Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. máj 2017
0
3085

Čerpacia stanica Slovnaft - Bratislava, Prístavná ulica

Podoba čerpacej stanice je výsledkom architektonickej súťaže organizovanej investorom v roku 2013. V súťaži zvíťazil projekt ateliéru ALEXY & ALEXY, ktorý zaujal elegantnou konštrukciou prestrešenia a ekologickým konceptom.
Čerpacia stanica Slovnaft - Bratislava, Prístavná ulica
Autori: Ing. arch Andrej Alexy, Ing. arch. Martin Bujna, Ing. arch. Štefan Rafanides, Ing. arch. Lukáš OrihelSpolupráca: Ing. arch. Michal Pršo, Ing. arch. Zuzana Patrášová, Bc. Viktor Kasala, Ing. Miroslav Dobrucký (statika)Investor: SLOVNAFT a.s.Plocha pozemku: 3 483,0 m2Zastavaná plocha: 1 038,4 m2 Podlažná plocha: 241,6 m2Obostavaný objem: 1 041,2 m3Investičný náklad: 1,2 mil. €Návrh: 2013 - 2016Realizácia: 2016 - 2017Adresa: Prístavná , Bratislava, SlovenskoPublikované: 11. máj 2017

Pre Slovnaft má lokalita špeciálny význam. Objekt sa nachádza vedľa budovy Apollo klubu, kde v minulosti sídlilo riaditeľstvo rafinérie Apollo, predchodkyne Slovnaftu, ktorá bola zničená počas 2. svetovej vojny. Zámerom investora bolo, aby sa objekt stal prirodzenou súčasťou jednej z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich častí Bratislavy, čo sa premietlo do zvýšených nárokov na kvalitu návrhu a technológií. Preto typové riešenie neprichádzalo do úvahy. Technickú stavbu sa podarilo povýšiť na dynamicky pôsobiacu architektúru. Na Prístavnej ulici možeme sledovať aj odkaz na funkcionalistické stavby tohto typologického druhu v podobe zaoblených rohov a horizontálneho členenia budovy zázemia (v tejto súvislosti stojí za zmienku aj čerpacia stanica v dunajskej strede od ateliéru SAD). 

Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová
Situácia
SituáciaALEXY & ALEXY

Cieľom bolo vytvoriť modernú a ekologickú čerpaciu stanicu, ktorá by okrem všetkých funkčných požiadaviek napĺňala aj kritéria estetické a stala sa tak symbolom spoločnosti Slovnaft. Najzaujímavejšou časťou objektu je konštrukcia zastrešenia, na ktorej je postavený celý koncept projektu.

Situácia - schéma
Situácia - schémaALEXY & ALEXY
Foto: Soňa Sadloňová

Jednoduchú a zároveń efektnú konštrukciu prestrešenia tvoria dva proti sebe stojace oceľové priehradové rámy, ktoré sú votknuté do terénu. Medzi nosníkmi je napnutá pružná textilná membrána, ktorá prepúšťa svetlo. Prestrešenie v tvare hyperbolického paraboloidu chráni zákazníkov pred nepriazńou počasia, pričom však prepúšťa svetlo a šetrí náklady na osvetlenie. Rozpon kopuly je v jednom smere 28,6 m a v druhom smere 29,6 m, v najvyššom bode je vysoká 9,72 m. Membrána je vo večerných hodinách podsvietená diodovým pásom po celom obvode, čím pôsobí ako veľké žiariace logo spoločnosti. 

Schéma konštrukcie
Schéma konštrukcieALEXY & ALEXY
Rez
RezALEXY & ALEXY
Pohľad južný
Pohľad južnýALEXY & ALEXY
Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová

Zázemie čerpacej stanice tvorí box štvorcového pôdorysu s rozmermi 16 x 16 m. Objekt so zaoblenými rohmi obsahuje pokladne, kaviareň a drobný predaj, WC pre návštevníkov ako aj zázemie pre zamestnancov. Charakteristický obvodový plášť je tvorený horizontálnymi žalúziami, ktoré chránia objekt pred prehrievaním v letných mesiacoch. Strecha je vegetačná, čo zlepšuje teplotechnické vlastnosti objektu.

Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová
Pôdorys
PôdorysALEXY & ALEXY
Schéma dispozičného riešenia
Schéma dispozičného riešeniaALEXY & ALEXY

Základy konštrukcie prestrešenia tvoria železobetónové pätky. Box zázemia je postavený ako oceľový skelet opláštený ľahkým obvodovým plášťom. Smerom do ulice a k čerpajúcim autám sa priestor otvára cez veľké presklené plochy chránené fixnými sklenenými lamelami. Použité materiály sú odolné a recyklovatelné.

Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová

Ekologický koncept budovy a technické vybavenie prispievajú k minimalizovaniu spotreby energie a prevádzkových nákladov. Vykurovanie zabezpečujú tepelné čerpadlá. Na vegetačnej streche je zrealizovaná príprava na fotovoltické články. Zdroje svetla sú na báze LED diód. Dažďová voda z membrány zastrešenia je prirodzene odvádzaná a zachytávaná v dvoch zásobníkoch. Všetky technológie sú integrované a riadené cez inteligentný systém merania a regulácie.

Ekologický koncept
Ekologický konceptALEXY & ALEXY
Rezy
RezyALEXY & ALEXY
Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová

V interiéri zázemia je v súlade s vonkajším farebným riešením použitá výrazná čierno-sivo-biela farebnosť doplnená detailami so svetlými drevenými povrchmi.

Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová

V interiéri sa zeleň objavuje v podobe stále zelenej machovej steny v priestoroch hygieny. Zaujímavé riešenie zrealizovala firma CUREL. Príjemným detailom je prirodzené horné osvetlenie cez kruhové svetlovody.

Foto: Soňa Sadloňová
Foto: Soňa Sadloňová

Podklady: ALEXY & ALEXY

Poloha diela

Ing. arch Andrej Alexy
Ing. arch. Martin Bujna
Ing. arch. Štefan Rafanides
Ing. arch. Lukáš Orihel
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím