Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. máj 2023
0
185

Princípy a štandardy priestorov cyklotrás

Ako navrhovať cyklistické komunikácie v Bratislave? Manuál Metropolitného inštitútu Bratislavy prináša prehľadné pravidlá pre rozvoj potrebnej infraštruktúry.
Princípy a štandardy priestorov cyklotrás

Princípy a štandardy priestorov cyklotrás sú prvým zo série koncepčných dokumentov venovaných navrhovaniu cyklistických komunikácií. Dokument sa venuje predovšetkým priestorovým parametrom jednotlivých typologických druhov cyklistických komunikácií, ich odstupom a usporiadaniu v uličnom priestore Bratislavy.

Tento dokument nie je len zhrnutím príslušných technických noriem. Lepšiemu pochopeniu problematiky prispievajú názorné schémy a praktická aplikácia štandardov na modelových prípadoch.  

 

Najnovšie pravidlá sa týkajú cyklotrás 

Dopyt po bezpečnej a pohodlnej sieti cyklotrás rezonuje v mnohých európskych metropolách. Aj Bratislava si uvedomuje dôležitosť rozvoja tejto formy dopravy, a preto sa v rámci strategického dokumentu Bratislava 2030 zaviazala, že do roku 2030 bude v hlavnom meste 180 km segregovaných cyklistických komunikácií, pričom aktuálny stav je 118 km.

Odborníčky a odborníci z MIB aktuálne dokončili manuál Princípy a štandardy priestorov cyklotrás, ktorý je prvým zo série koncepčných dokumentov týkajúcich sa navrhovania cyklistických komunikácií. Obsahovo nahrádza a dopĺňa niekoľko rokov starú metodiku navrhovania cyklistických komunikácií na území Bratislavy, ktorá už nespĺňala aktuálne potreby cyklistov. 

Nový manuál Princípy a štandardy priestorov cyklotrás prináša pravidlá, ktoré sa týkajú najmä rozmerov cyklistických komunikácii, a tiež bezpečnostných odstupov od chodníkov, pásu mobiliáru či zelene. Oproti predošlým dokumentom navrhuje, aby cyklotrasy boli širšie, čo zabezpečí cyklistom nielen bezpečnejšiu, ale aj komfortnejšiu jazdu. Dokument sa tiež venuje modelovým situáciám, ktoré prehľadnejšie ilustrujú možné riešenia až na úrovni potenciálnych situácií, ktoré sa môžu udiať v rôznych uličných profiloch. Takáto miera detailu prináša lepšie podchytenie finálnej realizácie cyklotrás tak, aby boli skutočne pohodlné pre cyklistov. Do procesu tvorby a pripomienkovania dokumentu MIB prizval aj odborníkov na cyklodopravu z mesta, a tiež členov občianskeho združenia Cyklokoalícia.

MIB má do budúcna v pláne vypracovať aj ďalšie dokumenty, ktoré sa budú detailne venovať dizajnu cyklotrás a ich kríženiu v priestore.

Pravidlá sú záväzné pre mesto

Všetky sfinalizované princípy a štandardy sú súčasťou Manuálu verejných priestorov a dokopy tvoria koncepčné pravidlá, ako by sa mali verejné priestory v meste tvoriť a obnovovať. Dokumenty slúžia magistrátu a mestským častiam ako základný podklad pri navrhovaní a tvorbe projektov verejných priestorov. Takisto môžu slúžiť ako podklad a návod pre mestské časti a súkromných investorov, ktorí majú záujem o tvorbu kvalitných verejných priestorov. Všetky koncepčné manuály sú voľne dostupné na našom webe.  

Princípy a štandardy priestorov cyklotrás si môžete prelistovať aj v prílohách nižšie:

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím