Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. december 2016
0
4159

Dom pod orechom, Kittsee

Ekologické bývanie so zachovaným vidieckym charakterom, kúsok od Bratislavy.
Dom pod orechom, Kittsee
Ateliér: CreaterraAutori: Mgr. art. Bjørn Kierulf, Ing. arch. Petra TrokanováPlocha pozemku: 982 m2Zastavaná plocha: 185 m2Podlažná plocha: 136 m2Obostavaný objem: 833 m3Návrh: 2013 - 2014Realizácia: 2014 - 2015Adresa: Kittsee, RakúskoPublikované: 1. január 2017

Takmer storočný dom v starej časti obce Kittsee s krásnou záhradou sa mladá rodina rozhodla prestavať na komfortné bývanie. Ich zámerom bolo starý dom v čo najväčšej miere zachovať a rozšíriť smerom do záhrady, pretože priestorovo nepostačoval. To všetko s ambíciou vytvoriť energeticky efektívne bývanie, ktoré je šetrné k životnému prostrediu.

Foto: Bohumil Šálek

Dom sa rozšíril o jednopodlažnú časť s pôdorysom v tvare “L”. Vznikol tak nový obytný priestor rozšírený o dvor a terasu pod orechom. Na severovýchode je priestor vymedzený starým domom so sedlovou strechou, na severozápade drevenou prístavbou.

Situácia
Situácia

Stavebné práce na dome začali až po nasťahovaní slovenskej rodiny. V druhej polovici roka 2014 bola zrealizovaná prístavba nového krídla. Táto časť využíva princípy pasívneho domu. Veľké presklené plochy orientované na juh prispievajú k tepelným ziskom. Obvodové steny sú výborne zaizolované, na transparentných konštrukciách boli použité kvalitné izolačné trojsklá a hliníkové rámy. Stavba je založená na 20 centimetrch extrudovaného polystyrénu. K zlepšeniu teplotechnických parametrov a celkovej klímy prispieva aj extenzívna zelená strecha. Po dokončení novej časti sa majitelia zo starého domu presťahovali do otvoreného obytného priestoru v prístavbe. Pôvodná časť domu prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Majitelia chceli zlepšiť teplotechnické parametre domu a zachovať pôvodnú uličnú fasádu. Izolovaná bola spodná stavba, steny aj strop. Od pôdy stavbu izoluje 35 cm penového skla. V rámci možností bola zaizolovaná aj malá pivnica, ktorá dnes slúži ako technická miestnosť. Obvodové steny boli zateplené zvonku. Výnimku tvorí uličná fasáda, ktorá bola z dôvodu zachovania pôvodného výrazu zateplená zvnútra. Pod šikmou strechou bolo použitých 50 centimetrov celulózy.

Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek

V pôvodnej časti domu sa nachádza nočná časť. Prevažnú časť priestoru zaberajú detské izby a spálne s oknami situovanými do ulice. Zo vstupnej haly je ďalej prístupná kúpeľňa a technická miestnosť v suteréne. V prístavbe, ktorá sa svojim presklením otvára do záhrady sa je potom denná - spoločenská časť domu. Veľký pobytový priestor spája obývačku, jedáleň a kuchyňu. Na túto miestnosť nadväzuje hygiena. Krytá drevená terasa spája vstup s karportom.

Pôvodná dispozícia domu
Pôvodná dispozícia domu
Pôdorys 1.NP - súčasný stav
Pôdorys 1.NP - súčasný stav
Pôdorys 1.PP  - súčasný stav
Pôdorys 1.PP - súčasný stav
Rez
Rez
Rez
Rez
Rez
Rez
Rez
Rez
Pohľad severovýchodný
Pohľad severovýchodný
Pohľad juhovýchodný
Pohľad juhovýchodný
Pohľad juhozápadný
Pohľad juhozápadný
Pohľad severozápadný
Pohľad severozápadný
Foto: Bohumil Šálek

Fasáda bola farebne zjednotená. Technické riešenie umožnilo zachovať pôvodné stavebné detaily, ktoré teraz pôsobia plastickejšie. Z uličného pohľadu ostáva prístavba ukrytá.

Foto: Bohumil Šálek

Nová drevostavba vsádza na čistú estetiku rastra pozdĺžneho latovania. Toto členenie zvýrazňuje horizontalitu prístavby. Ako materiál je použité masívne drevo.

Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek

Hlavnou devízou interiéru je dostatok svetla a výhľad do záhrady. V interiéri sú priznané nosné drevené prvky. Dubové parkety a stropný obklad z bielej jedle navzájom ladia. Prírodné drevo je doplnené bielymi stenami a nábytkom.

Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek

Podklady: Createrra

Ateliér

Poloha diela

Mgr. art. Bjørn Kierulf
Ing. arch. Petra Trokanová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím