznikla však na SvF STU.

 

2. miesto: Bc. Dominika Húdoková - Premena Baťovej kolónie v Partizánskom, alebo ako sa z Červenej ulice vytráca batizmus
Vedúci práce: Ing. Filip Bránický, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta

Abstrakt:
Obývam mesto Partizánske celý svoj život, ale až počas študovania architektúry na univerzite som si uvedomila výnimočnosť tohto slovenského mesta vybudovaného českým podnikateľským velikánom, Tomášom Baťom. Jeho typický funkcionalistický rukopis je tu citeľný na každom kroku. Opravím sa, bol citeľný! V priebehu posledných 20 rokoch sa batizmus vytráca z pôvodných Baťovian. Chcem zabrániť neregulovaným prestavbám Baťových domov, spraviť osvetu a tým zachrániť identitu mesta Partizánske. Aby aj ďalšia generácia Partizánčanov mohla pozorovať a študovať Baťovú architektúru in situ, nie z dobových fotografií. Preto som začala dokumentovať a analyzovať najstaršiu ulicu bývalej Baťovej kolónie, Červenú ulicu.

 

3. miesto: Katarína Drgoňová, Eva Kováčová - Analýza a optimalizácia faktoru tvaru panelovej výstavby na Slovensku
Vedúci práce: Ing. arch. Ing. Roman Ruhig, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta

Abstrakt:
Cieľom práce je preskúmať efektívnosť zmeny faktoru tvaru viacerých typov panelových domov postavených na území Slovenska v priebehu druhej polovice dvadsiateho storočia. Navrhnutím riešenia pre optimálnejší tvar budovy dokážeme eliminovať tepelné straty a tak prispieť k lepšej hospodárnosti budovy.

Neodmysliteľnou prvkom súčasných Slovenských miest – sídlisk sú panelové domy. Hromadne sa začali u nás stavať po roku 1948 a od základov zmenili celkový vzhľad miest. Ich masová výstavba bola odpoveďou na vysokú mieru urbanizácie, t. j. sústreďovanie obyvateľov do miest a priemyselných centier na úkor vidieckych oblastí. Stali sa veľmi populárne, nakoľko ich výstavba bola rýchla, nenáročná, pomerne lacná a dokázala pokryť dopyt po bývaní v mestách. Lacné a rýchle vyhotovenie sa odzrkadlilo hlavne na ich nízkej energetickej efektivite a tepelných stratách. Napokon ich navrhovaná životnosť bola 70 rokov, a teda ich rekonštrukcia je nutná.

Pri dnešných pasívnych a nízkoenergetických budovách, „paneláky“ svojimi vlastnosťami výrazne zaostávajú. Nakoľko ich je enormne veľa, ich zbúranie a následne nová výstavba neprichádza do úvahy – musia sa obnovovať.

Práve analýze a optimalizácií faktoru tvaru panelovej výstavby sme sa venovali v našej práci. Konkrétne sme sa snažili riešiť túto problematiku s tým, že sme jednotne zasklili loggie vo vybraných typoch panelových domoch a tým z nich vytvorili súčasť vykurovaného priestoru - interiéru.

 

4. miesto: Petra Kleimanová - Rozbor jednotlivých urbánnych štruktúr v obciach a ich integrácia do kontextuálneho navrhovania
Vedúci práce: Ing. arch. Ing. Roman Ruhig, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta

Abstrakt:
Cieľom mojej práce bol rozbor jednotlivých urbánnych štruktúr v obci Slivenec a ich integrácia do kontextuálneho navrhovania. Ide o obec s poľnohospodárskou históriou. Poľnohospodárstvu sa tu prispôsobovala aj historická zástavba - v malých súkromných hospodárstvach (gruntoch) vznikali pomerne veľké nádvoria obkolesené budovami. Do nádvorí viedli úzke, menšie prechody. Analyzovala som tieto grunty s ich nádvoriami pre účel novodobej výstavby, ktorá by zapadala do daného prostredia. Získané údaje som porovnala so súťažnými návrhmi architektonickej súťaže Polyfunkčný dom Slivenec.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím