Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. február 2016
0
1546

2226 - Lustenau, rakúsko - udržateľná architektúra z iného pohľadu

Ako manifest proti stále zložitejším technológiám moderných budov sa architekti z ateliéru Baumschlager & Eberle rozhodli postaviť svoje vlastné sídlo - budovu v rakúskom meste Lustenau v spolkovej krajine Vorarlbersko. A prečo "2226"? Pretože teplota v interiéri sa bez akéhokoľvek chladenia, vykurovania a mechanického vetrania pohybuje v intervale 22 až 26 stupňami Celzia.
2226 - Lustenau, rakúsko - udržateľná architektúra z iného pohľadu
Autori: Jürgen StoppelSpolupráca: Hugo Herrera Pianno, Markus AltmannPlocha pozemku: 13.138 m2Podlažná plocha: 3.201 m2 Investičný náklad: 950 €/m2Návrh: 2011 - 2012Realizácia: 2013 - 2013Adresa: Millennium Park 20, Lustenau, RakúskoPublikované: 29. február 2016

Kým budovy potrebujú čoraz menej energie na vykurovanie a chladenie, stále väčšie prostriedky sa vynakladajú na údržbu a servis technológií, ktoré umožňujú túto redukciu spotreby tepla. Architekti chcú dokázať že je možné ísť aj inou cestou. Sami na sebe si vyskúšali, že sa dá urobiť dom, ktorý nepotrebuje vykurovanie ani chladenie. Vytvára pre svojich zamestnancov zdravé pracovné prostredie a zároveň ich učí uskromniť sa. Pri pocite zimy sa jednoducho oblečú.

© Eduard Hueber

Zadanie bolo neobvyklé, pretože architektonický atelier s viac ako 30 ročnou praxou a viacerými kanceláriami v Európe a Ázii tentokrát budovu navrhoval sám pre seba. Výsledok v tomto prípade vyjadruje ich filozofiu v najčistejšej forme. Architektúra kancelárie Baumschlager & Eberle sa počas posledných rokov výrazne postupne zmenila. Veľké transparentné plochy a transparentné fasády postupne ustupovali v prospech masívnejších múrov a menších okenných otvorov. Ekologický aspekt budov sa dostával do popredia. Tento vývoj vyvrcholil na administratívnej budove v Lustenau. Masívne a monumentálne pôsobiaca „kocka“ s plastickými okennými otvormi kontrastuje s nižšími, plocho pôsobiacimi budovami v priemyselnom parku.

Situácia
Situácia© Baumschlager Eberle

Šesťpodlažná budova má štvorcový pôdorys so stranou 26m. Konštrukčné jadro tvoria centrálne umiestnené steny, ktoré rozdeľujú vnútorný priestor. Svetlá výška podlažia je 3.5m a zvislá orientácia okien zabezpečuje, že prirodzené svetlo siaha hlboko do interiéru

Pôdorys
Pôdorys© Baumschlager Eberle
Rez
Rez© Baumschlager Eberle

Obvodové steny sú vymurované z dvoch vrstiev keramických tvaroviek hrúbky 36 cm. Vnútorná vrstva zaručuje vysokú pevnosť v tlaku, zatiaľ čo vonkajšia vrstva zaručuje účinnú izoláciu. V exteriéri aj interiéri bola použitá biela omietka. Uvedené murovacie prvky sú kladené s 1mm ložnou špárou. Hodnota U pre obvodové múry sa rovná 0.14 W/m²K, čo spadá do kategórie pasívneho domu. Štandardná tepelná zolácia bola použitá iba na stropných doskách a na streche. Stropné dosky sú bezprievlakové, železobetónové. Plochá strecha už využíva modernú skladbu tvorenú izolačnou fóliou, 30 až 40 cm polystyrénu a štrkovou vrstvou.

Okná sú osadené zarovno s vnútornou plochou steny. Zdôrazňujú hĺbku muriva a a sú účinne tienené, čím znižujú solárne zisky a redukujú prehrievanie budovy. Jednou z mála použitých technológií sú senzory riadiace vetranie a otváranie vetrákov. V zimnom období sú vetráky otvorené v prípade, že sa množstvo oxidu uhličitého v budove zvyšuje. Pri horúcom letnom počasí sú vetráky otvorené v noci, čím sa budova ochladzuje. Pre zachovanie low–tech filozofie je možné riadiť vetranie aj ručne. V tomto prípade sa však technológia ukázala spoľahlivejšia ako človek. Vysoké stropy a orientácia okien prispieva k účinnosti vetrania. V zime na vykurovanie postačuje teplo produkované ľudskými telami (priemerný človek vyžaruje asi 80 wattov tepelnej energie) umelým osvetlením a počítačmi.

75cm hrubé múry a 3,5 metrová svetlá výška (4.21 na prízemí) evokujú návrat do minulého storočia a vysoké stavebné náklady. Aká je však skutočnosť? Náklady sa pohybujú na úrovni 950 €/m2 netto. Väčšie množstvo materiálu a veľkorysé priestorové riešenie sú vykompenzované absenciou drahých technológií a materiálových riešení. Prevádzkové náklady a náklady na údržbu sú skresané na minimum. Životnosť budovy je aj vďaka použitiu kvalitných materiálov a precíznej realizácii rátaná na 200 rokov.

(Takáto filozofia stavby vyzerá veľmi zaujímavo a cekový koncept životaschopne. Niektoré detaily (riešenie okolo okenných otvorov) nás však nie celkom presvedčili a z hľadiska stavebnej fyziky vidíme problémy (možno sa mýlime), viď. príloha).

© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber
© Baumschlager Eberle

Poloha diela

Jürgen Stoppel
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím