Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
17. Mar 2017
0
461
reSITE postaví pavilón podľa študentských návrhov zo súťaže SUPERSTUDIO

reSITE postaví pavilón podľa študentských návrhov zo súťaže SUPERSTUDIO

Siedmy ročník českej architektonicko-urbanistickej súťaže pre študentov SUPERSTUDIO pozná víťazov.

Víťazi boli vybratí na finálovom večeri 11. 3. 2017 v pražskom štúdiu ALTA odbornou porotou zo 14 tímov, ktoré postúpili z lokálnych kôl v Prahe, Ostrave, Liberci a Brne. Najlepší návrh pop-up pavilónu v centre Prahy pre organizáciu reSITE bude prvýkrát v histórii súťaže aj zrealizovaný.

Prinášame pôvodný text od vypisovateľov súťaže:

Letos se lokálních kol konaných 3. 3. 2017 zúčastnil rekordní počet 68 týmů z celé republiky, které během striktního časového limitu 24 hodin řešily jednotný úkol. Zadání soutěže vzniklo ve spolupráci s mezinárodní architektonickou platformou reSITE, pro niž měly dvou až tříčlenné týmy vypracovat projekt dočasného pavilonu na v současnosti nevyužívaném pozemku v centru Prahy. Velmi konkrétní zadání doporučovalo práci s šesti dopravními kontejnery pro vytvoření živého veřejného prostoru s řadou obchodů, barem a přednáškovým prostorem. Studenti úkol řešili s velmi rozdílnými přístupy, vznikl dokonce návrh šedesátimetrové věže vysílající signál wifi na určitá místa nebo nápad použít místo kontejnerů autobusy společnosti Student Agency, s jehož majitelem studenti dokonce vyjednali spolupráci.

Lokální poroty v zastoupení architektů, umělců a akademiků vybraly 14 nejlepších týmů, které měly dalších sedm dní na dopracování svých návrhů. Ty nakonec prezentovaly v přísném limitu 200 vteřin před finálovou porotou ve složení Jan Šépka, Lenka Burgerová a Igor Kovačević, které doplnil zakladatel reSITE Martin Barry, programový ředitel reSITE Osamu Okamura a zástupce budoucího provozovatele pavilonu Jakub Hradílek z Aerofilms. Porota po dlouhém rozhodování udělila 2 čestná uznání a 3 hlavní ceny, mezi které rozdělila finanční odměnu 30 000 Kč  a vstupenky na reSITE. Jako vítěze určila tým z Fakulty architektury VUT v Brně ve složení Barbora Juríčková a Oliver Kažimír, který se o finanční odměnu rozdělil s dvojicí Lucie Červená a Nikola Karabcová na druhém místě. Na finální podobě návrhu pavilonu budou studenti pracovat za asistence profesionálních architektů.

Pop-up pavilon bude realizován jako součást projektu Shared Cities: Creative Momentum. Jeho cílem je zlepšit kvalitu života v evropských městech. Zkoumá různé pohledy na sdílení a tvorbu města, a přitom objevuje nové možnosti obývání našich měst.

Predstavujeme víťazné a ocenené projekty:

1. miesto: Barbora Juríčková a Oliver Kažimír

Vzhľadom na súčasný priestorový kontext, v ktorom miesto leží, nemá samo o sebe predpoklady stať sa plnohodnotným verejným priestorom. Je to ne-miesto. Verejnosť ho nevníma a neprechováva k nemu žiaden vzťah, hoci okolo neho každodenne prechádza. Naším zámerom je vzbudiť o dané miesto záujem. Nie však prehnane optimistickým programovým zásahom, ktorý sa často pokladá za determinant kvalitného verejného priestoru. Na princípe reverznej psychológie staviame stenu, zabraňujúcu akejkoľvek percepcii priestoru parcely. Stena katalyzuje záujem a vzbudzuje otázky. (Čo je inak? Čo tu bolo predtým?) Zopár priehľadov, ako ponahliadnutí cez kľúčovú dierku podnecuje ľudskú zvedavosť, záujem a aktivitu. Veríme, že v týchto momentoch sa pretíname s filozofiou reSITE, v zmysle na problém skôr poukázať, nahliadať z inej perspektívy a vzbudzovať záujem verejnosti, než predostierať jeho ideálne architektonické riešenie.

 

2. miesto: Lucie Červená, Nikola Karabcová

POP UP MANIFESTO festivalu reSite se pro nás stává nástrojem na uvedení tématu in/visible city do reálného světa, krok od teorie k praxi. Manifestem se stává místo, které do současnosti zůstalo, byť ve středu města, mnohým očím skryté. Prvním měřítkem našeho návrhu je snaha přitáhnout lidi, tedy katalyzátor městského života, k našemu projektu pomocí sítě zasahující do významných městských křížení. Druhým měřítkem je pozemek samotný, jehož úkolem je primárně na sebe upoutat pozornost a umožnit tak lidem jej objevit, k tomu slouží jeho prostorové členění (věž, zábor uličního prostoru). Následně se jim pak snaží zprostředkovat prožitek z místa pomocí klasického urbanistického tvarosloví, tedy ulice, náměstí, piazzata, solitér tedy něco, nám tolik známé ale mnohdy opomíjené. Věž nám pak zprostředkovává nový pohled na celou parcelu i její okolí. Výrazným prvkem je i sousedství opuštěného pozemku, které ostře kontrastuje s novou náplní pop upu. MANIFESTO nám tak napomáhá se na město dívat novýma, poučenýma očima, tedy jiným úhlem pohledu.

 

3. miesto: Tereza Kalíková, Jan Binter, Filip Hutera

Snahou bylo reagovat na filosofii organizace reSITE a jeho letošní téma Invisible city. Záměrem bylo poskytnout variabilní prostor pro celoroční provoz. Stavební jednotu 40- stopých kontejnerů jsme se rozhodli rozdělit na půl, abychom lépe vyhověli provozním požadavkům, tvaru pozemku a nabídli část plochy pozemku jako veřejný prostor. Kontejnery jsou posazeny na kolejnicích. Což nám umožnilo pracovat s nimi jako s modulárními prvky a různě přizpůsobovat jak vnější, tak vnitřní prostory. To bude sloužit ke dvěma základním účelům. Jednak k uzpůsobení letnímu a zimníku provozu. Během letní sezóny mohou být kontejnery volně uspořádány pro maximální využití prostor pozemku. V zimním období lze kontejnery seskupit do kompaktní formy, kde bude možné lépe řešit provozní a tepelně technické aspekty. Za druhé se takto modulární kontejnery budou moci přizpůsobit požadavkům klientů nebo konkrétním akcím a vytvářet různé atmosféry místa. Jako reakci na lokalitu jsou prostory orientují dostředně. Centrální prostor je využíván jako místo k posezení, případně jako amfiteátr. Kapacitu se může regulovat pomocí posuvných kontejnerů. Centrální prostor je zakončen pobytovým schodištěm umístěným na ose. V návrhu se soustředíme na tři základní materiály. Původní opláštění kontejnerů, čiré sklo a průsvitný polykarbonát. Původní konstrukce kontejnerů jsou opatřeny černým nátěrem a s bílé zářícím polykarbonátem koresponduje s barvami reSITE. Charakteristickým prvkem místa se stane vykonzolovaná hmota nad vstpem do pozemku. Jedná se o kontejner kompletně řešený v polykarbonátu, který bude jednak zářit do okolí a jednak může sloužit k promítání a uměleckým projekcím. Podél celé konstrukce kolejí pod kontejnery probíhá dřevěná terasa, která usnadňuje bezbariérový přístup a nabízí možnost využít zpevněný prostor mezi kontejnery jako parket, posezení či pódium. Prvotní impulsem našeho konceptu byla slovní hříčka (in)visible, neviditelný, viditelný, viditelný zevnitř, neviditelný zvenčí.

 

Čestné ocenenie: Gebhard, Hanousek, Kuklinková

Při uspokojení potřeby dočasného řešení je třeba brát v potaz rychlost výstavby, náklady na realizaci a dopravu. Jako vhodné řešení se tedy nabízí lodní kontejnery o rozměrech 12.192 m x 2.438 m x 2.591 m.  Architekt, který respektuje požadavky investora na nenáročnou realizaci a následně budoucí odstranění si však sám musí položit otázku: Neexistuje ještě dostupnější řešení při splnění požadovaných hodnot dočasného areálu? Ideálem je použití dokonale zrecyklovaných objektů o podobných rozměrech, bez výrobního procesu, s minimální dopravní náročností nezávislé na jiné technice a bez ekologické stopy. Nejlépe objekt s požadovaným vybavením jako WC, občerstvení, topení, wi-fi, zábava a projekce.

 

Čestné ocenenie: Staňková, Sahatqija, Rynda

Koncept návrhu vychází z tradičního městského útvaru - bloku ve spojení s věží, jelikož se nacházíme ve stověžaté Praze. Zároveň pracujeme se stávajícím BigBoardem a vytváříme tak harmonii mezi horizontální a vertikální hmotou. Jednoduchou kompozicí a pouze malými zásahy do konstrukce kontejneru chceme docílit mobilní a znovu použitelné formy. Za pomoci tzv. trychtýře vybízíme lidi z ulice k návštěvě festivalu. Uspořádáním kontejnerů do bloku vytváříme centrální prostor areálu „tržnici“, kde dochází k největší sociální interakci mezi lidmi. Tato jednoduchá kompozice poskytuje, s minimálními zásahy, využívání vnitřního prostoru i v zimním období (jednoduché zastřešení). Z prostoru vnitřního dvora se návštěvníkům otevírají další možnosti poznávání, jak pavilonu, tak celého areálu. V různých směrech se setkají s jinou náplní a zaměřením (zónování areálu).

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím