Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. august 2019
0
65

Rodinný dom, Snina

Veľkorysý dom. Prevýšený priestor. Hra priehľadov.
Rodinný dom, Snina
Autori: Ing. arch. Richard KráľovičInvestor: SúkromnýPlocha pozemku: 10 330 m2Zastavaná plocha: 358 m2Podlažná plocha: 388,3 m2Návrh: 2013 - 0Realizácia: 2015 - 2018Adresa: SlovenskoPublikované: 23. august 2019
Foto: Matúš Rendek
Foto: Matúš Rendek
Foto: Matúš Rendek
Foto: Matúš Rendek
Pôdorys 1.N.P.
Pôdorys 1.N.P.Richard Kráľovič
Pôdorys 2.N.P.
Pôdorys 2.N.P.Richard Kráľovič
Pohľad juhovýchodný
Pohľad juhovýchodnýRichard Kráľovič
Pohľad juhozápadný
Pohľad juhozápadnýRichard Kráľovič

Dispozičné riešenie domu je výsledkom racionálneho zhodnotenia plošných a priestorových nárokov klienta v rámci značne rozľahlého a pozdĺžne tvarovaného pozemku. Pridanú hodnotu tvorí scenéria blízkej prírody, z ktorej dom svojím riešením ťaží. Dôraz je kladený na využitie daností územia, orientáciu objektu a využitie preslnenia zo slnečných strán či otvorenosť smerom do exteriérových  zelených plôch.

Forma i tvarovanie domu sú jednoduché, sledujúce potreby jeho užívateľov a miestne podmienky. Dom je jednopodlažný s podkrovím, kde prízemie - či jeho väčšia časť plní prevažne funkciu spoločenskú. Jedálenská a obytná zóna tu na seba voľne nadväzujú, po celej svojej dĺžke sú lemované veľkými presklenými portálovými otvormi s prístupom na východnú, južnú a západnú terasu. Juhozápadná terasa je prekrytá previsom hlavnej pultovej strechy, ktorá v letných mesiacoch zabezpečuje potrebné tienenie spoločenskej časti domu, v zimných zasa vhodne zvolenou dĺžkou previsu dovoľuje preslnenie domu smerom do interiéru nižším zimným slnkom. 

Schodisková hala
Schodisková halaFoto: Matúš Rendek
Schodisková hala
Schodisková halaFoto: Matúš Rendek
Schodisková hala
Schodisková halaFoto: Matúš Rendek
Foto: Matúš Rendek
Spálňa, prepojenie s kúpeľňou
Spálňa, prepojenie s kúpeľňouFoto: Matúš Rendek

Spoločenská časť prízemia plynulo prechádza do spálňovej časti (hlavnej a hosťovskej spálne), či technologického bloku centrálnym halovým schodiskovým priestorom. Materiálovo je tento stvárnený v paneloch z drevenej dubovej dyhy, materiálovo odlišným prvkom je tu centrálne umiestnené schodisko s bielymi oceľovými schodnicami a preskleným zábradlím. Tento priestor je určujúcim v rámci celkovej hierarchie domu kde, okrem komunikačnej funkcie, umožňuje i komunikáciu vizuálnu a to cez rôzne priehľady a pohľady. V mieste podesty je priestor "zvýraznený" zaveseným krbom orientovaným do obývacej časti. Schodisko ústi na poschodí do otvorenej galérie dovoľujúcej vizuálne a priestorové prepojenie s nižšou spoločenskou časťou. Vytvorený priestor je vzdušný, otvorený, popritom však stále optimálne oddelený od ostatných priestorov domu.

Miestnosť rodičovskej spálne, ukrytej za celodreveným obkladom halového priestoru, je s exteriérom prepojená cez veľkorysý priestor kúpeľne prepojenej zo spálňou dvojkrídlovými posuvnými dverami.

Poschodie má, okrem schodiskovej haly vyúsťujúcej do galérie, už intímnejší ráz. Nachádzajú sa na ňom izby detí, šatník, kúpeľňa a skladová miestnosť.

Dom je zastrešený kombináciou pultových striech s rôznymi sklonmi, so zalomením pri ich prepojení nad galériou. Tu je umiestnený pozdĺžny svetlík zabezpečujúci príjemné až bazilikálne prirodzené osvetlenie. Prvok presklenia svetlíka skrýva okrem samozrejmého svetlo a tepelno - technického aspektu i podstatný konštrukčný detail, keďže sa jedná o oceľovú priehradovú konštrukciu nesúcu strechu ako nad hlavným prevýšeným obytným priestorom tak i strešnú konštrukciu samotného podkrovia.

Použité materiály sú zvolené striedmo a neutrálne. V exteriéri je použitá biela hladká omietka v kombinácii s betónovou stierkou v blokoch garáže a technologickej časti. Strecha je svetlo sivá, typu Rheinzink, okná sú drevo- hliníkové. Spoločne s interiérovým riešením a konštrukčnými detailmi tak dávajú domu vyvážený a harmonický charakter.

 

Foto: Matúš Rendek
Priehľad, jedálenskú časť
Priehľad, jedálenskú časťFoto: Matúš Rendek
Foto: Matúš Rendek
Foto: Matúš Rendek
Foto: Matúš Rendek
Foto: Matúš Rendek
Foto: Matúš Rendek
Pôvodná
Pôvodná vizualizácia - Roman Dibarbora
Ing. arch. Richard Kráľovič
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím