Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. júl 2021
0
571

Density Atlas

Interaktívna databáza urbanistických štruktúr, ktorá umožňuje analytickú prácu s kľúčovými ukazovateľmi.
Density Atlas

Hodnotný príspevok do nekončiacej debaty o vhodnej hustote a forme urbanistickej štruktúry. Kedy je zástavba neudržateľne riedka? Kedy už naopak prevažujú negatíva vysokej koncentrácie obyvateľov? Ako fungujú jednotlivé modely zástavby na konkrétnych príkladoch zo sveta? Interaktívna databáza obsahuje 120 detailne popísaných príkladov v mierke zóny, alebo konkrétneho bloku. Prostredníctvom ich vzájomného porovnania a zrozumiteľných tabuliek vytvára priestor pre lepšie pochopenie súvislostí a vzťahu kľúčových ukazovateľov hustoty obyvateľstva, hustoty bytov v sídelnej jednotke, indexu podlažných a zastavaných plôch. 

Organicky rastlá, bloková, zmiešaná či modernistická zástavba nie je rozdielna len z pohľadu urbanistickej štruktúry, ale aj z pohľadu ekonomického a sociálneho. Atlas približuje z rôznych uhlov pohľadu štruktúry, ktoré sú charakteristické odlišnou hustotu, množstvom verejných priestranstiev, výmerou komunikácií a ďalšej infraštruktúry... 

"Rok 2008 predstavuje bod, kedy percento svetovej populácie žijúce v mestách prevážilo obyvateľov vidieka. Americké mestá zažívajú oživenie svojich centier, zahusťujú sa tiež rozsiahle oblasti predmestí. Aj to prispelo k neutíchajúcim debatám o hraničnej hustote osídlenia, ktoré často zahŕňajú mylné predstavy. Hustota obyvateľstva je jednostranným ukazovateľom, ktorý nezahŕňa  viaceré dôležité aspekty. Density Atlas slúži ako prehľadný zdroj na porovnanie rôznorodých príkladov obytných štruktúr z viacerých uhlov pohľadu. Konfrontácia konkrétnych prípadových štúdií umožňuje architektom chápať v súvislostiach vzťah hustoty obyvateľstva, indexov podlažných plôch, zastavanej plochy a hustoty bytov v sídelnej štruktúre. 120 detailne popísaných príkladov môže pomôcť pri rozhodovaní o našom zastavanom prostredí," opisujú projekt Density Atlas jeho tvorcovia.

V kontexte dnes predstaveného online nástroja dávame do pozornosti tiež publikáciu Hustota a ekonomika měst, ktorá na konkrétnych príkladoch porovnáva  súvislosť medzi hustotou osídlenia a nákladmi na verejnú infraštruktúru. Prehľad o základných štatistických údajov o bývaní, výstavbe a infraštruktúre v našom hlavnom meste poskytuje platforma Open Data Bratislava.

 

Density Atlas je dostupný online na tejto adrese.

databáza obsahuje 120 konkrétnych príkladov
databáza obsahuje 120 konkrétnych príkladov
Prehľadné porovnanie prípadových štúdií
Prehľadné porovnanie prípadových štúdií
Výňatok z dokumentácie konkrétneho územia
Výňatok z dokumentácie konkrétneho územia

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím