Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. január 2020
0
937

Polyfunkčný dom - nominácia na študentskú cenu CHEDDAR´20

Semestrálna práca získala na zimnej Noci architektúry nomináciu v kategórii Architektúra.
Polyfunkčný dom - nominácia na študentskú cenu CHEDDAR´20
Autori: Bc. Martin Zajac, Ing. arch. Ľubomír Závodný (vedúci práce)Plocha pozemku: 15 883 m2Zastavaná plocha: 5780 m2Obostavaný objem: 128 000 m3Návrh: 2019 - 2020Adresa: SlovenskoPublikované: 2. február 2020

"Chceli sme mäso tak aha! Barák, poriadny, dobre urobený. Videli sme ich viac, tento nám prišiel držaný, koncepčný. Model ukazuje, že autor dokázal 'ukočírovať' takúto hmotu v kultivovanej forme," charakterizuje nominovanú prácu Michal Kuzemenský.

Funkčná analýza
Funkčná analýza

Autorský text:

Urbanistické riešenie

Riešené územie sa nachádza na rohu frekventovanej križovatky Bajkalskej a Záhradnickej ulice.
Zástavba je situovaná na hranici pozemku, pri viacúrovňovej križovatke, v dvoch líniach. V prvej je navrhnutá administratívna funkcia, orientovaná na sever, s výhľadom na Štrkovecké jazero. V druhej línií je bývanie, ktoré sa priestorovým riešením otvára na juh a západ. Zástavba smerujúca do parku umožňuje obyvateľom bezprostredný fyzický a vizuálny kontakt so zeleňou. Vnútroblok slúžia pre obyvateľov aj zamestnancov administratívnej časti komplexu. Pozemok má mierne zvlnený terén, od ulice zvýšený o jedno podlažie.

Determinanty návrhu
Determinanty návrhu
Koncept
Koncept


Architektonické a výtvarné riešenie

Hmota celého objektu svojimi proporciami rešpektuje priestoru v ktorom sa nachádza. Pre projekt jen charakteristický silný raster a opakujúce sa prvky. Zástavba vytvára zvukovú bariéru na hranici pozemku a križovatky, uvolňuje vnútorný priestor pre zeleň. Stavebná parcela je svahovitá a celkové prevýšenie smerom od záhranickej ulice je 4,5m. 1.NP je čiastočne zapustené do terénu.

Ideová skica
Ideová skica
Schématický rez
Schématický rez
Širšie vzťahy
Širšie vzťahy
Situácia
Situácia

Dispozičné a prevádzkové riešenie

Nosnou myšlienkou je ponúknuť spoločný priestor, rozptylovú zónu pre obyvateľov aj pracujúcich kde možu napĺňať svoje záujmy, rovnako ako budovať spoločnú komunitu. Centrálny priestor vytvára park s námestím a kaviarňou. V objekte sa nachádza 1 podzemné podlažie a najvyšia časť komplexu má 22 nadzemných podlaží.

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NP

Strecha objektu je využívaná ako pochôdzna zeleň a komunitné záhrady.

Pôdorys strechy
Pôdorys strechy
Priestorová schéma
Priestorová schéma
Rez
Rez
Rez
Rez
Rez
Rez
Rez
Rez
Urbanistický detail
Urbanistický detail
Landscape
Landscape
Landscape
Landscape
Landscape alternatíva
Landscape alternatíva
Landscape alternatíva
Landscape alternatíva
Centrálne námestie
Centrálne námestie
Nástup do parku
Nástup do parku
Priestor pred administratívou
Priestor pred administratívou
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia

Model:

Model
Model

Podklady: Martin Zajac

Bc. Martin Zajac
Ing. arch. Ľubomír Závodný
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím