Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. jún 2019
1
1003

Administratívne sídlo firmy Jolly Joker

Rekonštruovať, či búrať? Architekti z Totalstudia sa vybrali komplikovanejšou cestou.
Administratívne sídlo firmy Jolly Joker
Autori: mgr. art. Tomáš Tokarčík, Mgr. art. Aleš Šedivec, Ing. arch. Michal KontšekSpolupráca: Ing. arch. Lena IľováInvestor: Jolly Joker, Ďumbierska 3, BratislavaPodlažná plocha: 1550 m2Návrh: 2013 - 2013Realizácia: 2014 - 2018Adresa: Ďumbierska 3, Bratislava, SlovenskoPublikované: 21. jún 2019

Dôverne známy scenár, tentokrát so šťastným koncom. 

Podobné projekty skončia často pri zateplení fasády vrstvou polystyrénu, bez hlbšej analýzy možností, čo všetko je možné urobiť. Chýba komplexnejší pohľad architekta. Zásah obvykle neprináša výraznú novú pridanú hodnotu. Aj pri stavbách, ktoré nemajú "áčkovú" kvalitu sa zodpovedný prístup vyplatí. Odôvodnené zmeny v tomto prípade dopomohli k začleneniu objektu do života ulice i celkovému zlepšeniu jej obrazu. Oživený parter prijal novú funkciu showroomu, solídne materiálové riešenie podčiarkuje kvality projektu.

Realizáciu bližšie predstavia autori:

Po zásadnej spoločenskej zmene začiatkom 90. rokov minulého storočia zostalo na Slovensku ako svedectvo nevydarených privatizačných procesov množstvo morálne a technicky zastaralých, opustených, či schátraných občianskych stavieb. Keďže nejde o hodnotné a zaujímavé architektonické diela, nekladie spoločnosť pri ich rekonštrukcii, revitalizácii a obnove takmer žiadne nároky. Neodborné zásahy a úpravy týchto objektov zväčša motivované banálnym zhodnotením minimálnych investičných nákladov vytvárajú v mestskej krajine lacné plastové monštrá.

Vzhľadom na počet opustených stavieb v našom prostredí sa otvára mnoho zásadných otázok o ich ďalšom osude.

  • Je ekonomicky a ekologicky udržateľné a etické zbúrať staré a postaviť nové?
  • Je efektívne transformovať opustené stavby a prispôsobiť ich aktuálnym požiadavkám nového programu?
  • Je možné z obyčajnej a nudnej stavby vytvoriť autentické a zaujímavé priestory?
Foto: Tomáš Tokarčík
Foto: Tomáš Tokarčík

Zadaním klienta bolo dostať pod jednu strechu tri rôzne prevádzky, ktoré pôvodne fungovali na rôznych miestach. Vytvoriť nové a kvalitné pracovné prostredie pre zamestnancov (sklad techniky, sklad zdravotníckych pomôcok, administratívne, obchodné a reprezentatívne priestory). Úlohu navrhnúť nové administratívne sídlo sme prijali ako výzvu vytvoriť súčasné priestory pre nový program v pôvodnej budove.

Foto: Tomáš Tokarčík

Stavba sa nachádza v areáli (pôvodný názov Krásna Hôrka - Kramáre) kde fungovali štátne zdravotnícke zariadenia. Po privatizácii areálu koncom 90. rokov minulého storočia prestala väčšina z týchto zariadení fungovať. Objekty začali chátrať. V súčasnosti areál prechádza celkovou revitalizáciou. Z pôvodných zdravotníckych zariadení sa transformuje na polyfunkčný areál, ktorý ponúka bývanie, sociálne služby, obchodné a administratívne priestory.

Situácia,
Situácia,autor: Totalstudio

Urbanisticky areál funguje ako slepá ulica, po oboch stranách lemovaná líniovými domami a obkolesená lesom. Rekonštruovaný objekt je umiestnený na začiatku zástavby na ľavej strane ulice. Je len tretinou z celého päťpodlažného objektu, ktorý bol pôvodne koncipovaný ako jeden líniový dom, ale v súčasnosti je rozdelený na dve samostatné časti. Administratívno-obchodné priestory sa nachádzajú v prvej tretine, polyfunkčná časť s bývaním, službami a parkovaním v zvyšnej časti objektu.

Vzhľadom na osadenie stavby v svahovitom teréne má podnož výšku dvoch podlaží, pričom obe sú prístupné z úrovne terénu. Hlavnú ulicu a zadný dvor spája terénna rampa a terénne schodisko vedúce popri východnej fasáde. Časti vonkajších spevnených plôch tvoria bloky pieskovaných betónových prefabrikátov.

Axonometeria (severovýchod),
Axonometeria (severovýchod),Autor: Totalstudio

V parteri prístupnom z hlavnej ulice je navrhnutý priestor pre showroom, predaj a „čistý“ sklad distribúcie zdravotníckeho materiálu. Solídny charakter prevádzky v prízemných podlažiach vytvára exteriérový obklad z rezanej tehly, prerušovaný pravidelným rytmom veľkých presklených otvorov.

Pôdorys prízemia - zhora: pôvodný stav, nový stav,
Pôdorys prízemia - zhora: pôvodný stav, nový stav,autor: Totalstudio

Na dvoch typických podlažiach (2.NP a 3.NP) sme do dispozície premietli konštrukčný dvojtrakt so stredovou nosnou stenou. Jedna časť funguje ako “open space” pracovisko, druhá ako tradičné kancelárie pre vedenie firmy. V rámci otvorenej časti voľne “plávajú” zasadacie kóje. Pozdĺž vnútornej nosnej steny je navrhnutý dominantný interiérový prvok administratívnych podlaží. Policová stena funguje ako hranica medzi open-space priestorom a kanceláriami, respektíve zázemím a komunikačným jadrom. Delenie na otvorené, polootvorené a uzavreté pracovné priestory definujeme rovnakou farebnosťou kobercových podláh a vstavaného nábytku v rámci traktov. Podkrovie funguje ako otvorený flexibilný priestor, ktorý slúži ako rezerva pre budúci rast firmy ale zároveň je využívaný na prezentačné a vzdelávacie účely spoločnosti.

Pôdorysy - rozložená axonometeria,
Pôdorysy - rozložená axonometeria,autor: Totalstudio
Rezy - zľava: pôvodný stav, nový stav,
Rezy - zľava: pôvodný stav, nový stav,autor: Totalstudio

V celom objekte sme odhalili a priznali pôvodné železobetónové rebierkové konštrukcie stropov, ktoré odkrývajú minulosť stavby a dodávajú novej funkcii autentický charakter.

Naším zámerom bolo využiť pôvodné časti konštrukcie a tektoniku stavby ako výrazové prvky, budovu zvonku aj zvnútra kultivovať solídnou materialitou.

Striedmosťou architektúry a prevedenia sme chceli do areálu Krásna Hôrka prispieť udržateľnou priestorovou kultúrou a poukázať na otvorené možnosti prístupu k zhodnocovaniu zdanlivo nehodnotných stavieb.

Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková
Foto: Eva Benková

Administratívna budova pred a po rekonštrukcii:

Foto: Tomáš Tokarčík
Foto: Tomáš Tokarčík

Podklady: Totalstudio

Poloha diela

mgr. art. Tomáš Tokarčík
Mgr. art. Aleš Šedivec
Ing. arch. Michal Kontšek
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím