Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. september 2022
0
80

Bratislavskú dlažbu s originálnym dizajnom budú môcť používať aj verejní a súkromní investori či developeri.

Rozšíri sa tak rýchlejšie do ulíc mesta.
Bratislavskú dlažbu s originálnym dizajnom budú môcť používať aj verejní a súkromní investori či developeri.

(ZDROJ: PR MIB Bratislava) Vôbec po prvýkrát v histórií má Bratislava vlastnú dlažbu, ktorá odkazuje na tvorbu významných slovenských umelcov. Originálny dizajn dlažby sa stretol s pozitívnou odozvou obyvateľov a záujem o ňu prejavili aj architekti a developeri, ktorí by ju radi použili vo svojich projektoch. Metropolitný inštitút Bratislavy poskytne bezplatnú licenciu každému, kto bude mať záujem za presne stanovených podmienok použiť Bratislavskú dlažbu aj na pozemkoch v súkromnom vlastníctve. Pre mesto je to príležitosť rozšíriť tento typ dlažby na čo najviac ulíc, vďaka čomu sa verejné priestory zjednotia rýchlejšie.

Po vzore Londýna, Berlína či Barcelony má aj Bratislava vlastnú dlažbu. Jej dizajn odkazuje na tvorbu významných slovenských umelcov Miroslava Cipára, Ľudovíta Fullu či Milana Dobeša.

Bratislavská dlažba zaujala aj viacerých súkromných investorov a developerov a prejavili záujem tento originálny dizajn použiť vo svojich projektoch. K dispozícii bude samozrejme aj pre verejný sektor. Osobitne ponúkame bezplatnú licenciu pre mestské časti, či štátne inštitúcie, ktoré môžu vykonávať investície vo verejnom priestore Bratislavy.

„Rozhodli sme sa poskytnúť bezplatnú licenciu, vďaka ktorej sa dlažba rozšíri aj na miesta, kde nemáme dosah. Podarí sa tak ešte lepšie podčiarknuť identitu Bratislavy,“ povedal Ján Mazúr, riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Licencia na dlažbu bude udeľovaná pre projekty, ktoré sa nachádzajú na území Bratislavy. Zároveň pôjde o jednorazové poskytnutie licencie vždy na konkrétny projekt. Ak má developer projektov viac, o licenciu si požiada opakovane. Po získaní licencie si záujemci dajú vyrobiť dlažbu na vlastné náklady.

Tiež bude potrebné dodržať pravidlá z dokumentu Princípy a štandardy pre povrchy chodníkov, aby bola dlažba umiestnená správne. V prípade potreby MIB poskytne aj individuálne konzultácie, kde konkrétne poradí s technickými či inými otázkami.

Autorom dizajnu dlažby je grafický dizajnér Martin Jenča a technicko-dizajnové konzultácie zastrešili architekti a urbanisti z MIB. Bratislava v poslednom období mení spôsob dláždenia, vďaka čomu je už v uliciach vidno krajšie a usporiadanejšie verejné priestory. Bratislavská dlažba sa postupne objavuje v novo obnovených uliciach, jej ukážka je už na Mišíkovej ulici pod Slavínom alebo Krížnej ulici, kde sa využila vzorka dlažby vystavená pred Primaciálnym palácom.

Bratislavské chodníky sa v minulosti najčastejšie asfaltovali, v súčasnosti preferovaná dlažba je ekologickejšia, estetickejšia, lepšie udržiavateľná a nadväzuje na históriu hlavného mesta. Zároveň spĺňa aj štandardy bezbariérovosti, aby ju mohli pohodlne využívať rodičia s kočíkmi či ľudia na invalidných vozíkoch.  

V prípade, ak máte záujem o licenciu, prosím, napíšte nám na info@mib.sk a my vám ju radi poskytneme

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím