Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

VELUX

Tepelnoizolačné parametre vyhovujú...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

ISOVER STOPVAP 90

Parozábrana pre difúzne uzatvorené konštrukcie...

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. október 2021
0
41

PROJEKT INTERIÉRU "H+M", Kvetoslavov

Predmetom interiérovej štúdie bolo spracovanie spoločenskej zóny v tradičnom dome v obecnej zástavbe v obci Kvetoslavov pre rodičov našich priateľov.
PROJEKT INTERIÉRU "H+M", Kvetoslavov
Ateliér: ER AtelierAutori: Ing. arch. Ing. Roman Ruhig, PhD., Ing. arch. Ing. Ema Ruhigová (Kiabová), PhD.Investor: Helena Tóthová, Milan TóthNávrh: 2021 - 2021Adresa: Kvetoslavov, SlovenskoPublikované: 9. október 2021

Navrhovaná spoločenská zóna je vnímaná ako jeden priestor počnúc chodbou, ktorá prepája všetky obytné izby, kuchyňu, jedálenskú a aj obývaciu časť. V súčasnosti je daný priestor nevyužívaný a nachádza sa v ňom iba kozub. Vstupnými indíciami investorov, ktoré požadovali zapracovať boli: minimalistický dizajn, použitie bielej farby v kombinácii s masívnym drevom, plnohodnotný priestor na varenie a spracovávanie byliniek, zapracovanie niektorých spotrebičov v ich doterajšom vlastníctve, priestor na ukladanie kníh a presklená vitrína, v ktorej budú umiestnené čajové a obedové sety.

Pôdorys spoločenskej zóny
Pôdorys spoločenskej zóny

Dispozičné riešenie

Hlavnou ideou rozmiestnenia nábytkových zostáv bolo v čo možno v najväčšej miere využiť steny medzi okennými a dvernými prvkami tak, aby kopírovali pôdorys priestoru a zároveň aby bolo zachované vnímanie priestoru ako celku. Jednou z úloh bolo vyriešiť veľkorysé rozmery chodby, ktorá prepája hygienické zázemie, spoločenskú časť a obytnú časť. Uvedomenie si častého prechodu užívateľov domu cez tento priestor viedlo návrh k vytvoreniu zóny s príjemným nástupom od zádveria, ktorý by mal charakter „malého vnútorného námestíčka“ so sedením a knižnicou. Knižnica nad dverami prirodzene prechádza do nábytku, v ktorom je integrovaná vitrína, vďaka čomu pôsobí chodba uceleným dojmom. 

Axonometria návrhu chodby
Axonometria návrhu chodby
Axonometria návrhu kuchyne s obývacou časťou
Axonometria návrhu kuchyne s obývacou časťou

Nábytková zostava v chodbe zároveň rešpektuje pohľadovú os od zádveria smerom do záhrady. Za chodbou smerom do záhrady sa po ľavej strane nachádza kuchynská zostava, ktorá je od chodby zalícovaná stenou a pokračuje k obvodovému murivu, smerom k oknu. Pri tomto okne bolo potrebné vyriešiť napojenie dvoch pracovných dosiek v rôznych výškových úrovniach kvôli nízkemu parapetu okna, ktoré ostáva v pôvodnom stave. Aj z toho dôvodu bola zvolená samostatná hmota jednej časti kuchynského nábytku, ktorá ma pracovnú dosku vo výške 900 mm a ktorá zároveň farebne akcentuje v priestore. Druhá časť kuchynskej zostavy pokračuje do obývacej časti, kde je pracovaná doska je na úrovni parapetu. Nižšia pracovná doska bude slúžiť na prácu s bylinkami, čajmi a prípravu jednoduchších pokrmov. Zostava končí vysokou skriňou, ktorá opticky oddeľuje priestor „obývačky“ od kuchyne. Sofa bola umiestnená tak, aby pomyselne pokračovala v nábytkovej zostave a prirodzene uzavrela pobytový spoločenský priestor. Oproti pohovke sa nachádza existujúci kozub, ktorý bol zakomponovaný do nábytku pod TV. Nábytok pod TV sa zároveň stáva súčasťou kozuba (akoby z neho vychádzal) a je funkčne využitý na skladovanie polien a dreva. V centre priestoru bol navrhnutý jedálenský kruhový masívny drevený stôl pre stretávanie sa rodinných príslušníkov v centrálnej polohe.

Pohľady - chodba, kozub
Pohľady - chodba, kozub
Pohľady - kuchyňa
Pohľady - kuchyňa

Materiálové riešenie

Zvolená materialita sa nesie v duchu vidieckeho štýlu, no v minimalistickom prevedení. Tehla je prirodzený stavebný materiál, z ktorého bol postavený aj predmetný dom a ktorá je aj v súčasnosti priznaná na kozube a stala sa inšpiráciou v návrhu. Jej priznanie bolo navrhnuté v chodbe za sedením, za pracovnými doskami v kuchyni, za sofou a na kozube, kde stačí pôvodnú textúru tehly iba natrieť na bielo. Ďalším priznaným materiálom v priestore je železobetónový prievlak, ktorý bol zrejme oddebnený z drevených dosiek. Priznaná drevená štruktúra na prievlaku sa tak stane súčasťou celkového výrazu, ktorý opticky oddeľuj kuchynskú a „obývačkovú“ časť a pod ktorým bude umiestnený jedálenský stôl. Pôvodné drevené dvere do miestností ostávajú zachované. Pôvodná podlaha je v zlom stave a bude nahradená novou drevenou podlahou s textúrou svetlého dubu. Drevo sa takto stáva súčasťou interiérového dizajnu, ktoré dominuje v priestore (ako je to aj dnes). Z masívneho dubového dreva v tmavšej farebnosti boli navrhnuté pracovné dosky, poličky, priestor na odkladanie dreva, jedálenský a konferenčný stolík. Drevené jedálenské stoličky boli navrhnuté ako repasované stoličky typu Tatra s novým čalunením.

Vizualizácia - vstupná chodba
Vizualizácia - vstupná chodba
Vizualizácia - jedáleň s obývacou časťou
Vizualizácia - jedáleň s obývacou časťou
Vizualizácia - obývacia časť
Vizualizácia - obývacia časť
Vizualizácia - cez jedáleň do chodby
Vizualizácia - cez jedáleň do chodby
Vizualizácia - kuchynský kút
Vizualizácia - kuchynský kút

Farebné riešenie

Farebnosť v nábytkových zostavách bola navrhnutá v jemných svetlých tónoch, ktoré sú v kontraste s tmavým drevom. Antracitová farba bola aplikovaná iba vo vitrínach (v chodbe a nad kuchynskou linkou), kde dominuje zasklenie. Samostatná hmota kuchynskej zostavy, ktorá dominuje v priestore, má ako jediný nábytok osobitnú farbu, ktorá bola odskúšaná v štyroch tradičných prevedeniach vidieckych kuchýň a to: biela, sivá, zelená, krémová. Finálne bola vybratá krémová. V tejto zostave ako aj v nábytkovej zostave s integrovanou vitrínou boli v každých dvierkach navrhnuté vlysy, ktoré pripomínajú tradičný dizajn pôvodných kuchýň, no v súčasnom prevedení.

Vizualizácia - kuchyňa (farebné variácie)
Vizualizácia - kuchyňa (farebné variácie)

Ateliér

Ing. arch. Ing. Roman Ruhig, PhD.
Ing. arch. Ing. Ema Ruhigová (Kiabová), PhD.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím