Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. október 2021
0
724

Byt Za Skolovňou, Bratislava

Architekt v byte preveril svoje manuálne zručnosti
Byt Za Skolovňou, Bratislava
Autori: Ing.arch. Martin BugáňInvestor: Martin BugáňNávrh: 2018 - 2018Realizácia: 2018 - 2021Adresa: Staré Mesto , Bratislava, SlovenskoPublikované: 6. október 2021

Byt sa nachádza v bytovom dome zo 60. rokov. Postavil ho Hydrostav pre svojich zamestnancov. Prví majitelia ho zanechali v pôvodnom stave. Hoci je na druhom poschodí, svah terénu ho však priamo prepája so záhradou.

Vstup do bytu
Vstup do bytuFoto: Ján Šipöcz
Od vstupných dverí
Od vstupných dveríFoto: Martin Bugáň
Vstupná hala
Vstupná halaFoto: Ján Šipöcz
Deliace skrine
Deliace skrineFoto: Ján Šipöcz
Zázemie bytu
Zázemie bytuFoto: Ján Šipöcz
Zázemie bytu
Zázemie bytuFoto: Ján Šipöcz

Cieľom projektu bolo vytvoriť flexibilný priestor, aby sa dvojizbový byt prípadne dal prestavať až na štvorizbový. Zbúraním priečok sa otvorila dispozícia a vytvorili sa dva veľké priestory, rozčlenené nábytkom. Realizácia sa robila svojpomocne, čo sa odzrkadlilo na návrhu jednotlivých prvkov aj na trvaní rekonštrukcie. Všetky vstavané nábytky vznikali priamo na stavbe a navrhovali sa tak, aby sa realizovali iba dvoma remeselníkmi.

Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stavAutor: DITTA
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: DITTA
Pôdorys - alternatívne riešenie
Pôdorys - alternatívne riešenieAutor: DITTA

Pri vstupe do bytu prekvapí výhľad do záhrady. Presklená stena príjemne presvetľuje chodbové priestory. Halu tvoria dve oproti sebe stojace drevené steny, ktoré ukrývajú úložné, hospodárske a hygienické zázemie. Srdcom bytu je kuchynská časť s centrálnym ostrovom, ktorého veľkosť umožňuje rozmanité využitie – okrem jedenia aj kreslenie či šitie. Knižnica plní funkciu paravánu a oddeľuje oddychovú časť so sedením. Spálňa sa nachádza v najmenej svetlej časti. Samostatná pracovňa slúži tiež ako dielňa

Kuchyňa
KuchyňaFoto: Ján Šipöcz
Kuchyňa
KuchyňaFoto: Ján Šipöcz
Kuchyňa
KuchyňaFoto: Ján Šipöcz
Obývačka
ObývačkaFoto: Ján Šipöcz
Obývačka
ObývačkaFoto: Ján Šipöcz

Po materiálovej stránke sa pôvodné prvky spájajú s novými. V byte zostali vstupné dvere, maľby, parkety aj pôvodný telefónny kábel – detail steny v tvare šípky. Tvorca využil štyri druhy omietok, troje podlahy a pestrú škálu farieb. Každá miestnosť má svojskú farebnú atmosféru, pričom odtiene sa jemne prelínajú. Pôvodné parkety prešli farebnou úpravou a dopĺňa ich marmoleum v chodbe a kuchyni. V kúpeľni dominuje čiernobiele terazzo. Steny sa nahrubo omietli sadrovou omietkou a miestami ostala aj pôvodná stierka. Najväčšej stene dominuje ružová exteriérová omietka so striekaným kamenivom. V pracovni sa odhalila pôvodná maľba, ktorú kde-tu doplnila nová omietka. Byt pôsobí eklekticky, sviežo a pestro.

Kúpeľňa
KúpeľňaFoto: Ján Šipöcz
Kúpeľňa
KúpeľňaFoto: Ján Šipöcz
Kúpeľňa
KúpeľňaFoto: Ján Šipöcz
Toaleta
ToaletaFoto: Ján Šipöcz
Spálňa
SpálňaFoto: Ján Šipöcz
Spálňa
SpálňaFoto: Ján Šipöcz
Spálňa
SpálňaFoto: Ján Šipöcz
Pracovňa
PracovňaFoto: Martin Bugáň
Pracovňa
PracovňaFoto: Martin Bugáň
Pracovňa
PracovňaFoto: Martin Bugáň
Foto: Martin Bugáň
Foto: Ján Šipöcz
Foto: Martin Bugáň
Foto: Martin Bugáň
Foto: Martin Bugáň

Poloha diela

Ing.arch. Martin Bugáň
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím