Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. november 2020
1
2253

JTRE predstavilo víziu národného kultúrneho a kongresového centra ako súčasti plánovanej nábrežnej štvrte Nové Lido

Zámer stvárnil ateliér Compass v spolupráci s britskou kanceláriou Ian Ritchie Architects.
JTRE predstavilo víziu národného kultúrneho a kongresového centra ako súčasti plánovanej nábrežnej štvrte Nové Lido

J&T REAL ESTATE vidí hlavné námestie budúcej štvrte Nové Lido, priamo oproti Slovenskému národnému divadlu, ako miesto pre vybudovanie nového národného kultúrneho a kongresového centra. Vízia rozšírenia moderného centra Bratislavy na obe strany Dunaja a ich prepojenie promenádnym mostom, by mala podľa slov developera predĺžiť kultúrnu os Starého Mesta.

Na koncepte kultúrneho a kongresového centra v Novom Lide pracoval ateliér Compass vedený Jurajom Benetinom. Riešenie konzultovali s popredným britským ateliérom Ian Ritchie Architects a štúdiom Efterklang, škandinávskym špecialistom na akustiku kultúrnych podujatí a priestorov. 

„Národné kultúrne a kongresové centrum by nemalo žiť len počas kongresov, koncertov a predstavení. Náš koncept v Novom Lide vytvára nový verejný priestor voľne prístupný ľuďom. Otvorenosť a prepojenosť centra s okolím podporuje aj architektonické riešenie, keď sa priestor v parteri voľne prelína s priestorom námestia prepojeného s mestským bulvárom a parkom,“ vysvetľuje Juraj Benetin. Autori návrhu chcú priniesť do centra Bratislavy aj unikátny strešný priestor s amfiteátrom: „Projekt umožňuje využiť strechu ako pobytovú terasu s pódiom a amfiteátrom, s výhľadom na dominanty mesta a rozšíri už tak široké spektrum priestorov, ktoré koncept ponúka,“ dodáva architekt.

Prevádzka v plánovanom kultúrnom a kongresovom centre je organizovaná v jednej hlavnej a dvoch menších sálach, ktoré sa dajú rozdeliť a sú prístupné až tromi samostatnými vchodmi zvonku. Vybavenie dopĺňa hotel, potrebný pre všetky druhy významných akcií, ktorý je situovaný zo strany bulváru a priamo prepojený s kultúrnym a kongresovým centrom. Veľká sála má kapacitu až päťtisíc stojacich a sediacich divákov na koncerte, tritisíc sediacich návštevníkov kongresu, konferencie alebo koncertu klasickej hudby. Môže byť rozdelená na dve, tri až štyri samostatné sály pre podujatia od 500 do 1 500 účastníkov. K dispozícii sú aj ďalšie dve sály pre maximálne 200 a 500 návštevníkov a viaceré seminárne miestnosti. Projekt počíta aj s požiadavkou na menšie výstavné plochy, ktoré vyžadujú partneri kongresov.

Flexibilita centra dáva priestor rôznorodým funkciám, formám a žánrom, od výstav, cez čitárne a malé javiskové formy až po filmové predstavenia, premiéry a festivaly, veľké muzikály a koncerty. Rovnako môže slúžiť aj pre firemné eventy, plesy, beánie, stužkové či venčeky. Menšie podujatia sa môžu organizovať aj na strešnej záhrade. „Počítame s nízkoenergetickou budovou so zelenou strechou, využívaním zadržiavanej dažďovej vody a výhradne podzemným parkovaním,“ opisuje Juraj Benetin.

JTRE sa chce predstaveným zámerom uchádzať o avizovanú štátnu dotáciu. 

Vizualizácie projektu:

Priečelný pohľad z námestia
Priečelný pohľad z námestia
Námestie
Námestie
Centrálny park
Centrálny park
Foyer
Foyer
Sky bar
Sky bar
Výstavné priestory
Výstavné priestory
Strešná záhrada a amfiteáter
Strešná záhrada a amfiteáter
Hlavná sála
Hlavná sála
Malá sála
Malá sála
Koncert v malej sále
Koncert v malej sále
Lokalita a kontext
Lokalita a kontext

 

Portfólio:

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím