Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. apríl 2023
0
125

SNG a Staré Mesto revitalizujú Námestie Karola Vaculíka v Bratislave

Vďaka revitalizácii bude námestie spriechodnené a návštevníci sa do SNG dostanú aj priamo z Hviezdoslavovho námestia, na ktoré je napojená Paulínyho ulica.
SNG a Staré Mesto revitalizujú Námestie Karola Vaculíka v Bratislave

Slovenská národná galéria v spolupráci so Starým Mestom pracuje na revitalizácii Námestia Karola Vaculíka, jedného z verejných priestorov, ktoré susedia s areálom galérie. Vďaka jeho obnove čoskoro vznikne v centre mesta nová oddychová zóna a ďalšie prepojenie komplexu SNG s okolím.

Prvá etapa kultivácie sa týkala vstupu do SNG zo strany pasáže z Paulínyho ulice, pred ktorý boli doplnené dva stromy, pobytové schodisko a socha Partizán od Jozefa Kostku (1948). V marci tohto roka boli zasanované, doteraz zanedbávané garáže vrátane odstránenia prevísajúcich prvkov. V najbližších týždňoch bude v priestore pred garážami vymenený starý asfalt za nový mlatový povrch, pribudne tu päť nosičov zelene a popínavé rastliny na plote susediacom s hotelom Carlton. Priestor bude v tejto fáze tiež doplnený o veľkorozmerné kvetináče a prenosné sedenie.

Následne sa plánuje Staré Mesto v spolupráci s galériou venovať samotným garážam. „Staré Mesto chce diskutovať funkciu priestoru garáží a ich okolia spolu s obyvateľmi. Podľa výsledkov uvidíme, ako budeme ďalej postupovať, určite sa však držíme v rámcoch napájania sa na SNG umeleckým a remeselným charakterom. Sme veľmi zvedaví, aké nápady a postrehy nám spoločné zamyslenie sa so Staromešťankami a Staromešťanmi prinesie. Dovtedy budú garáže zabezpečené tak, aby boli pre verejnosť bezpečné,“ vysvetľuje vedúca referátu komunikácie Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Veronika Gubková. Priestor pred garážami je od 16. marca tohto roku pre prebiehajúce práce nepriechodný, vstup do SNG však nie je obmedzený.

Vďaka revitalizácii bude námestie spriechodnené a návštevníci sa do SNG dostanú aj priamo z Hviezdoslavovho námestia, na ktoré je napojená Paulínyho ulica. „Teší nás, že spoločne s partnerom, Starým Mestom, skultivujeme ďalšie zo zanedbaných zákutí Bratislavy. Po nádvorí SNG a Travertínovej záhrade, umiestnenej vedľa administratívy galérie, bude Vaculíkovo námestie ďalšou oddychovou zónou pre obyvateľov a návštevníkov mesta, ale aj príkladom partnerstva a spolupráce,“ hovorí generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Námestie, v galérii nazývané aj Piazzetta, je pomenované po niekdajšom riaditeľovi SNG, Karolovi Vaculíkovi. Od začiatku 50. rokov 20. storočia od základu vytváral a rozvíjal činnosť národnej galérie po mnohých stránkach, vrátane budovania dôležitých zbierok výtvarného umenia a okrem iného bol aj milovníkom talianskej architektúry.

Vchod do SNG zo strany Paulínyho ulice a Riečnej ulice
Vchod do SNG zo strany Paulínyho ulice a Riečnej ulice
Priestor pred garážami, v pozadí pohľad na SNG
Priestor pred garážami, v pozadí pohľad na SNG
Skica
Skica
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím