Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. december 2021
0
352

Metropolitný inštitút Bratislavy predstavil dizajn manuál pre verejné osvetlenie

Dokument sa detailne venuje správnemu umiestňovaniu pouličných lámp v priestore, materiálom, technickým kritériám, intenzite svetla, farbe či dizajnu.
Metropolitný inštitút Bratislavy predstavil dizajn manuál pre verejné osvetlenie

Hlavné mesto plánuje komplexne modernizovať a rekonštruovať verejné osvetlenie. Postupná obnova sa bude realizovať v súlade s novým manuálom, ktorý pripravili odborníci z Metropolitného inštitútu Bratislavy v spolupráci s magistrátom. Podrobný dokument prináša návod, kde a ako má byť osvetlenie osádzané, aby nevytváralo vo verejnom priestore prekážku. Bližšie tiež určuje minimálnu úroveň kvality dizajnu v jednotlivých zónach mesta.

Princípy a štandardy verejného osvetlenia sú súčasťou Manuálu verejných priestorov, ktorý bol verejnosti predstavený minulý rok. Manuál verejných priestorov s jednotlivými princípmi a štandardmi na konkrétne oblasti dáva na stôl jasné pravidlá, ako by sa mali verejné priestory v meste tvoriť a obnovovať. MIB za posledný rok sfinalizoval princípy a štandardy pre správne osádzanie zastávok a prístreškov MHD, lavičiek, cyklostojanov, vysádzanie zelene a ďalšie. Postupným uplatňovaním jednotných pravidiel, ktoré sa už deje na viacerých miestach pri aktuálnych obnovách, mesto a jeho verejné priestory dostanú kompaktný vizuál. Všetky dokumenty sú voľne dostupné v elektronickej podobe na http://www.manual.mib.sk,

Metropolitný inštitút Bratislavy v rámci snahy skvalitniť podobu verejných priestorov naprieč hlavným mestom, vytvoril manuál aj pre verejné osvetlenie. Dokument prináša jednotné usmernenia pre verejné osvetlenie štandardných ulíc, križovatiek, prechodov pre chodcov, zastávok MHD, parkov, vnútroblokov, cyklochodníkov, veľkých parkovísk, detských ihrísk, športovísk či historických verejných priestorov. Detailne sa venuje správnemu umiestňovaniu pouličných lámp v priestore, materiálom, technickým kritériám, intenzite svetla, farbe či dizajnu.

„Kvalitné verejné osvetlenie významne ovplyvňuje atmosféru mesta, šetrí financie a tiež spriehľadňuje verejný priestor, vďaka čomu sa obyvatelia cítia bezpečnejšie a lepšie. Manuál navyše prichádza v čase, kedy mestu pomôže pri veľkej obnove bratislavského osvetlenia,“ povedal Roman Žitňanský, riaditeľ sekcie verejných priestorov z Metropolitného inštitútu v Bratislave.

V rámci jedného verejného priestoru by mal byť využívaný jednotný dizajn verejného osvetlenia s rovnakou svietivosťou a farbou svetla. Svietidlá musia osvetľovať priestor dostatočne a rovnomerne, no zároveň nesmú oslňovať či prispievať k svetelnému smogu, ktorý negatívne ovplyvňuje zdravie ľudí, zvierat či rastlín.

Po novom by už pouličné osvetlenie nemalo tvoriť prekážky a sťažovať pohyb najmä chodcom. Tiež sa eliminujú chyby, ktoré vznikajú pri osádzaní stožiarov v uliciach mesta, kedy sa, napríklad, nevhodne umiestnia osvetľovacie stožiare. Dôležitým kritériom je aj energetická efektívnosť osvetlenia, aby sa šetrili verejné financie.

Dokument je záväzný pre verejné osvetlenie v správe hlavného mesta. Pre súkromných aktérov má manuál odporúčací charakter.

Manuál pomáha aj v situáciách, kedy ho nie je možné aplikovať na sto percent. Postupnými aj čiastkovými zmenami totiž zjednocuje prvky osvetlenia a usmerňuje akéhokoľvek správcu či investora, ako postupovať pri výbere kvalitného a vhodného osvetlenia.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím