Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. január 2023
2
2103

Dům v Ráji, Lázně Bohdaneč (ČR)

Redukcia namiesto dostavby?
Dům v Ráji, Lázně Bohdaneč (ČR)
Autori: Ing. arch. Zdeněk BalíkSpolupráca: Ing. arch. Josef KrejčíZastavaná plocha: 108 m2Obostavaný objem: 648m 3Návrh: 2014 - 2014Realizácia: 2015 - 2019Adresa: Pernštýnská 126, Lázně Bohdaneč, SlovenskoPublikované: 6. február 2023

Nekoncepčné prístavby a dostavby, nafukovanie obytnej plochy... Absencia rešpektu k svojmu okoliu a verejnému priestoru... Bežná realita našich miest a obcí  nedáva veľa dôvodov k optimizmu.

Prestavba domu v prostredí malého sídla v pardubickom okrese ukazuje, že to ide aj inak.

Architekti odstránením vstupného bloku ubrali z pôvodného objemu, čím rozšírili záhradu. Pod pôvodnou uniformnou fasádou odhalili klenby a plastickú esenciu muriva. V neposlednom rade rozčlenili mohutný objem na dve funkčné časti, zastrešené sedlovými strechami. Mierka sa priblížila okolitým stavbám. Pre architektov a majiteľov bol najdôležitejší vzťah k miestu. 

Realizáciu predstavíme so sprievodným textom architekta Zdeňka Balíka:

MÍSTO V RÁJI

V Ráji, takto se jmenovala osada, jež město Lázně Bohdaneč ve 20. století definitivně pohltilo. Přesto je vlastním světem, jakoby nebylo dotčeno životem kaváren, salónů a promenád maloměstských lázní.

Náves, která zatím nebyla přepsána, jasně podtrhává charakter vesnice. Rajská strouha náves krájí na dvě poloviny. S úpravami koryta potoka se trochu netrefili. Betonové břehy a neustále ošmikávaná košťata vrb pracovníky služeb města ilustrují současné estetické normy. Kolem dokola je plac obestavěn domy, spíše chalupami, z nichž většina má v druhém plánu ještě hospodářský objekt. Domy se většinou obrací štíty na náves.

Jeden dům je však jiný. Asi škola, nebo pošta. Je vyšší, má silně zvýrazněnou atiku, okna jsou široká a střecha není sedlová, ale individualisticky rovná. Měřítko i velikost je o úroveň výš, než domy kolem. Zatím se nezdá nic špatně, avšak pravda je taková, že dům není poštou, školou, ani kavárnou či hospodou. Je stejně jako domy kolem rodinným domem. A právě rekonstrukce tohoto domu byla našim úkolem.

ARCHITEKTURA

Určujícím impulzem pro náš návrh bylo uvědomění, že dům svou velikostí a měřítkem odpovídá tak jeden a půl násobku okolních domů. A tak jsme z něho udělali dva domky, větší a menší. To nám také napovědělo členění oken původního stavu. Dům má do návsi dva štíty. Členění na "dva domky" se propisuje v oknech, štítech ale také ve vnitřním uspořádání celého domu. Menší "domek" je reprezentativní částí. Je zde umístěna hala, obývací pokoj a pracovna. Větší "domek" naplňuje rodinné zázemí. Západní fasáda domu a hospodářské kůlny vymezují směrem do zahrad dvorek se starou rozeklanou třešní. Tímto směrem se dům otevírá vstupy a širokými okny. Vše sedí stále nalajnováno logikou celého domu. Výhledy z patra nabízejí poetické panorama střech okolních domů proložené plány stromů a keřů zahrad.

DISPOZICE

Původní stav domu jsme poměrně upravili. Nebyl nám však překážkou. To co bylo cenné jsme zachovali a to, co dispozičně a funkčně pozbývalo významu jsme odstranili. Zvláště cenné jsou dvě sousední místnosti s klenbami. Z jedné, klenuté českou plackou, jsme udělali jídelnu. Druhá, s valenou klenbou, se stala kuchyní. Z jídelny je přímý vstup na dvorek. Tyto místnosti jsou navázány na vstupní halu a vyrovnávací schody do obývacího pokoje a schody do patra. Reprezentativní část domu se vstupní halou, obývacím pokojem a pracovnou je opticky i prostorově provázána. Část obývacího pokoje má prořezaný strop až do patra, ve kterém je pracovna. V přízemí je ještě umístěna ložnice a sociální zázemí. V patře je pak hala, dva pokoje a zmíněná pracovna.

Situácia
SituáciaAutor: ZETTE atelier
Pôdorys 1. NP - východiskový stav
Pôdorys 1. NP - východiskový stavAutor: ZETTE atelier
Pôdorys 1. NP - nový stav
Pôdorys 1. NP - nový stavAutor: ZETTE atelier
Pôdorys 2. NP - nový stav
Pôdorys 2. NP - nový stavAutor: ZETTE atelier
Pohľady
PohľadyAutor: ZETTE atelier
Priečny rez
Priečny rezAutor: ZETTE atelier

Podklady: Zdeňek Balík / ZETTE atelier

Poloha diela

Ing. arch. Zdeněk Balík
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím