Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. január 2016
0
1823

Vila Průhonice

Vila v obci Průhonice ktorú navrhli architekti Radek Teichman a Pavel Machar z architektonickej kancelárie Jestico + Whiles získala v roku 2015 na Grand Prix architektů čestné uznanie v kategórii rodinných domov. Odborná porota ocenila precíznosť projektu.
Vila Průhonice
Autori: Ing. arch. Radek Teichman, Ing. arch. Pavel MacharSpolupráca: Ing. arch. Slavomíra Bilšáková, MgA. Zuzana Kosková, Ing. arch. Jakub LoučkaInvestor: súkromná osobaPlocha pozemku: 1421 m²Zastavaná plocha: 431 m²Podlažná plocha: 647 m²Realizácia: 2013 - 2014Adresa: Průhonice - Praha-západ, Česká republikaPublikované: 13. január 2016

Z hodnotenia poroty: "Rodinný dům je dělán na míru životnímu stylu klienta. Pro zámožné klienty je obtížné, aby při výstavbě svých nemovitostí zůstali racionální a skromní – při svých širokých možnostech. V případě odměněného projektu se objednávka a dodržovaná disciplína na straně klienta a dokonalost a přesnost na straně architekta dokonale potkaly. Vzájemná existence těchto dvou faktorů vyústila v prostředí tak vysoké třídy, které bylo oceněno čestným uznáním poroty."

foto: Aleš Jungmann

Pozemok sa nachádza v zastavanej časti obce Průhonice (Praha - západ). Na pozemku sa pôvodne nachádzal dom zo začiatku 90. rokov. „Původní záměr klienta bylo dům z počátku 90. let přestavět, ale během přípravy konceptu jsme od této myšlenky upustili. Díky tomu se nám podařilo vytvořit rodinný dům, který je v nejvyšší možné míře propojen s okolní zelení a dosahuje vysoké úrovně vnitřního komfortu a energetické účinnosti,“ uviedol Radek Teichman.

foto: Aleš Jungmann
Situácia
Situácia(c) Jestico + Whiles

Pozemok je orientovaný svojou južnou stranou do ulice a aj napriek nízkej frekventovanosti komunikácie bolo potrebné vytvoriť vizuálnu bariéru, ktorá by zaručovala úplné súkromie obyvateľov. V juhovýchodnej časti pozemku túto funkciu plní garáž. 

foto: Aleš Jungmann

Dom je navrhnutý ako dvojpodlažný so zapusteným suterénom. Vstupná fasáda domu je charakteristická výraznými líniami presklených plôch, balkóna a presahom strechy. V prízemí bolo použitím bezrámového zasklenia zaistené prepojenie so záhradou a terasou, ktorá prebieha po celej dĺžke domu. Prehrievaniu zamedzujú presahy jednotlivých poschodí. Severná fasáda je členená mozaikou štvorcových okien, rozmiestnených na základe funkčného členenie interiéru. 

foto: Aleš Jungmann

Suterén sa otvára do súkromného anglického dvorčeku, ktorý slúži na oddych po saunovaní.

Pôdorys 1PP
Pôdorys 1PP(c) Jestico + Whiles

Dispozícia prízemia je veľkorysá, dôraz bol kladený na voľný priestor a množstvo prirodzeného svetla. Jedálenský stôl je vysunutý do preskleného výklenku, presvetlenie zabezpečuje stropný svetlík, ktorý je v presahu strechy zvýraznený otvorom s betónovými rebrami. Časť domu určená pre hostí obsahuje priestrannú herňu a samostatnú izbu s kúpeľňou. Schodisková hala minimalistického rázu prepája obe nadzemné podlažia so suterénom, kde sa nachádzajú miestnosti pre relax a technické zázemie.

Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP(c) Jestico + Whiles

Horné poschodie je rozdelené na dve nezávislé zóny. Hlavná spálňa má pridruženú šatňu, kúpeľňu a pracovňu, v zóne pre deti sa nachádzajú tri izby so spoločnou šatňou a dvoma kúpeľňami.

Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP(c) Jestico + Whiles

Garáž okrem štyroch parkovacích miest poskytuje priestor aj pre skladovanie záhradnej techniky a bicyklov. 

Pôdorys garáže
Pôdorys garáže(c) Jestico + Whiles
foto: Aleš Jungmann

Strecha garáže je vykonzolovaniá a vytvára krytý priechod od vstupnej bránky k hlavnému vchodu. Severná fasáda garáže je presklená, čo poskytuje zážitok pri príchode autom a zároveň sa tým opticky prehlbuje priestor medzi domom a garážou.

foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann

Záhrada bola navrhnutá v spolupráci so záhradnou architektkou a je rozdelená do funkčných zón. Rozmiestnenie a tvary záhonov vychádzjú z racionálnej architektúry domu. Strecha garáže je vysadená extenzívnu zeleňou, stáva sa tak súčasťou záhrady pri pohľade z horného poschodia.

foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann

Návrh interiéru vznikol v súbehu s projektom domu a vznikal v úzkej spolupráci s klientom. V obytných miestnostiach prevažuje podlahová krytina z bieleného duba, obklady a dlažby kúpeľní sú obložené carrarským mramorom, vstavaný nábytok je vyrobený z lakovaných MDF dosiek potiahnutých voskovanou dýhou. V časti interiéru boli použité stropy z pohľadového betónu, v schodiskovej hale sú použité ako podhľad sklenené panely.

foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann
foto: Aleš Jungmann
Autorská skica
Autorská skica(c) Jestico + Whiles
Šťastní držitelia Čestného uznania Grand Prix Architektov 2015 za Vilu Průhonice v kategórii Rodinný dom. Zľava: Radek Teichman, Pavel Machar a Sean Clifton z pražskej kancelárie architektonickej spoločnosti Jestico + Whiles.
Šťastní držitelia Čestného uznania Grand Prix Architektov 2015 za Vilu Průhonice v kategórii Rodinný dom. Zľava: Radek Teichman, Pavel Machar a Sean Clifton z pražskej kancelárie architektonickej spoločnosti Jestico + Whiles.

Vila je vybavená inteligentným systémom elektroinštalácie, ktorý umožňuje kompletné ovládanie domu z mobilných zariadení aj stacionárnych dotykových panelov rozmiestnených po dome. Majiteľovi umožňuje pohodlnú kontrolu nad osvetlením, tienením, ovládaním audia a videa, vykurovaním a zabezpečením domu.

podklady: Jestico + Whiles , Crest Communications                  

Poloha diela

Ing. arch. Radek Teichman
Ing. arch. Pavel Machar

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím