Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. jún 2017
0
2150

Zobytnenie podkrovia - Kukučie hniezdo, Bratislava

Byt pre štvorčlennú rodinu. Podkrovný priestor je otvorený na celú výšku. Pôvodný krov je priznaný a prezentovaný na neutrálnom bielom pozadí nových konštrukcií. Nad vstupom do bytu bola vytvorená strešná terasa s výhľadom na mesto.
Zobytnenie podkrovia - Kukučie hniezdo, Bratislava
Autori: Ing. arch. Juraj Zelman, Ing. arch. Stanislav KukučkaPodlažná plocha: 145,6 m2Obostavaný objem: 787,2 m3Návrh: 2009 - 2012Realizácia: 2012 - 2016Adresa: Bratislava - Nové Mesto, SlovenskoPublikované: 4. júl 2017

Na začiatku bol rohový bytový dom z roku 1931 s členitým pôdorysom a ostrým uhlom v nároží. V ňom centrálne schodisko nepravidelného tvaru s trojuholníkovým zrkadlom a presvetlením cez dvorovú fasádu. Malometrážne byty posunuté o pol podlažia vykurované lokálnymi telesami na zemný plyn (gamatkami). Tehlové múry, drevené trámové stropy, lokálne nahradené železobetónovými. Nad tým všetkým, nevyužitá povala v dvoch úrovniach, zakrytá sedlovou strechou.

Foto: Stanislav Kukučka

Predmetom riešenia bola povala na šiestom nadzemnom podlaží. Vzhľadom na spôsob vykurovania prináležal každému bytu v objekte vlastný komínový prieduch. Z tohto dôvodu museli všetky komínové prieduchy ostať plne funkčné. Do schodiskového zrkadla bolo potrebné vložiť nový osobný výťah. Aby sa minimalizoval zásah do uličnej fasády, bolo prípustné osadenie vikierov len zo strany dvora. Z priestoru centrálneho schodiska bolo nutné vytvoriť servisný prístup k nadstrešným častiam komínov.

Pôdorys podkrovia - pôvodný stav
Pôdorys podkrovia - pôvodný stavAutor: KUZEL architekti

Výsledkom je podkrovný byt so strešnou terasou, ktorý vznikol pre štvorčlennú rodinu. Kostrou bytu je chodba pôdorysného tvaru Z, vedená pozdĺž komínov. Na ňu sú napojené všetky ostatné priestory. Tvar povaly a poloha vstupu si vyžiadali umiestnenie hlavného obytného priestoru do vzdialenejšej časti podkrovia. Tým došlo k netypickému umiestneniu nočnej zóny pri vstupe do bytu.

Izba pre dve deti je navrhnutá tak, aby bolo možné jej dodatočné predelenie vstavanou nábytkovou zostavou s dverami. Hygienické zázemie a technická miestnosť (pod schodami) sa dostali do centra dispozície. Pri zalomení chodby je umiestnená spálňa rodičov a malá pracovňa s možnosťou ubytovania hostí.

Hlavný obytný priestor na konci chodby je otvorený na plnú šírku pôdorysu. V nadväznosti na kuchynskú časť je umiestnená malá špajza.

Časť šikmej strechy nad vstupom do bytu bola nahradená strešnou terasou prístupnou mlynárskymi schodmi z chodby. Vloženie medzistropu v časti detskej izby umožnilo vytvoriť pre strešnú terasu malý sklad.

Pôdorys podkrovia - návrh
Pôdorys podkrovia - návrhAutor: KUZEL architekti

Otvorenie priestorov na plnú výšku krovu a dostatok svetla dodalo bytu vzdušnosť a pocitovo eliminuje zmenšenie objemu šikminami. Priznaný krov dáva interiéru svojský podkrovný charakter. Je jeho dominantou a jednotiacim prvkom. Biela farba stien a biela epoxidová podlaha v dennej zóne zámerne podporuje dominanciu krovu. Drevená podlaha v spálňach prináša priestorom komornejší charakter. V duchu presvedčenia, že farbu do priestoru prinesie jeho užívateľ, bola zvolená jednoduchá farebná schéma v kombinácii s prirodzeným výzorom použitých materiálov.

Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka
Foto: Stanislav Kukučka

Poloha diela

Ing. arch. Juraj Zelman
Ing. arch. Stanislav Kukučka
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím