Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. máj 2021
0
1108

Publikácia Voda ve městě: metodika pro hospodaření s dešťovou vodou ve vazbě na zelenou infrastrukturu

Silno odporúčame. Praktická metodika názorne pomáha v rýchlom zorientovaní sa v problematike.
Publikácia Voda ve městě: metodika pro hospodaření s dešťovou vodou ve vazbě na zelenou infrastrukturu

Autorský kolektív z ČVUT, sústredený okolo urbanistky Martiny Sýkorovej, vydal v spolupráci s odborníkmi z UJEP prepracovanú publikáciu Voda ve městě: metodika pro hospodaření s dešťovou vodou ve vazbě na zelenou infrastrukturu, ktorá sa venuje podpore udržateľného hospodárenia s dažďovou vodou v urbanizovanom prostredí. Publikácia predstavuje prehľadného pomocníka v otázke plánovania, realizácie a údržby opatrení pre manažment s dažďovými vodami. Stručný, ale zároveň komplexný úvod do problematiky pokrýva tému podobne ako nedávno predstavená Metodiku plánovania verejných priestranstiev malých obcí.

Hospodárenie s dažďovou vodou a s ním súvisiace prvky modrej a zelenej infraštruktúry nedostávajú našich končinách zaslúženú pozornosť. Výraznou mierou pri tom ovplyvňujú mestské prostredie a jeho mikroklímu, odľahčujú kanalizačnú sieť a zlepšujú kvalitu života obyvateľov. Vytvárajú príjemné miesto na pobyt a dávajú životný priestor rastlinám a živočíchom.

Publikácia predstavuje a vysvetľuje hodnoty, na ktorých môžu samosprávy stavať. Metodiku dopĺňajú princípy, ilustrované konkrétnymi príkladmi. Viac ako dvestostranový dokument uľahčuje orientáciu zamestnacom samospráv, ktorých pracovnou náplňou je plánovať územný rozvoj a dohliadať nad pridruženými procesmi. Je tiež podnetný pre všetkých občanov, ktorým na prostredí v ktorom žijú záleží a chcú ho zlepšiť. 

Elaborát je názorne a prehľadne spracovaný. Univerzálne použiteľný aj v slovenských podmienkach. Dobre poslúži nielen profesionálom, ktorí sa venujú navrhovaniu, ale tiež samosprávam a laickej verejnosti.

Kompletnú metodiku pre hospodárenie s dažďovou vodou vo väzbe na zelenú infraštruktúru si môžete stiahnuť na tomto odkaze, alebo prelistovať v prílohe nižšie:

Voda ve městě: metodika pro hospodaření s dešťovou vodou ve vazbě na zelenou infrastrukturu

Vydalo České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) v spolupráci s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP). Spracovalo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (ČVUT UCEEB) a Institut pro ekonomickou a ekologickou politiku (UJEP IEEP).


Voda ve městě: metodika pro hospodaření s dešťovou vodou ve vazbě na zelenou infrastrukturu

Kolektív autorov:

  • ČVUT UCEEB -  Martina Sýkorová, Pavel Tománek, Lýdia Šušlíková, Nicol Staňková, Markéta Habalová, Martin Čtverák a kol.
  • UJEP IEEP -  Jan Macháč, Marek Hekrle a kol.

Grafická úprava a sadzba: Martin Čtverák
Recenzenti: doc. Ing. arch. Ivan Kaplan (FSv ČVUT), Ing. Jana Šimečková (SZÚZ, z. s.), Ing. Michal, Bačovský (MěÚ Žďár nad Sázavou)
Metodika bola certifikovaná českým Ministerstvom životného prostredia v roku 2021.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím