Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. august 2016
0
1931

Záhradný pavilón rodinného domu v Olomouci

Pavilón rieši parkovanie na pozemku a rozširuje využiteľnosť záhrady počas letných mesiacov. Objekt svojou geometriou a výškou nadväzuje na hmoty domu a uzatvára priestor átria.
Záhradný pavilón rodinného domu v Olomouci
Autori: Ing. arch. Jiří Vokřál, Ing. arch. Hana HorákováSpolupráca: Peter Babka, Zdeněk Šuchma, Eva Wagnerová (záhradné úpravy)Zastavaná plocha: 144,4 m2Obostavaný objem: 545,5 m3Návrh: 2013 - 2014Realizácia: 2014 - 2015Adresa: Macharova 563/6, Olomouc, Česká republikaPublikované: 11. september 2016

Záhradný pavilón bol realizovaný ako druhá etapa rodinného domu olomouckej mestskej časti Slavonín. Pavilón je umiestnený na južnej hranici pozemku a ohraničuje pohľad z obývačky. Stavba geometricky nadväzuje na rodinný dom a uzatvára átrium, ktoré rozširuje o bazén a terasu.

Situácia
Situácia
foto: Lukáš Němeček

Hmoty záhradného pavilónu nadväzujú na krídla rodinného domu. Vzniká tak opticky uzavretý útvar preťatý pozdĺžnou osou záhrady, ktorá medzi stavbami vytvára voľný priestor. Týmto priestorom prerastá záhrada, ktorá sa v západnej časti napája na časť záhrady so zachovanou vzrastlou zeleňou, kde je tiež umiestnené detské ihrisko a hospodárska časť. Stavby sú v átriu prepojené betónovými pásmi vsadenými do trávniku. Pásy vymedzujú átrium a prevádzkovo prepájajú obytnú časť domu s pavilónom. Prísny geometrický poriadok pásov ustupuje starej slivke.

Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NP
Rezy
Rezy

Na východnej strane pavilónu  je situovaná dvojgaráž s vjazdom. Na západnej strane sa nachádza technické zázemie so skladom a otvorenou letnou kuchyňou, ktorá nadväzuje na centrálnu časť s terasou a bazénom.

foto: Lukáš Němeček

Stavba je realizovaná prevažne z pohľadového betónu, čím materiálovo nadväzuje na materiál atík rodinného domu. Z pohľadového betónu je tiež časť uličného oplotenia, ktoré je spojené so stavbou pavilónu. Pavilón uzatvára oplotenia pozemku, a spája ho do jedného celku.

foto: Lukáš Němeček

Záhradný pavilón je komponovaný ako celistvý betónový "odliatok," pod ktorého strechou je vsadený drevený box zázemia a kuchyne. Obklad fasády tejto časti je zo zvislých drevených lát. Obklad vytvára jednoduchú textúru, ktorá hmotu vloženého boxu opticky odľahčuje. Drevená časť je ustúpená a pôsobí ako samostatný objekt vložený v betónovej škrupine. Rovnakým dreveným obkladom sú obložené aj dvere boxu a opticky tak splývajú so zvyškom fasády. Výrazným akcentom je len kuchynská nika obložená kamenným obkladom z čiernej žuly. Objekt je napojený na existujúce rozvody inžinierských sietí na pozemku. Vnútorné priestory stavby sú v zimnom období temperované. Na streche garáže sú umiestnené solárne panely na ohrev úžitkovej a bazénovej vody.

foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček
foto: Lukáš Němeček

Podklady: JVArchitekt a KAMKABINET

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Jiří Vokřál
Ing. arch. Hana Horáková
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím