Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. október 2021
0
604

Bratislava má dizajn manuál pre zastávky a prístrešky MHD

Dopravný podnik Bratislava plánuje v ďalších rokoch vymeniť desiatky zastávok a prístreškov mestskej hromadnej dopravy. Ich dizajn má vychádzať z nového manuálu, ktorý pripravil Metropolitný inštitút Bratislavy.
Bratislava má dizajn manuál pre zastávky a prístrešky MHD

Princípy a štandardy zastávok sú koncepčným dokumentom, ktorý má určiť základné štandardy dizajnu zastávok a prvkov ich vybavenia, a tiež určiť princípy umiestňovania prvkov v rámci zastávok. Zvláštny dôraz je kladený na umiestňovanie prístreškov.

Tento dokument nie je len zhrnutím príslušných technických noriem, ale má ambíciu zadefinovať aj kritériá kvality dizajnu pri zohľadnení potrieb širokého spektra užívateľov.

Princípy a štandardy zastávok sú súčasťou Manuálu verejných priestorov, ktorý bol verejnosti predstavený minulý rok. Manuál verejných priestorov s jednotlivými princípmi a štandardmi na konkrétne oblasti dáva na stôl jasné pravidlá, ako by sa mali verejné priestory v meste tvoriť a obnovovať.

Po Princípoch a štandardoch zelene a aktuálnych Princípoch a štandardoch zastávok pribudnú ešte v tomto roku princípy osvetlenia, dláždenia či osádzania reklamy. Postupné uplatňovanie jednotných pravidiel, ktoré sú súčasťou aktuálnych projektov, prináša pre mesto a jeho verejné priestory prvé výsledky. Všetky dokumenty sú voľne dostupné na www.mib.sk.

 

Tlačová správa Metropolitného inštitútu Bratislavy:

Dopravný podnik Bratislava plánuje v ďalších rokoch vymeniť desiatky zastávok a prístreškov mestskej hromadnej dopravy. Mnohé pribudnú najmä na miestach, kde doteraz chýbali. Ich dizajn má vychádzať z nového manuálu, ktorý pripravil Metropolitný inštitút Bratislavy. Cestujúci budú čakať v priestrannej zastávke, ktorá je dostatočne osvetlená a chránená pred vetrom, dažďom či slnkom. Bratislavčankám a Bratislavčanom sa tak zvýši komfort počas čakania na spoj. Dokument, podľa ktorého budú nové MHD zastávky a prístrešky osádzané, je voľne dostupný na www.manual.mib.sk.

BRATISLAVA. Jedným zo spôsobov, ako zatraktívniť verejnú dopravu pre ľudí, je modernizácia zastávok a prístreškov. Zmena k lepšiemu sa udeje aj vďaka dokumentu s názvom Princípy a štandardy zastávok MHD, ktorého autormi sú odborníci z Metropolitného inštitútu Bratislavy. Jednotná koncepcia zastávok MHD pozitívne ovplyvní podobu verejných priestorov a ľudia sa budú cítiť vo vlastnom meste lepšie.

“V hlavnom meste pribudne do konca roka 2022 vyše 200 nových prístreškov na autobusových, trolejbusových a električkových zastávkach. Vzniknú najmä na miestach, kde doteraz chýbali. Verím, že aj takýmito krokmi prilákame do mestskej hromadnej dopravy čo najviac cestujúcich,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Nové zastávky majú byť dostatočne veľké, aby nevznikali kolízne situácie medzi cestujúcimi. Pribudnú nové vitríny, ktoré ochránia grafikon pred vandalizmom či dažďom. Mnohé funkčné prvky, ako sú smetné koše či informačné tabule, budú osádzané štandardizovane, vďaka čomu sa zastávky vizuálne zjednotia. Manuál tiež reaguje na klimatickú krízu a prináša možnosti, ako k zastávkam vysádzať zeleň, napríklad vo forme zelenej strechy prístrešku, či umiestňovať solárne panely, ktoré znížia ekologickú náročnosť zastávky.

„V rámci zlepšovania mikroklímy a udržateľnosti ide o opatrenia, ktoré výrazne napomáhajú k zvyšovaniu biodiverzity v mestách a prispievajú k ochladzovaniu zastávky. Uvedomujeme si, že mesto musí byť pripravené na klimatickú zmenu, ktorá sa deje,“ priblížil Roman Žitňanský, riaditeľ sekcie verejných priestorov na Metropolitnom inštitúte v Bratislave.

Novinkou tiež je, že v jednom prístrešku je možné umiestniť len jeden citylight s reklamou a citylight sa môže veľmi výnimočne so súhlasom hlavného mesta umiestniť aj v rámci zadnej steny prístrešku za dodržania určitých pravidiel. “Toto opatrenie okrem iného významne zlepší výhľad cestujúcich na premávku a prichádzajúci spoj,” dodal Žitňanský.

V urbanizovanom alebo prírodnom prostredí by sa malo dbať na transparentnosť štandardných prístreškov, aby prístrešok nezacláňal okolitú prírodnú scenériu alebo architektúru. V prípade navrhovania zastávok v blízkosti národných kultúrnych pamiatok a iných významných budov, je potrebné vždy zvážiť individuálny citlivý prístup k návrhu s prihliadnutím na danú lokalitu.

S dokumentom sa postupne oboznamujú mestské organizácie, predovšetkým Dopravný podnik Bratislava, ktorý zastrešuje výmenu väčšiny zastávok v meste. Napríklad nedávno zrekonštruovaná zastávka na Račianskom mýte je jedna z prvých, kde sa už uplatnili viaceré princípy z nového manuálu.

Princípy a štandardy zastávok MHD sú súčasťou Manuálu verejných priestorov, ktorý bol verejnosti predstavený minulý rok. Manuál verejných priestorov s jednotlivými princípmi a štandardmi na konkrétne oblasti dáva na stôl jasné pravidlá, ako by sa mali verejné priestory v meste tvoriť a obnovovať. Po princípoch a štandardoch zelene pribudnú ešte v najbližšom čase princípy osvetlenia, dláždenia či osádzania reklamy. Postupným uplatňovaním jednotných pravidiel, ktoré sa už deje na viacerých miestach pri aktuálnych obnovách, mesto a jeho verejné priestory dostanú kompaktný vizuál. Všetky dokumenty sú voľne dostupné na www.manual.mib.sk.

Princípy a štandardy zastávok si môžete prelistovať aj v prílohách nižšie:

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím