Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. marec 2016
0
1260

Dom 37m (Rakúsko)

Rodinný dom s ateliérom. Ortogonálny box. Racionálna a kultivovaná forma.
Dom 37m (Rakúsko)
Autori: Mag. arch. Juri TroyZastavaná plocha: 202.0 m2Podlažná plocha: 155m2 + 47m2Realizácia: 2014 - 2014Adresa: Hohenems, RakúskoPublikované: 3. marec 2016

37 metrov dlhý dom leží v údolí rieky Rýn na okraji lesa neďaľeko Bodamského jazera. Štíhly tvar, ktorý je podmienený tvarom pozemku (62x12m) tvorí výnimku v okolitej pravidelnej zástavbe. Aj na úzkom pôdoryse sa architektom podarilo vytvoriť veľkorysý a otvorený životný a pracovný priestor. Pod jednou strechou sa nachádza domov mladej rodiny a ateliér grafického dizajnu. Rodinný život je od pracovného striktne oddelený – na prízemí sa nachádzajú samostatné vstupy do oboch častí domu a na poschodí je ateliér oddelený od bývania priestrannou loggiou. Grafický dizajn bol inšpiráciou aj pri návrhu fasády. polyetylénové platne antracitovej farby môžu byť využité ako reklamná plocha. Umiestnenie a veľkosť okenných otvorov reaguje na najkrajšie výhľady do krajiny.

foto: Jury Troy architects
foto: Jury Troy architects
foto: Jury Troy architects

Nad dvojpodlažnou drevostavbou Vorarlbersku sa týčia obľúbené vyhliadkové kopce. 

foto: Jury Troy architects
foto: Jury Troy architects

“Najväčšou výzvou bolo zabrániť stiesnenému pocitu v takto štíhlej budove a vytvoriť veľkorysý a otvorený priestor. To sa nám podarilo vyriešiť umiestnením sekundárnych a obslužných miestností pozdĺž chodieb, ktoré sú širšie ako je obvyklé”, vysvetľuje autor.

Situácia
Situáciaautor: Jury Troy architects
Pôdorysy 1. NP a 2. NP
Pôdorysy 1. NP a 2. NPautor: Jury Troy architects
Pozdĺžne a priečne rezy
Pozdĺžne a priečne rezyautor: Jury Troy architects
Pozdĺžne a priečne rezy
Pozdĺžne a priečne rezyautor: Jury Troy architects
Pohľady
Pohľadyautor: Jury Troy architects
Alternatívy prevádzky
Alternatívy prevádzkyautor: Jury Troy architects

Drevom obložený otvor v štíhlej budove jasne indikuje vstup. Strešná terasa je obložená smrekovcovými doskami. Je prístupná z oboch častí domu. Z exteriéru ju môžeme vnímať vďaka polopriesvitnej polietilénovej fasáde, čím sú zvýraznené rozdielne funkcie domu.

foto: Jury Troy architects

"Život a práca sa odohrávajú pod jednou strechou, ale sú jasne odlíšené otvorom na prízemí a lodžiou na prvom poschodí", hovorí archtekt

foto: Jury Troy architects
foto: Jury Troy architects

Dva obytné priestory - obývacia miestnosť na hornom podlaží a kuchyňa na prízemí - sú umiestnené na kraji dispozície. Využívajú celú jej šírku dispozície a sú otvorené prírodnej scenérii. Na prízemí je zasklenie odsadené do vnútra, čím vzniká krytá veranda.

foto: Jury Troy architects

Biele posuvné dvere umožňujú elegantne oddeľovať a otvárať miestnosti. Na chodbe je množstvo úložných priestorov.

foto: Jury Troy architects
foto: Jury Troy architects
foto: Jury Troy architects
foto: Jury Troy architects
foto: Jury Troy architects
foto: Jury Troy architects

Poloha diela

Mag. arch. Juri Troy
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím