Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. november 2021
0
432

Elektronické vyhľadávanie v územnom pláne Bratislavy je od novembra jednoduchšie

Užívatelia sa po novom dostanú rýchlejšie k informáciám, ktoré sa týkajú regulácie výstavby v hlavnom meste.
Elektronické vyhľadávanie v územnom pláne Bratislavy je od novembra jednoduchšie

Kľúčová časť územného plánu na mestskom geoportáli prešla úpravou. Aktualizáciu zastrešovali odborníci zo Sekcie územného plánovania z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Digitálna verzia územného plánu pozostáva z 12 rôznych druhov výkresov, ktoré sú zamerané na určitú oblasť mesta. Regulačný výkres je spomedzi všetkých najdôležitejší, pretože obsahuje kľúčové informácie týkajúce sa regulácie výstavby v hlavnom meste. Užívatelia z tohto výkresu môžu vyčítať údaje o tom, kde sa môže či nemôže stavať, alebo aké sú limity či podmienky ďalšej výstavby v meste. Od novembra sa používatelia dostanú k týmto informáciám bez preklikávania sa, pretože po úprave je program viac intuitívny a užívateľsky prehľadnejší.

„Pôvodná verzia regulačného výkresu územného plánu nebola užívateľsky prívetivá, a preto sa pristúpilo k jej úprave. Vynovená verzia je urobená tak, aby mal užívateľ prehľad o aktuálnom stave územného plánu bez nutnosti vyhľadávať, kedy nastala pri jeho konkrétnych prvkoch posledná zmena. Veľkou novinkou je, že úplne odpadáva zbytočné preklikávanie sa cez jednotlivo schválené zmeny a doplnky v rámci jedného výkresu. Zjednodušila sa aj identifikácia pozemkov vďaka lepšiemu označeniu parciel,“ priblížil Martin Berežný, riaditeľ sekcie územného plánovania z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Informácie z regulačného výkresu najčastejšie čerpajú zamestnanci štátnych inštitúcií, developeri, architekti, projektanti, ale aj bežní obyvatelia Bratislavy, ktorí sa chcú oboznámiť s potenciálnou výstavbou v meste. Na informácie z regulačného výkresu sa zvyknú odvolávať napríklad úradníci alebo politici pri rozhodovaní o schválení či zamietnutí stavebnej činnosti v meste. Ako zdroj informácií ho využívajú aj samotní projektanti či architekti, ktorí vo svojich rozvojových zámeroch musia splniť podmienky stanovené územným plánom.

Odborníci z oddelenia analýz a GIS budú postupne pridávať aj ďalšie druhy výkresov, ktoré sa tykajú napríklad dopravy či ochrany prírody a krajiny. Do budúcna sa pripravujú aj iné programy a aplikácie, ktoré uľahčia občanom prístup k informáciám o meste, ako aj prácu zamestnancom štátnych inštitúcií. Vyvíjajú sa, napríklad, platformy, z ktorých sa občan dozvie základné informácie o regulácii vo vybranej lokalite. Ďalšie aplikácie budú zamerané na rozvoj územného plánu alebo ako podklad pre prípravu nového územného plánu.

Tím sekcie územného plánovania momentálne pracuje na podkladových materiáloch pre nový územný plán. Aktualizujú sa územnoplánovacie dokumenty či už v oblasti zelenej infraštruktúry, bývania, športu alebo školstva. Rieši sa tiež výšková zonácia a stratégia využívania brownfieldov (opustených priemyselných areálov a parkov).

„Kým sa však podarí nahradiť starý územný plán novým, priebežne sa tvoria takzvané Zmeny a doplnky územného plánu vždy k najaktuálnejším potrebným témam,” dodáva Berežný. V októbri, napríklad, mesto získalo mimoriadne dôležitú zmenu územného plánu v súvislosti s reguláciou reklamných stavieb, vďaka ktorej sa zásadne obmedzuje ich umiestňovanie v Bratislave.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím